Karadeniz'in Zorlu Sartlarina Ragmen Kafkametler'in 7 Mürettebatini Arama Çalismalari Sürüyor

Zonguldak’ta 21 gün önce batan ve halen 7 mürettebatindan haber alinmayan Türk Bayrakli Kafkametler adli yük gemisinin batiginda ve liman boyunca arama kurtarma çalismalari araliksiz sürüyor.

Karadeniz'in Zorlu Sartlarina Ragmen Kafkametler'in 7 Mürettebatini Arama Çalismalari Sürüyor
Türk Bayrakli Kafkametler adli yük gemisi 12 mürettebatiyla Rusya’dan aldigi ferro silikon yükünü Izmir’e tasimak üzere yola çikti. Geçen 19 Kasim günü kuvvetli firtina nedeniyle Kdz. Eregli ilçesi açiklarindaki askeri mendirege çarptiktan sonra batan geminin 12 mürettebatindan 5’inin cansiz bedenine ulasilirken 7’sine ulasilamadi. Aradan geçen 21 gün boyunca havadan, karadan ve denizden çalismalar devam etti. Deniz Kuvvetleri Komutanligi, Sahil Güvenlik Komutanligi, AFAD, jandarma, polis ve Kiyi Emniyeti’ne bagli ekipler helikopter, bot, dalgiçlarin yani sira karadan da komandolar, AFAD ekipleri kiyi sahili boyunca arama tarama çalismasini sürdürüyor.

Kiyi Emniyeti mendireklerin taranmasini sürdürüyor

Dalgi boyunun 2.5 metreye ulastigi bölgede Kiyi Emniyeti mendireklerin taranmasi çalismalarini sürdürürken Nene Hatun Gemisi de çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Dalgiçlar, deniz sartlarindan dolayi batik gemiye inemezken; dis ve iç mendirek, magara ve magaraciklar da ise çalismalarini sürdürüyor. Büyük bir bölümünü Kiyi Emniyeti’nin sürdürdügü çalismalarda deniz yüzeyi ve kiyidan da ekiplerin arama tarama çalismalari devam ediyor.

Kayiplarin gemide olma ihtimali üzerinde duruluyor

Dalgiçlar; gemide girebilecekleri balçik ve kumla kapli olmayan tüm bölümlerine girerken henüz kayiplardan bir ize rastlanmadi. Kayiplarin geminin balçik ve kum altinda olan bölgesinde olabilecegi degerlendiriliyor. Öte yandan arama kurtarma çalismalarinda yeni bir sürece girildi. Geminin parçalanarak kiyiya alinarak kayiplarin arama çalismalari sürdürülecek.

Çalismalar hem masa basi mühendislik hem de sahada sürüyor

Deniz sartlarinin müsaade ettigi durumlarda Kiyi Emniyeti kendi çalismalarina devam ediyor. Geminin oynatilmasi konusundaki planlamalar hem masa basi mühendislik hem de saha üzerinde araliksiz sürüyor. Geminin bas tarafta girilebilecek yerler üzerinde de planlamalar sürdürülüyor.

Denizde meydana gelen sis ve olumsuz hava sartlarina ragmen ekipler çalismalarina devam ediyor.
Kaynak: İHA