Kastamonu Üniversitesi'nde 'Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklasim' Paneli Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü tarafindan “Engelleri Sevgiyle Asalim” temasi ile düzenlenen “Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklasim” paneli düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi'nde 'Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklasim' Paneli Düzenlendi
Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü tarafindan “Engelleri Sevgiyle Asalim” temasi ile düzenlenen “Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklasim” paneli, Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçeklesti.

3 Aralik Dünya Engelliler günü dolayisi ile Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hemsireligi dersi çerçevesinde ders sorumlusu Doç. Dr. Havva Kaçan ve Hemsire Gülçin Gümüs Çalis esliginde düzenlenen “Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklasim” paneline Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Küçük, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, çesitli kurum ve kuruluslarin yani sira çok sayida akademik, idari personel ve ögrenci katildi.



“Herkes bir gün engelli olabilir. Bunun için empati yapilmasi gerekmektedir”

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Küçük, herkesin bir gün engelli olabilecegini bunun için empati yapilmasinin önemli olugunu hatirlatarak, sunlari kaydetti: “Burada konusmanin veya konusulanlari duymanin ne kadar kiymetli ne kadar nimet oldugunu anlamak hiç de zor degil. Dolayisiyla biz bu anlayisla özel gereksinimli bireylere, fertlere, arkadaslarimiza, kardeslerimize bu duygu ve düsünceyle yaklasabilirsek ve onlarin bu durumlarinda kendilerine destek bulabilirsek bu bilinci ve farkindaligi da toplumun bütün kesimine iletebilirsek gerçekten önemli bir isi basarmis olacagiz. Bu konuda elbette ki kamu kurumlarinin, STK’larin bitki çalismalari ve gayretleri var. Üniversitelerin ciddi çalismalari ve gayretleri var ama bu kurumsal düzeyde. Sadece tek basina yürütebilecek bir faaliyet ya da mesele degil her birimize, her yerimize, toplumun her kademesindeki her kisiye açikça bu anlamda çok ciddi vazifeler düsmektedir. Bu bugünkü faaliyet bu farkindaligi olusturma adina çok kiymetlidir, çok degerlidir. Dolayisiyla programin hazirlanmasinda emegi geçen herkesi tebrik ediyoruz, kendilerini takdir ediyoruz” diye konustu.

Özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarini karsilamanin evrensel bir hak olduguna dikkat çeken Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, “Zorluklar yasayan, özel bireylere yaklasim ve davranislarin belirlemesinde toplumsal farkindalik ve hassasiyetin olusturulmasi süphesiz bir önem arz etmektedir. Bu özel bireylerin temel ihtiyaçlarinin karsilanmasi konusunda tibbi teçhizatin saglanmasi, teknolojilerden faydalanmasi lazim. Ayni zamanda bu bireyler ile ailelerine de egitim rehabilitasyon ve psikolojik destek verilmesi, hayatin basamaklarinda kendilerine yetecek kadar öz güvenle yürüme imkani saglayacaktir” dedi.

Halime Çavus Özel Egitim Anaokulu Okul Müdürü Erol Çelikel de, “Özel Gereksinimli Çocuklarin Fiziksel ve Psikososyal gelisim Özellikleri” isimli sunumunu gerçeklestirdi. Çelikel, her çocugun aslinda bir birey oldugunu ve her bireyin kendisine özgü bir gelisim süreci gösterdigini dile getirdi.

Ihsan Ozanoglu Özel Bireyler Folklor Grubu davetlilere dans gösterisi sundu. Folklor ekibinin gösterisinden sonra söz alan Akay Özel Egitim ve Rehabilitasyon Kurucu Müdür/Fizyoterapist Akay Yücebiyik, “Özel Gereksinimli Çocuk/Bireylere Sunulan Hizmetler ve Öneriler” isimli sunumunu gerçeklestirdi. Ülkemizde gelisen özel egitim kurumlari hakkinda bilgi veren Yücebiyik, özel gereksinimli bireylerin egitiminde önemli yere sahip olan özel egitim kurumlarinin çalisma sistemi hakkinda açiklama yapti.

Ihsan Ozanoglu Özel Bireyler Ritim Grubu’nun yaptigi gösteri izleyiciler tarafindan ilgiyle izlendi.

Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü Sosyal Hizmet Uzmani Eylem Aydin, “Özel Bireylere Sosyal Hizmet Yaklasimi ve Is Birligi” hakkinda katilimcilari bilgilendirdi. Aydin, devletin özel gereksinimli bireylere sagladigi destekler konusunda bilgi aktardi.

Hüseyin Üster Özel Egitim Uygulama Okulu Okul Müdürü Vural Yilmaz ise, “Özel Gereksinimli Çocuklarin Karsilastiklari Güçlükler” konulu sunumunu gerçeklestirdi. Yilmaz, sunumda uygulamalarin bireylerin gelisimi üzerindeki etkilerini katilimcilara aktardi.

Hüseyin Üster Özel Egitim Uygulama Okulu’nun düzenledigi defileye izleyiciler büyük ilgi gösterdi. Defilenin ardindan Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hemsireligi uygulama çerçevesinde 4. sinif ögrencilerinin hazirladigi Barkovizyon gösterisi gerçeklestirildi.

Etkinlige verilen aranin ardindan programin ikinci bölümünde ise Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ögretim Görevlisi Mücahit Muslu ise, “Özel Gereksinimli Bireylere Beslenme Tedavilerine Güncel Yaklasim” isimli sunumunu gerçeklestirdi. Muslu, iyi bir beslenme programi ile özel gereksinimli bireylerin bedensel rahatsizliklarinin hafifletilecegini ifade etti.

Toplum Ruh Sagligi Merkezi Uzman Ergoterapist Seyma Çiftçi de, “Toplum Ruh Sagligi Merkezi Faaliyetleri” baslikli sunumda toplum ve ruh sagligi merkezlerinin çalisma ilkeleri hakkinda katilimcilara bilgi verdi. Çiftçi’den sonra Toplum Ruh Sagligi Merkezi Danisanlari Müzik Korosu ise katilimcilara konser verdi.

Konserden sonra söz alan Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi Psikiyatri Servis Sorumlu Hemsiresi Fatma Mum da, “Psikiyatri Hemsireligi Hasta Bakim Süreçleri” isimli sunumunu gerçeklestirdi. Mum, hastalarin sevgi ve anlayisa ihtiyaç duydugunu dile getirerek sevginin iyilestirici güç olduguna dikkat çekti.

Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Psikiyatri Hemsireligi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan ise, “Özel Bireylere Bakim Verenlerin Yasadiklari Ruhsal Sorunlar ve Psikiyatri Hemsireligi Yaklasimlari” konulu sunumunu gerçeklestirdi.

Program, Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hemsireligi uygulama çerçevesinde 4. sinif ögrencilerinin hazirladigi slayt gösterisinin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA