DPÜ'de Türk-Yunan Iliskileri Konusuldu

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) tarafindan düzenlenen Prof. Dr. Enis Tulça’nin konusmaci olarak katildigi “Türk-Yunan Iliskilerinde Pozitif Gündemin Ufku” baslikli konferans gerçeklestirildi.

DPÜ'de Türk-Yunan Iliskileri Konusuldu
Fen Edebiyat Fakültesi Germiyanoglu Yakup Bey Konferans Salonu’nda Siyasal Düsünceler Toplulugu tarafindan gerçeklestirilen etkinlige Rektör Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Rahmi Kasimogullari, akademik ve idari personelin yani sira çok sayida ögrenci katildi.

Konferansin açilis konusmasini gerçeklestiren Rektör Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, "Türk Yunan iliskilerinde pozitif gündemin masada oldugu bir gün. Biz bu topraklarda Yunan ordusunu maglup ettik. Türk tarihinin en önemli zaferlerinden birini burada kazandik. Biz sadece Yunan ordusuyla savasmadik, Amerikan ve Ingiliz ordusuyla da savastik. Bölgede sulh arayan bir siyasete sahibiz. Biz bu cografyada yasayacagiz. Etrafimizdaki ülkelerle ve tüm ülkelerle baris içerisinde olmaliyiz. Konferansin verimli geçmesini diliyorum” dedi.



"Iki ülke arasinda iliskiler 1955’lere kadar dostane sekildeydi"

Konferansta yaptigi konusmada 1955’lere kadar Türkiye ve Yunanistan arasinda dostane iliskiler devam ettigine dikkat çeken Prof. Dr. Enis Tulça, "Iki ülke arasindaki dostluk Fransa ve Almanya arasinda o dönemde yasanan anlasmazliklarin çözümü için bile bir örnek olusturmustur. 1955 sonrasi iki ülke arasindaki iliskilerin bozulmasi, Yunanistan’daki politika degisikligi sebebiyle olmustur. Bu politika degisiklikleriyle beraber iki ülke arasinda Kibris ve Ege’de sorunlar yasanmistir. Yunanistan’in farkli zamanlarda, farkli uluslararasi konjonktürde Bati’nin destegini alarak Türkiye’ye yönelik olumsuz tutum sergilemistir. Son yillarda ise Yunanistan’in özellikle silahlanmaya yaptigi harcamalarda Amerika Birlesik Devletlerinin rolü çok büyüktür. Türk-Yunan iliskilerinde son 40 yilinda Ege ve Kibris sorunlari ön plana çikmaktadir. Atatürk-Venizelos döneminde yakalanan dostluk havasina benzer bir ortamin 1999 yilinda yakalanmis ancak bu iyimser süreç de 2002 yili itibariyla degismistir. Atatürk döneminde baslayan ve ardindan Inönü döneminde de devam eden Türk-Yunan yakinlasmasinda iki ülke diplomatlari çok önemlidir. Ikinci Dünya Savasi sirasinda Kurtulus gemisiyle Türkiye’den Yunanistan’a yardim gönderilmistir. Bahse konu yillarda Türkiye ve Yunanistan iliskilerindeki dostluk sürecinin önemli bir örnegini teskil etmektedir. Iki ülke arasindaki iliskilerin diplomasi ve dogru politikalar yoluyla daha iyiye gidebilecegini düsünüyorum” diye konustu.

Etkinligin sonunda Rektör Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, Prof. Dr. Enis Tulça’ya hediye takdiminde bulundu.
Kaynak: İHA