Mavi Vatan'da Yarim Asirlik Hayal Gerçege Döndü

Tersan Tersanesi, tarafindan yeni gemi insasi, tamir bakim ve onarim için insa edilen Avrupa’nin en büyük küresel tersanelerinden biri olan Ören Tekne Imal ve Çekek Yeri Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu tarafindan hizmete açildi.

Mavi Vatan'da Yarim Asirlik Hayal Gerçege Döndü
Yat insa sanayisi için yüksek standartli örnek bir proje olan ve Tersan tarafindan yapimi tamamlanan Ören Tekne Imal ve Çekek Yeri’nin hizmete açilis töreninde konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Türkiye’nin denizcilik sektöründe de cag atladigini belirterek “Çünkü bizim için denizcilik sadece bir ugras degil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi vatan’imizdir. 2002 yilindan bu yana bir deniz kaptaninin oglu olan Sayin Cumhurbaskanimizin vizyonu ve kaptanliginda denizcilerimizin bahtini ak, yolunu açik etmek için çok önemli atilim ve politikalar gerçeklestirdik” dedi.

Türkiye’de 2002 yilina kadar neredeyse sadece Istanbul Tuzla’da sikismis olan bir tersanecilik faaliyetinin söz konusu oldugunu belirten Bakan Uraloglu, “Türk bayrakli gemiler kara listedeydi.

Vergi yüklerinden bunalmis bir denizcilik sektörü vardi. Ama AK Parti hükümetleri olarak bu gidisata ‘dur’ dedik. Hayata geçirdigimiz denetim ve uygulamalarla Paris Mou’da 2008 yilinda beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz” dedi.

Denizcilerin üzerindeki yükü paylasmak için ÖTV’siz yakit uygulamasini hayata geçirdiklerini kaydeden Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, “Bugüne kadar sektöre yaklasik 11 milyar lira ÖTV’siz yakit destegi verdik. Bugün ülkemiz; 217 limaninda 543 milyon ton yük, 12,4 milyon Teu konteyner elleçlenen Tekirdag, Ambarli, Kocaeli ve İçel’de bulunan konteyner limanlari dünyada ilk 100 liman arasindayiz. 85 faal tersanesi ile gemi siparislerinde dünyada 7. siradayiz.45,7 milyon dedveyt tona ulasan deniz ticaret filosu ile dünya siralamasinda 12. sirada yer alan ve 1 milyonu asan amatör denizcisi ve 138 bin gemi inani ile dünyanin önde gelen ülkeleri arasindayiz” dedi.

“Türk gemi insa ve sanayi; en son teknolojileri kullanmaktadir”

Konusmasinda Türkiye’deki denizcilik sektörüne iliskin bilgiler de veren Bakan Abdülkadir Uraloglu, “Biz tersaneciligimizi tüm kiyilarimiza yayacak politikalar gelistirdik ve özel sektör temsilcilerimizin önünü açtik. Sayisal ve kapasite olarak geçmisten bugüne sektörümüze bakacak olursak; 2002 yilinda 37 olan tersane sayimiz 85’e, Yillik üretim kapasitemizi ise 550 bin dedveyt ton’dan 4,8 milyon dedveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakim-onarim hacmi de son 10 yilda yüzde 129 oraninda artarak 35 milyon detveyt tona yükseldi. Gemi sanayimizin inovatif, çevreci ve alternatif enerji kullanma yetenegi ile rekabet gücü gün geçtikçe artmakta, döviz getirisi ile de ülke ekonomisine büyük katki saglamaktadir. Özellikle balikçi gemisi insasinda ataga geçen ülkemiz, rakibi Ispanya’yi geride birakarak en fazla ihracat yapan ülke olmustur” diyerek dünyanin ilk hibrit balikçi gemisi ile en büyük canli balik tasima gemisinde, full elektrikli feribot, LNG-hibrit-elektrikli römorkör, katamaran enerji gemisi gibi birçok yenilikçi projede Türk mühendislerinin imzasi oldugunu söyledi.



“Ülkemiz dünya süperyat endüstrisinin parlayan yildizidir”

Yat insa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda olan Türkiye’nin yat insa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda oldugunu ve özellikle mega yat insasi noktasinda Italya ve Hollanda’dan sonra dünyada 3. Sirada yer aldigini kaydeden Bakan Uraloglu; “Su anda açilisini yaptigimiz Ören Tekne Imal ve Çekek Yeri 275 bin metrekare alan üzerinde 16 hangarda, 32 kooperatif üyesi isletmeci ile tekne imal ve çekek faaliyeti yürütecektir. Bu alanda saglanacak 4 bin kisilik istihdam bölge ülkemiz insanina ekmek kapisi olacaktir. Boyutlarina bagli olarak yillik 60 tekne üretimi yapilmasi planlanmaktadir” diyerek Türkiye için böylesine önemli bir tesisin yapilmasinda emegi geçenlere tesekkür ederek hayirli ugurlu olmasini diledi.

Konusmasinda basin mensuplarina da bakanlik olarak denizcilik faaliyetlerine yönelik yaptiklari çalismalar hakkinda bilgi veren

Bakan Abdulkadir Uraloglu, “Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak denizciligimizin daha da gelismesi, denizlerimizden saglanan imkanlarin artirilmasi, kaynaklarinin ekonomiye kazandirilmasi için daha da etkin çalisacagiz. Çünkü bizim için denizcilik sadece bir ugras degil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi vatan’imizdir. Bütün bu olumlu gelimlerin bir sonucu olarak geçtigimiz hafta, Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Konsey Üyeligi seçimlerinde Ülkemiz tarihinin en yüksek oyunu alarak üst üste 13. Kez seçildi. Yine sektörümüz için güzel bir gelisme de ‘Türk Loydu’ Uluslararasi Klas Kuruluslari Birligi’ne (IACS) üye oldu. Bu gelisme, Türk Loydu’nun uluslararasi düzeyde etkisini arttirarak, Türk denizcilik sektörünün ve gemi sanayisinin daha fazla söz sahibi olmasina da katki saglayacaktir” ifadelerine yer verdi.

Mugla Valisi Idris Akbiyik, Tersan Grup Yönetim Kurulu Baskani Osman Nurettin Paksu, milletvekilleri, daire müdürleri ve çok sayida davetli katildigi törenin ardindan Bakan Abdülkadir Uraloglu tarafindan çekek alanina denizden bir yat temsili olarak çekildi.

Bakan Uraloglu’na katkilarindan dolayi Tersan Grup Yöneticileri tarafindan plaket, Milas Halisi ve çesitli hediyeler verildi.

Kaynak: İHA