Toroslar'da 'Kadinlar Haklari Günü'ne Özel Sergi Ve Panel Düzenlendi
İçel’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, 5 Aralik Dünya Kadin Haklari Günü ve Türk Kadinina Seçme ve Seçilme Hakkinin verilisinin 89. yil dönümünde, ’Neriman’in Çiçekleri Sergisi’ ve ’Cumhuriyetle Çiçek Açan Kadinlar’ paneli düzenledi.

Toroslar Belediyesi, Saglik Mahallesi’ndeki TORTEK binasinda El Sanatlari Teknolojisi Yapma Çiçek Kursunu da açarak bu sanati yeni nesle ögretiyor.
’Cumhuriyetle Çiçek Açan Kadinlar’ paneline, İçel Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Esra Dik, İçel Üniversitesi Türk Dili Bölümü Ögretim Görevlisi Döndü Can ve Dekoratif El Sanatlari ve Çiçek Tasarimi Ögretmeni Nimet Dölek konusmaci olarak katildi.
Akademisyenler, Türk kadinina seçme ve seçilme hakki verilmesinin tarihsel gelisimini uzmanlik alanlariyla anlatti.
Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz’in danismani Hilal Merve Soylu’nun moderatörlügünü yaptigi panelde, hayatin her alaninda var olan kadinlarin basarilarindan bahsedildi.
"Kadinlara seçme ve seçilme hakki taniyan ilk ülke Türkiye’dir"
Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz da esi Meltem Yilmaz ile birlikte kadinlari bu özel günlerinde yalniz birakmadi. Baskan Yilmaz, “Türk kadinina seçme ve seçilme hakkinin taninmasi son derece özel bir konu. Milletimizin, toplumumuzun, insanimizin, kadinimizin ne kadar önemli oldugunun göstergesidir” dedi.
Atatürk’ün, Kurtulus Savasi sonrasi 1923 yilinda cumhuriyeti kurdugunu hatirlatan Yilmaz, "Bunun iki önemli boyutu var. Birincisi monarsiden cumhuriyete geçmis olmamiz. Ikincisi de düsmani kovmus olmamizdir. Cumhuriyetin kazanimlarindan en önemlisi de daha önce sosyal haklara sahip olmayan, toplum içerisinde zayif görünen kadinin seçme ve seçilme hakkinin, medeni haklarinin verilmesidir. Erkekler ile birlikte esit bireyler olarak anlasilmasidir. Filistin’de 40 günde 15 bin kisiyi dünyanin gözünün içine baka baka öldürdüler. Bunlarin yüzde 70’i kadin ve çocuk. Bati medeniyetinin bize akil verdigi, ’en iyisini biz yapariz, en dogrusunu biz biliriz’ dedigi bir dönemde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafindan Isviçre’den ve birçok bati devletinden önce Türk kadinina seçme ve seçilme hakki verilmistir" diye konustu.
"Evin diregi kadindir"
“O gün verilen mücadele, en az kutlu savas kadar önemliydi” diyen Baskan Yilmaz, “Biz, dünyanin ilk kadin hükümdari Tomris Hatunu çikarmis bir milletiz. Her ne kadar ataerkil görünsek de aslinda her evde gizli bir anlasma vardir. Disarda erkek güçlü görünür ama aslinda evin içinde kararlari veren evin diregi kadindir. Hem çocuklarimizi yetistirirler hem de eslerine bakarlar. Bir belediye baskani olarak, toplumun bir ferdi olarak bizler sizleri çok seviyor, saygi duyuyor ve sizleri kucakliyoruz. Baska toplumlara baktigimizda aile yapimizin saglam oldugu anlasiliyor. Kent hayatinin getirdigi degisik sikintilar var. Bunu da hep beraber çözecek güce ve kuvvete sahibiz” seklinde konustu.
Merhum Neriman Sümen’in oglu Halit Sümen de bu serginin hazirlanmasini saglayan Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz’a ve Toroslar Halk Egitim Merkezi Müdürlügüne tesekkür etti. Merhum annesinin hayat hikâyesini ve basarilarini anlatan Sümen; “O çiçeklerin her biri el emegi ve göz nuru ile yapilmistir” ifadelerini kullandi.
Toroslar Halk Egitim Merkezi Müdür Yardimcisi Kibire Esen ise Toroslar Belediyesi ile birlikte yürüttükleri mesleki egitim kurslarinda özellikle kadinlarin istihdamina yönelik ve unutulmaya yüz tutmus sanatlari diri tutmak amaciyla birçok çalisma yaptiklarini söyledi.