Izmir'in 'Demir Elli Ustasi'

Izmir’de, sag elini kiyma makinesine kaptirdiktan sonra engelli olarak meslegine devam eden 45 yasindaki döner ustasi Fesih Gündem, çok sevdigi meslegini sürdürebilmek için engelleri asti, kendine özel aparat gelistirdi. Gelistirdigi aparat sonrasi mahallenin ‘demir elli ustasi’ olarak taninan Gündem, aparatin ucuna çesitli biçaklar takarak hem hayatini kolaylastiriyor hem de döner kesip, et ve salata dograyabiliyor.

Izmir'in 'Demir Elli Ustasi'
Buca ilçesinde bir lokantada döner ustasi olan Fesih Gündem, 2015 yilinda elini kiyma makinesine kaptirinca sag elini kaybetti. Tek eliyle meslegini sürdüremeyen iki çocuk babasi Fesih Gündem, hayatini kolaylastirmak ve meslegini yapabilmek için kendine özel bir aparat gelistirdi.

Ilk önce baca borusundan aparat yapti

Döner ustasi Gündem, izledigi bir filmden esinlenerek baca borusundan ilk aparati yapti. 45 yasindaki Fesih Gündem, daha sonra paslanma yapmamasi için ikinci bir aparat gelistirdi ve onu da krom malzeme kullanarak yapti. Gelistirdigi aparat sonrasinda diger esnaflar tarafindan ‘demir elli usta’ olarak anilan Gündem, aparatin ucuna çesitli biçaklar takarak kaybettigi sag eliyle yemek yiyor, döner kesiyor, et ve salata dograyabiliyor.

Kendi yaptigi aparat sayesinde rahat çalistigini ifade eden Gündem, “2015 yilinda elimi kiyma makinesine kaptirdim. Bu yüzden bir süre çalisamadim. Daha sonra çalismaya basladim. Engelim oldugu için çalistigim yerlerde diger çalisanlardan daha az ücret aliyordum. Yine de kendi isimi birakmak istemedim; çünkü 25 yil bu isle ugrastim. Ben eski filmleri izlemeyi seviyorum. Bir filmden esinlenerek böyle bir apart yapma fikri aklima geldi. Ben de bana nasil fayda saglar diye düsünerek aparat gelistirdim. Aparat sayesinde rahat çalisabiliyorum, meslegimi yapabiliyorum. Hayatimi kolaylastirdi. Bu sayede engelli arkadaslarima da umut oldugumu düsünüyorum” seklinde konustu.



"Çatal, kasik takarak yemek de yiyebiliyorum"

Fesih Gündem, “Ayni zamanda aparata döner ve kebap biçagini takarak; et dograyabiliyorum, salata yapabiliyorum, döner kesebiliyorum. Çatal, kasik takarak yemek de yiyebiliyorum. Çok yönlü bir aparat. Siradaki yapacagim aparat daha yönlü olacak. Bilegim oynadigi için oynar basli yaptiracagim. Bu aparat üzerine simdi çalismalarim var. Engelli arkadaslarim da daha rahat yemek yiyebilsinler, ihtiyaçlarini görebilsinler diye ugrasiyorum. Bana destek verilirse ben de bütün engelli arkadaslara ulasmak için çaba gösterecegim” dedi.

Sosyal medya üzerinden engelli bireylerin kendisine ulastigini ve onlara da yardimci olmak istedigini aktaran Gündem, “Engelli arkadaslar bana, ’bu aparati nasil yaptin, bize de yapabilir misin?’ diye ulasiyor. Elimden gelirse onlara da yardimci olmaya çalisiyorum. Bu aparati yapma süreci bayagi uzun ve zahmetli oldu. Bu aparati yapabilmek için 3 ay ugrastim. 2 sene önce yaptigim ilk aparat bana 3 bin TL’ye mal oldu. Ondan sonra yaptigim ikinci aparatin fiyati ise 3 bin TL’yi geçti” diye konustu.



“Mühendis olsaydim çok daha farkli aparat üretirdim”

"Mühendis olsaydim daha farkli bir aparat gelistirirdim" diyen Fesih Gündem, söyle devam etti:

“Ilk gelistirdigim aparati baca borusundan yaptigim için paslaniyor. Paslanma olmasin diye kromdan yeni bir aparat daha yaptim. Bunu da gelistirmeye çalisacagim. Ben mühendis degilim, ilkokulda okulu biraktim. Eger mühendis olsaydim daha farkli bir aparat üretirdim; fakat mühendis olmadigim için elimden bu kadar geldi. Simdi ise çorba içebilecegim bir aparat gelistiriyorum.”
Kaynak: İHA