Yapay Zeka Ürünlerine De Telif Hakki Önerisi Geldi

III. Kültür Endüstrisi ve Telif Haklari Sempozyumunda teknolojide çigir açan yapay zeka ile ilgili de degerlendirmelerde bulunuldu. Konusmaci olarak katilim saglayan Dr. Emrah Aktürk, yapay zekanin telif haklari üzerine ülkelerin farkli sistem ve kararlari benimsedigini belirterek, “Suan dünyada tartisma konusu; eser niteligiyle alakali uygulamalarin karsilastirilmasi. Örnegin; Ingiltere diyor ki bilgisayar ve yapay zekanin ürettigi her seyi eser olarak kabul edebilirim. Biz de bu görüsü kabul etmeliyiz” dedi.

Yapay Zeka Ürünlerine De Telif Hakki Önerisi Geldi
Dogus Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen "III. Kültür Endüstrisi ve Telif Haklari Sempozyumu" 2’nci gününde devam ediyor. Sempozyuma katilan Dogus Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Emrah Aktürk, yapay zekanin telif haklari üzerine degerlendirmelerde bulunarak, “ Yapay zeka ürününe kim fikir koyduysa eser sahibi kabul edilsin” dedi.

Dogus Üniversitesi, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birligi (MESAM) ve Telif Haklari Dernegi’nin isbirligiyle düzenlenen 3. Kültür Endüstrisi ve Telif Haklari Sempozyumu 2’nci gününde devam ediyor. Sempozyuma konusmaci olarak katilim saglayan Hukuk Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Emrah Aktürk, yapay zekanin telif haklari üzerine degerlendirmelerde bulundu. Konuya iliskin ülkelerin farkli sistem ve kararlari benimsedigini belirten Aktürk, “Su an dünya da tartisma konusu; eser niteligiyle alakali uygulamalarin karsilastirilmasi. Örnegin; Ingiltere diyor ki bilgisayar ve yapay zekanin ürettigi her seyi eser olarak kabul edebilirim” dedi.



“Su an dünyada tartisma konusu eser niteligi ile alakali uygulamalarin karsilastirilmasi”

Dr. Emrah Aktürk, “2000 yillardan sonra tamamen saglik, egitim ve turizm gibi her alanda yapay zeka ürünlerini görmekteyiz. Yapay zeka ile alakali temel konu, yapay zeka ürünlerinde eser niteligi var midir yok mudur? Eser sahibi kimdir? Burada temel konu aslinda yapay zekanin ürünlerinin eser olarak nitelendirilmesi için genel hukukta, uluslararasi hukukta eserin ne oldugunu ortaya koyup ona göre yapay zeka üzerinden degerlendirmek lazim. Eser hususiyeti bir kisiye ait olan orijinalligi bir insan düsüncesi olan seyleri diyoruz, zaten telif hakki iste bu eserleri ve eser sahibi korumak için olusmus haklardir. Su an dünyada tartisma konusu eser niteligi ile alakali uygulamalarin karsilastirilmasi. Örnegin; Ingiltere diyor ki, ben bilgisayar ve yapay zeka olarak kabul edebilirim, burada eser olarak kabul edebilirim ancak diyor eser bitikten sonra ona yarar saglayan kisi onu sahibidir. Ingiltere böyle bir çözüm buldu. Bu çözüme Yeni Zelanda, su an Irlanda’da ayni çözümü uyguluyor. Almanya ne yapiyor Almanya, ‘insan katkisi olmasi lazim net olarak fikri bilinç olmadigi sürece ben yapay zekanin ürettigi ürünlere eser demem, hususiyet sarti önem arz ediyor’ diyor. Ülkemiz ise diyor ki; Avrupa Birligi gibi Almanya gibi düsünüyor yapay zekanin ürettigi eserlerle ilgili bir husus yoktur. Bir insan katkisi yoktur insan katkisi olmadigindan kaynakli olarak, biz buna eser diyemeyiz telif olarak koruyamayiz diyor” dedi.



“Bu ürünler kim emek harcadiysa, kim bu ürünlerde fikir koyduysa eser sahibi kabul edilsin”

Sözlerine devam eden Aktürk, “Çözüm noktasindaki temel husus su, yapay zeka bunun sahibi olabilir mi? Yapay zeka biliyorsunuz bir yazilim aslinda bir konuyu çözmek için yazilim algoritma ile birlikte çalisiyor ama yapay zeka kisi kazandirmak sonucu degil simdi o eserin sahibi yapay zeka derseniz bu eserle alakali hak ihlali oldugunda bu durumda yapay zeka nasil taraf olacak, nasil sorumlu olacak, hak ihlali olmasi basli basina baska bir sorun. Biz diyoruz ki çözüm yolu olarak Ingiltere’nin bu çözüm önerilerinin baslangiçta kabul edelim diyelim ki üretilen bütün ürünler eser olarak kabul edilsin. Bu ürünler kim emek harcadiysa, kim bu ürünlerde fikir koyduysa, kim bu ürünleri çikarmak için çaba harcadiysa onu eser sahibi kabul edelim. Yatirimci bizzat kisisel özelliklerini katiyorsa evet yapay zekada eser sahibi olabilirsin onu da koruyalim ama bizim ülkemizde su an böyle bir çalisma yok” diye konustu.

Kaynak: İHA