AK Parti'li Yenisehirlioglu Açiklamasi 'Dünya Fasizm Katliamlarina Ses Çikarmiyor, Israil'e Tek Bir Laf Etmiyor'

AK Parti Manisa Milletvekili Bahadir Yenisehirlioglu, "Bugün Filistin’de binlerce evlat öldürülüyorken, çocuklar katlediliyorken, paramparça olmus cesetleri anneler hastanelere tasirken ’medeni’ denen Bati dünyasi sesini çikariyor mu? Hani onlar çagdasti. Dünya cinnet geçirmektedir. Fasizm katliamlarina ses çikarmamaktadir. Israil’e tek bir laf edememektedir ve felsefi düsünce yapisi açisindan perisan vaziyettedir. Dünyada akan gözyasi ve kanin durdurulmasi güçlü bir Türkiye’nin var olmasiyla alakalidir" dedi.

AK Parti'li Yenisehirlioglu Açiklamasi 'Dünya Fasizm Katliamlarina Ses Çikarmiyor, Israil'e Tek Bir Laf Etmiyor'
Oyuncu, yazar ve hukukçu, AK Parti Manisa Milletvekili Bahadir Yenisehirlioglu, "Türkiye Yüzyili Konusmalari" programi çerçevesinde Samsun’da ’Edebiyat ve Sinema’ konulu söyleyisi gerçeklestirdi. Filistin’de binlerce insanin hayatini kaybetmesine Bati’nin ses çikarmadigini söyleyen Yenisehirlioglu, "Biz kendi geçmisimizi inkar ederek var olacagimiza inandik ama yanlisa düstük. Hayvan haklari dediginizde bugün çok konusulan hadise bize Bati’dan gelen bir kavram degil. Kendi kodlarimizdan var. Bugün halen bu gerçegi net bir sekilde görüyoruz. Geçmiste karincaya merhamet gösteren bizim kültür medeniyetimiz Roma medeniyetinde gladyatörler birbirlerini öldürürken galeyana gelip bagiriyorlardi. Bizim medeniyetimizde kadinlar bas taci edilirken aydinlanma dönemini yasamayan bati kadinin içine cadi haline dönüsmüs cin karismis diye meydanlarda yakiyordu. Onlarin medeniyetinde yikanmak günahken bizim medeniyetimizde hamamlar vardi. Onlarin da medeniyetinde insanlarin kafalari giyotin ile kesilirken, iskence edilirken bizim medeniyetimizde bir yerden bir yere göç ederken ayaklari, kanatlari kirik olan leylekler için laklakhane denilen hastaneler insa edilmisti. Hangimiz kodlari daha medenidir. Bugün Filistin’de binlerce evlat öldürülüyorken, çocuklar katlediliyorken, paramparça olmus cesetleri anneler hastanelere tasirken medeni denen Bati dünyasi sesini çikariyor mu? Hani onlar çagdasti, hani onlar moderndi, hani onlarin kodlari ile kodlanirsak insan olacaktik. Demek ki kendi kültürünü, kendi sanatini, kendi edebiyatini var ettigin takdirde bir medeniyet havzasi olusturabiliyorsun. Edebiyat da böyledir" dedi.

"Tekrar kodumuzu degistiren, tekrar bize boyut kazandiran emir ‘oku’ ile baslamaktadir. ’Seni yaradan Allah’in adiyla oku’. Okumak daha sonra kelama dönüsür" diyen Yenisehirlioglu, "Oku derken sunu kastediyordu: Seni öyle bir formatlayacagiz, sen öyle aydinlanacaksin ki sana zaman içerisinde ulastirdigimiz kelamla bambaska düsüneceksin. Görmediklerini göreceksin. Idrak edemediklerini edeceksin. Bütün sorumlulugunu kavrayacaksin. Bu dünyada niye var oldugunu, yapip ettiklerini düsüncelerini ögreneceksin. Bu felsefede yola çiktigindan edebiyati ihya edersin. Insanliga bambaska bir perspektiften yaklasiyorsan Kavgam diye bir kitap olusturursun, fasizmin babasi haline gelirsin. Kitap böyle bir seydir. Ihya edici oldugu gibi imha edicide olabilir. Oysaki biz kadim edebiyat dedigimizde insani önceleyen, insanin medeniyetini önceleyen, kendi labirentlerinden yola çikarak kendi kesfetmesini saglayan, toplumu okumasini saglayan bir suur kazanmasini hedefliyoruz. Sinemada böyledir. Sinemayi sen bir silah gibi kullanabilirsin. Bir medeniyetini yok edebilir, mahvedebilirsin. Senin yillarca yaptigin sinemada senin din adamlarin üç kagitçi olarak tanitildiysa, bas örtülü olanlar sadece hizmetçi olarak kullanildiysa o sinema gerçegini kendini silah gibi kullanirsin. O medeniyeti yok edersin. Dolayisiyla gerçek aydin ve çagdas olmanin yolu kendi medeniyet kodlarina sahip olmaktan geçer. Bu kodlara sahip olan yeni seyler üretebilirler. Bize ögretilen ve yutturulanlarin disinda gerçek Matrixi okumayi yeni bastan kesfetmek gerekiyor. Sanal olanla gerçek olan arasinda ayrimi yapmak mecburiyetindeyiz. Sanat, kültür, edebiyat dedigimizde bunu anliyoruz. Ayni fikirde olmak mecburiyetinde degiliz. Ayni düzlemde, ayni siyasi aksta olamayiz ama derdimiz bu ülkeyi ayaga kaldirmak, yeniden medeniyet insa etmekse hadiseyi buradan okumak gerekiyor. Ortak noktalarimiz birligimiz, bütünlügümüz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkindirilmasi, kendi insanimizin kültür hayatinin zenginlestirilmesidir. Ister sol cenahtan bakarsin, ister sag cenahtan bakarsiniz ama ahlakli olarak" diye konustu.



"Dünyada akan kanin durmasi güçlü bir Türkiye’nin var olmasiyla alakali"

Bahadir Yenisehirlioglu sunlari söyledi:

"Derdi vatanin birligi ve bütünlügü, bayragi ve ezani olan herkesle ortak noktada bulusabilirsiniz. Kendi kültür kodlarimizi bu sekilde insa ederiz. Bati medeniyetini bu perspektiften okuruz. Yoksa güdülen, bir koyuna dönüstürülmüs fertlerden ibaret oluruz. Küresel sistemin bize dayattigi ne varsa onlari uygulayan bir prototip haline dönüstürülürüz. Oysaki gerçek ve gerçek olmayan arasindaki farki okudugumuz takdirde, sanatla hemhal oldugumuz takdirde, derinligine dahil oldugumuzda ayirt edici bir hale geliriz. Günümüz insaninin emek sarf etmeden sadece kendine anlatilmasini ya da seyredilmesini, anlik görüntülerle kimlik olusturdugunu görüyoruz. Sadece sosyal medya kullanmak için belli mottolara sahip oldugunu oysa derinlikli bir arastirma içinde olmadigini görüyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya yeniden rahmet medeniyeti olarak insa edeceksek okuyan, düsünen, analitik sebep sonuç iliskisi kurabilen asla kendi köklerinden utanmayan, kendi kültürü disindaki kültürleri düsman gibi görmeyen, yanlisi ve dogrusuyla tespit edecek evrensel bir kimlik üzerine kurmaliyiz. Baska çikis noktamiz yoktur. Bu noktadaki edebiyat ve sinema en büyük gücümüzdür. Sanatin gücünü kullanmak mecburiyetindeyiz. Bütün mesele özgüvendir. Biz kendi özgüvenimizi korur, kendi medeniyetimizden feyz alir ve bunu evrensel fanatik olmayan bir bakis açisiyla oraya koyarsak o zaman dünyanin kurtulusu bu cografyadan olacaktir. Dünyanin geldigi nokta muhtesem bir açmaz içindedir. Dünya cinnet geçirmektedir. Fasizm katliamlarina ses çikarmamaktadir. Israil’e tek bir laf edememektedir ve felsefi düsünce yapisi açisindan perisan vaziyettedir. Sadece bu Anadolu cografyasi evlatlari bizlerden ses çikmaktadir. Güçlü Türkiye’yi var edebilmek için sanatimizi da kullanarak evrensel bir bakis açisiyla dünyada akan gözyasi ve kanin durdurulmasi güçlü bir Türkiye’nin var olmasiyla alakalidir."

"Bölgede yaygin kültür ve sanat bilinci yerlestirmek istiyoruz"

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir ise, "Geçtigimiz aylarda bir Kültür Çalistayi yaptik. Kültür ve medeniyet adina ne varsa orada konusuldu. Kayda alindi. Su an basiliyor. Lansmanini yapacagiz. Samsun bölgenin merkezi konumunda. Kültür adina, sanat adina söz söyleyebilecek ne kadar deger varsa onlarin ifadeleri ve katkilariyla bizi biz yapan medeniyetimizi olusturan degerlerimizi herkesle paylasarak bölgede yaygin kültür ve sanat bilinci yerlestirmek istiyoruz" seklinde konustu.

Söylesinin sonunda Baskan Demir, Bahadir Yenisehirlioglu’na hediye takdim etti.
Kaynak: İHA