Hazine Ve Maliye Bakani Simsek Açiklamasi 'Yillik Enflasyondaki Düsüs 2024 Yili Ortasindan Itibaren Baslayacak'

Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, “Enflasyon ile mücadele bir süreç isidir, yillik enflasyondaki düsüs 2024 yili ortasindan itibaren baslayacak. 2023 yili bütçe açiginin milli gelire oranla yüzde 6’nin altinda olmasini bekliyoruz. Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalici refah artisi ancak ve ancak fiyat istikrari ile mümkündür” dedi.

Hazine Ve Maliye Bakani Simsek Açiklamasi 'Yillik Enflasyondaki Düsüs 2024 Yili Ortasindan Itibaren Baslayacak'
Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, Istanbul’da düzenlenen TRT World Forumu’na katildi.

Küresellesmenin hiz kesmesi, artan korumacilik, yaslanan dünya nüfusu, yüksek borçluluk ve iklim degisikliginin getirdigi problemler yeni bir çagin baslangicini gösterdigini belirten Simsek, “Bu problemler, küresel büyüme ve küresel ticaret hacmi üzerinde önümüzdeki 5 senede olumsuz etkide bulunacaktir. Türkiye, tüm bu hususlarda önemli avantajlara ve firsatlara sahiptir. Jeopolitik konumumuz sayesinde dost ve yakin ülkelerden tedarikte en iyi adaylardan birisiyiz. Gelismekte olan ülkelerle kiyaslandigimizda, güçlü bir büyüme performansi gösteriyoruz. Ayrica bu performansi gösterirken, borçluluk seviyemizi de diger ülkelere kiyasla da düsük tutmayi basardik. Dünya nüfusunun hizla yaslandigi bir dönemde görece genç ve dinamik nüfus yapimiz bizi diger ülkelerden olumlu ayristiriyor. Gelecek dönemin en önemli konularindan olan iklim degisikligi ile mücadelede de gerekli adimlari atacagiz” ifadelerini kullandi.

"2023 yili bütçe açiginin milli gelire oranla yüzde 6’nin altinda olmasini bekliyoruz"

Sahip olunan firsatlardan en iyi sekilde faydalanmak için kapsayici bir program uygulamaya basladiklarinin altini çizen Simsek, “Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalici refah artisi ancak ve ancak fiyat istikrari ile mümkündür. Bu sebeple en temel önceligimiz enflasyonla mücadeledir. Programimiz basarili bir sekilde isliyor. Programin olumlu yansimalari finansal göstergelerin ardindan makro göstergelerde de görülmeye baslandi. Büyümede dengelenmeye dogru yol alirken, cari açik düsüyor, enflasyonda ivme kaybi var ve rezervlerimiz artiyor. Enflasyondaki egilim hakkinda dogru bilgi veren yilliklandirilmis çekirdek göstergeler hedeflerimiz ile uyumlu seyrediyor. 2023 yili bütçe açiginin milli gelire oranla yüzde 6’nin altinda olmasini bekliyoruz. Enflasyon ile mücadele bir süreç isidir, yillik enflasyondaki düsüs 2024 yili ortasindan itibaren baslayacak. Deprem harcamalari bütçe dengesinde geçici bir bozulmaya yol açti. Mali disiplini yeniden saglayacak gelir ve harcama politikalarini uygulamaya aldik. Para ve maliye politikasindaki uygulamalar önümüzdeki dönemde kapsamli yapisal reformlarla desteklenecek. Son dönemde ülkemize yönelik yabanci yatirimci ilgisi artti. Ocak-Mayis döneminde 2,9 milyar dolar çikis olan portföy yatirimlarina, Haziran-Eylül’de 4,9 milyar dolar giris oldu. Güncel veriler girisin devam ettigini gösteriyor. Bankacilik sektörü ile banka-disi sektörün dis borç çevirme oranlari yükseliyor. Düsen cari açik ve artan sermaye girisi ile rezervlerimiz de artmaya devam ediyor. Mayis ayina göre brüt rezervler 42 milyar dolar yükseldi” dedi.

Kaynak: İHA