Kayseri Büyüksehir, Oruçreis'i Dönüstürüyor Açiklamasi 618 Konutun Temeli Atildi

Kayseri Büyüksehir Belediyesi ve Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) isbirligi ile yapilan Oruçreis Kentsel Dönüsüm Projesi 2’nci etap kapsaminda 618 adet konutun temeli atildi. Törende konusan Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, "Sadece Oruçreis Kentsel Dönüsüm Projesi’ne 3 milyar TL civarinda yatirim yapildi" dedi.

Kayseri Büyüksehir, Oruçreis'i Dönüstürüyor Açiklamasi 618 Konutun Temeli Atildi
Büyüksehir Belediyesi ve TOKI isbirligi ile Oruçreis Mahallesi Keresteciler Sitesi Yani’nda yapilacak olan Oruçreis Kentsel Dönüsüm Projesi 2’nci Etap kapsaminda 618 Adet Konutun Temel Atma Töreni’ne Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cingi, Bayar Özsoy, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, TOKI Baskani Ömer Bulut, AK Parti Kayseri Il Baskani Fatih Üzüm ve ilçe belediye baskanlari ve vatandaslar katildi.



"Yeni kent uygulamalariyla sehirlerimizi yeniden insa ediyoruz"

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan törenin açilis konusmasini yapan TOKI Baskani Ömer Bulut, "Ülkemizde sehircilik anlaminda önemli adimlar atmakta, kentsel dönüsüm basta olmak üzere yeni kent uygulamalariyla sehirlerimizi adeta yeniden insa etmekteyiz. Cumhurbaskanimizin liderliginde ve bakanimizin koordinasyonunda her gün yeni yatirimlar hayata geçirilmekte, gelecegin Türkiye’sine damga vuracak projeler üretilmektedir. Toplu Konut Dairesi olarak sosyal konuttan kentsel dönüsüme, deprem konutlarindan köy evlerine, okullardan hastanelere, kültür merkezlerinden ögrenci yurtlarina kadar Türkiye genelinde 1 milyon 300 binin üzerinde konut, yaklasik 39 sosyal donati üretilerek Türkiye yüzyili hedefi dogrultusunda sehirlerimizi insa ve ihyasina katki sagliyoruz. Bu yilin ilk 11 ayinda 150 bin yeni konutun ihalesini gerçeklestirdik ve insaatlarina basladik. Kahramanmaras merkezli depremin yol açtigi yaralarin bir an önce sarilmasi için bakanligimizin koordinasyonunda bölgede baslatilan kalici konutlarin yapimi da hizla devam etmekte. Binlerce konutun yapimini tamamladik. Yilsonu itibariyle 46 bin konutun teslim edilme hazirliklarina da basladik. TOKI olarak Kayseri’de yatirim bedeli güncellenmis rakamlarla 50 milyarlik 17 bin 641’i tamamlanmis toplam 19 bin 515 konut, 240 tarim köyü mobilyacilar sitesi, okul, cami, hastane ve millet bahçesi gibi birçok sayida hizmeti Kayseri’mize kazandirdik" dedi.



"Sadece Oruçreis Kentsel Dönüsüm Projesi’ne 3 milyar TL civarinda yatirim yapildi"

Sadece Oruçreis Kentsel Dönüsüm Projesi’nin 3 milyar TL civarinda yatirim yapildigini belirten Baskan Büyükkiliç, "Sehrimizi gelistirmek, riskli alanlari deprem yönetmeliklerine uygun olarak hayata geçirmek için etap etap gerek Büyüksehir’imiz, gerekse ilçe belediyelerimiz ile el ele vermek suretiyle bu çalismalarimizi sürdürüyoruz. Allah mahcup etmesin, bereketli olsun. Oruçreis’imizin birinci etabini 572 daire, 6 is yerini teslim etmistik. Ikinci etapta isimi o kadar kolay oldu ki birinci etaptaki yapilanlari görünce bu mahallede oturan canlarimiz, gönüldaslarimiz, bizleri seven, güvenen kardeslerimizi bizim isimizi hizlandirdi, kolaylastirdi ve ikinci etabi baslattik. 3 milyar civarinda bir rakam ile bu sehrin sadece Oruçreis ile ilgili projesine yatirim yapiliyor. Bakanimiza özellikle Kayseri hassasiyeti ile tesekkür ederken, degerli TOKI baskani ve ekibine tesekkür etmek istiyorum" dedi.



"Kentsel dönüsüm kaçinilmaz bir is"

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki de, kentsel dönüsümün önemine deginerek, "Kentsel dönüsüm kaçinilmaz bir is. Sunu herkes bilsin ve aklinin kenarina yazsin. Türkiye bir deprem ülkesidir. Bizim 1900’den itibaren yapilan aletli ölçümlerde elimizdeki sayiya göre 6 ve üzerinde yikici diye tabir ettigimiz siddette ülkemizin ana karasi ve denizlerdeki deprem sayimiz 231’dir. Ölen insan sayimiz 130 bin. Maddi hasar 100 milyarlarca dolar. Sadece ana karamizdaki yikici siddetteki deprem sayisi ise 60’i geçiyor. Bunun manasi su. Her sene mutlaka yikici bir deprem oluyor. Sonrada oturuyoruz, dizimize vuruyoruz, kosup yardim etmeye çalisiyoruz. O kardeslerimizi kurtarmak için gayret ediyoruz. Mevlana Hazretleri “Akil odur ki, dize vurup ah edip dövünmek yerine önceden tedbir alarak yola koyulur” diyor. Bizlerde zeki ve akilli bir milletiz. Zamaninda büyük medeniyetler kurmus milletin çocuklariyiz. Bilinen 3 tane fay hatti var. Birisi Van Gölü’nün civarindan çikiyor, 100 kilometre paralelle Marmara Denizine dogru devam ediyor. Birisi ayni yerden basliyor, Akdeniz’e dogru iniyor. Birisi de Ege Bölgesi. Bütün bunlari biliyoruz. Yüzyillar boyunca ayni yerlerde kirilmalar olmus ve canimiz yanmis. Simdi bunlari bilirken bizim tedbir alip artik o fay hatlari üzerine, riskli yerlere, sivilasma olan yerlere, dere yataklarina asla ve asla konut ve isyeri yapmamamiz gerekiyor. Yaptigimiz konutlari depreme dayanikli yapmamiz gerekiyor. “Bir kat daha at ne olacak, bir sey olmaz. Bu tarafa çek biraz daha, ne olur ki” sözlerinden vazgeçmemiz gerekiyor. Bunun içinde çabaliyoruz ve gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandi.

"Sadece konusuyorlar, algi olusturuyorlar"

Bakan Özhaseki, "Türkiye’de deprem bölgesi içinde oldugu halde, adlari “en riskli” diye zikredildigi halde, dönüp de bu konularda hiç çalisma yapmayanlar var. Sadece konusuyorlar, algi olusturuyor. Polemigi seviyorlar. Bütün bunlari dinliyoruz ve cevap bile vermiyoruz. Sorulacak tek soru var. Herkesi kastederek söylüyorum. Bu sözlerim özel bir sahsa mahsus degil. Biz sana 2019 seçimlerinde vatandas olarak oy verdik, yetki verdik. Binlerce personeli sana teslim ettik. Milyarlarca lira devletin bütçesini verdik. Ne yaptin kardesim, söyle bakalim. Kaç tane konutu degistirdin. Kaç tane riskli alani dönüstürdün. Kaç vatandasli güvenli konutlarina kavusturdun. “Buna cevap ver” demek lazim. Yetki sizde kardeslerim. Yine seçim geliyor. En çok sorulacak soru bu olmasi gerekiyor. Elbette aksam dügünlere gideriz, cenazelere gideriz. Park açilislarina bulunur, sosyal faaliyetlerin içerisinde yer aliriz. Belediye baskanina düsen de zaten bu. Belediye baskanlari halkin içerisinde olmali. Buna itirazim yok. Asil yapmasi gereken isi yapmayip bos laflarla, polemiklerle gün geçiriyorsa o zaman bunun hesabini sormak vatandasa düser" diye konustu.

Konusmalarin ardindan konutlarin temeli atildi.
Kaynak: İHA