ABD'den 'Gazze'de Acil Insani Ateskes' Talebine Veto

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardimcisi Robert Wood, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapilmasi beklenen “Gazze Seridi’nde acil ateskes” oylamasi öncesinde, ABD’nin böyle bir adim atilmasi yönündeki çagrilari desteklemedigini açikladi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Çarsamba günü Gazze Seridi için BM Sarti’nin 99. maddesini devreye sokmasinin ardindan bugün BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplandi. Konseyde oylanmasi beklenen “Gazze Seridi’nde acil ateskes” talebi öncesinde ABD’den açiklama geldi. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardimcisi Robert Wood, konseyde yaptigi açiklamada, ABD’nin böyle bir adim atilmasi yönündeki çagrilari desteklemedigini belirterek, "Bu sadece bir sonraki savasin tohumlarini ekecektir. Çünkü Hamas’in kalici baris görmek gibi bir arzusu yoktur” dedi.



"Konsey, kulaklari sagir eden çagrilara yanit verme firsatina sahip olacak”

Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) BM Daimi Temsilci Yardimcisi Muhammed Abushahab ise konseyde, “Bugün bu konsey oylama yapacak ve bu siddetin sona erdirilmesi için dünya genelinde kulaklari sagir eden çagrilara yanit verme firsatina sahip olacak” ifadelerini kullandi.

Ürdün Disisleri Bakani Ayman Safadi ise ABD’nin baskenti Washington DC’de gazetecilere yaptigi açiklamada, güvenlik konseyinin karari kabul etmemesi halinde “Israil’e Gazze’deki Filistinlilere yönelik katliamini sürdürmesi için ruhsat verilmis olacagini” söyledi.



Bugün BM Güvenlik Konseyi’nde oylanmasi beklenen karar taslaginda, acil insani ateskes talebinin yani sira Filistinli ve Israilli sivil nüfusun korunmasi gerektigi belirtiliyor. Ayrica tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz serbest birakilmasi talep ediliyor.
Kaynak: İHA