KTO Aralik Ayi Meclis Toplantisi Düzenlendi

Konya Ticaret Odasi’nda (KTO) 2023 yilinin son meclis toplantisi gerçeklestirildi. Aralik ayi Meclis toplantisinda Konya ticaret Odasi’nin 2024 yili Faaliyet Programi ve Bütçesi görüsülerek kabul edildi.

KTO Aralik Ayi Meclis Toplantisi Düzenlendi
KTO Aralik Ayi Meclis Toplantisi, KTO Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Meclis Baskani Ahmet Arici’nin yönettigi toplantida 2024 yili Oda Bütçesi ve Faaliyet programi görüsüldü. Oda bütçesi ve faaliyet programi ile ilgili sunum yapan Konya Ticaret Odasi Baskani Selçuk Öztürk, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelismeleri degerlendirerek sözlerine basladi.

Baskan Öztürk, “2023 yili dünya ekonomisinde, pandemi ile baslayan, Rusya-Ukrayna savasi ile hizlanan, gida ve enerji tedarigindeki dar bogaz ile yayginlasan yüksek enflasyon, enerji, gida ve emtia fiyatlarindaki artis basta olmak üzere birçok alanda mücadele verilen bir yil oldu. Enerji, gida ve hizmet sektöründeki enflasyonlar canli talep nedeniyle halen yüksek gerçeklesiyor. Burada kalici bir iyilesme saglanana kadar küresel ekonomide siki para politikalarinin 2024 yilinda da sürecegi gözükmektedir. Diger taraftan siki para politikalarinin küresel enflasyonu ne ölçüde düsürebilecegi de belirsizligini korumaktadir. Güncel veriler küresel düzeyde enflasyonun hala direncini korudugunu göstermektedir. Bu kosullar altinda küresel ekonomide zorlu geçecek birkaç çeyrek sürecine girdigimizi görüyoruz. Bu noktada temkinli ve dogru stratejilerle hareket etmek durumundayiz. 2022 yilinda yüzde 3,5 oraninda büyüyen küresel ekonominin, 2023 yilinda yüzde 3 ve 2024 yilinda yüzde 2,9 büyüme oraniyla yavaslayan bir görünüm arz edecegi tahmin edilmektedir. Küresel düzeyde yasanan bu olumsuz gelismelerin ülkemiz ekonomisini de etkilemesi kaçinilmaz olmustur. Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bu etmenlerin disinda bildiginiz gibi ülkemiz Subat ayinda 11 ili etkisi altina alan deprem felaketini yasamistir. Felaketin yol açtigi can kaybi, yikim ve psikolojik etkiler maalesef uzun yillar Türkiye’nin hafizasindan silinmeyecektir. Yasadigimiz bu felaketin ülkemiz ekonomisine maliyetinin 104 milyar dolar oldugu öngörülmektedir. Deprem bölgesi Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Milli gelirin yüzde 10’a yakinini ve ihracatin yüzde 8’ini gerçeklestiren sehirlerimiz felaketten etkilendiler. Deprem nedeniyle, dolayisiyla bu bölgedeki üretim, istihdam ve ihracatta çok ciddi düsüsler yasanmistir. Diger taraftan, ülkemizde Haziran ayinda baslayan sikilastirma ve enflasyonist etkenleri kontrol altina almaya yönelik tedbirler sonucunda ekonomide ve fiyat dalgalanmalarinda iyilesme saglanmaya baslanmistir. 2024’ün ikinci yarisindan sonra enflasyonda yillik bazda belirgin bir düsüs beklenmekte olup, 2026 yilinda tek haneli rakamlara düsmesi hedeflenmistir. Inaniyoruz ki Türkiye uyguladigi mali disiplinle 2024 yilinda enflasyonla mücadelede daha hizli sonuçlar alacaktir” dedi.



“Dünya çapinda ‘Marka Oda’ haline getirmenin gururunu yasiyoruz”

Sunumuna 2023 yilinda gerçeklestirilen Oda faaliyetleri ile devam eden Öztürk, “Konya Ticaret Odasi olarak, geride biraktigimiz 2023 yilinda üyelerimize, sehrimize ve ülkemize hizmet etmenin mutlulugunu yasarken, ayni zamanda Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yilina kavusmanin da gururunu ve heyecanini yasiyoruz. 2023 yilinda Konya Ticaret Odasi, üyelerine verdigi hizmetin kalitesini artirmaya devam etti. Türkiye’de ve dünyada sayili odalar arasina girme yolunda bu yil da basarili çalismalar gerçeklestirdik. Meclis üyelerimizin destegiyle, sehrimizin ve ülkemizin hedefleri dogrultusunda Odamizin gerçeklestirdigi faaliyetlerde ve projelerde ilerleme kaydettik. Konya Ticaret Odasi’ni, sehrimiz ve ülkemiz sinirlarini asan bir yapiya sahip, dünya çapinda ‘Marka Oda’ haline getirmenin gururunu yasiyoruz. Istiraklerimiz ile Konya ekonomisine katma deger saglamaya devam ettik. Konya Ticaret Odasi olarak, sehrimiz ve ülkemizin kalkinmasina katki saglama vizyonu ile sehrimize kazandirdigimiz kurumlarla; Konya’nin dis ticaretinden istihdamina, sanayimizin üretim yapisinin dönüsümünden, beseri sermayemizin güçlenmesine kadar pek çok alanda faaliyet göstermeye gayret ediyoruz. 2024 yilinda da Odamiz, A sinifi Akredite Oda olarak, üyelerine verdigi hizmetin kalitesini artirma hedefinde ilerlemeye devam edecektir” seklinde konustu.

KTO Baskani Selçuk Öztürk’ün sunumunun ardindan oylanan 2024 yili Oda Bütçesi ve Faaliyet Programi Meclis üyelerince oybirligiyle kabul edildi. Meclise tesekkür için kürsüye gelen Baskan Öztürk, “2024 Bütçemizin kabulünde gösterdiginiz teveccüh için Meclis Üyelerimize tesekkür ediyor, Odamiza, sehrimize ve ülkemize hayirlar getirmesini diliyorum. Bütçemizde emegi, alin teri olan tüm üyelerimize en kalbi duygularimla sükranlarimi sunuyorum. 2024 Yili Bütçemiz ve Faaliyet Programimiz isiginda; yeni hedeflerimizde inançla ve kararlilikla çalismaya devam edecegimizi vurgulamak istiyorum. Oda yönetimi ve meclisi olarak; Odamizin köklü tarihine ve büyüklügüne yakisir sekilde birlik ve beraberlik içerisinde sehrimize ve ülkemize hizmet etme azim ve kararliligimiz devam etmektedir. Türkiye’nin 2. yüzyilinda hedefledigi kalkinma hamlesinde, Konya Ticaret Odasi üzerine düsen tüm görevleri yerine getirecektir. Ayni zamanda Konya’nin Türkiye’nin ve dünyanin en müreffeh sehri olmasi yolunda sehrimiz is alemini temsil eden kurum olarak hedeflerimizde inançla ve kararlilikla çalismaya devam edecegiz. Odamizin ve bagli kurumlarin yönetim kademlerinde görev yapan tüm çalisma arkadaslarima çalismalarindan dolayi tesekkür ediyorum. 2024 yilinda da yapacagimiz çalismalarda en büyük yardimcimiz Meclisimizin verecegi destek olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA