DSÖ Açiklamasi 'Gazze Seridi'nin Kuzeyinde 4, Güneyinde 9 Hastane Kismen Faaliyette'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan yapilan açiklamada, Israil bombardimani altindaki Gazze Seridi’nin kuzeyinde 4, güneyinde ise 9 hastanenin kismen faaliyette oldugu duyuruldu.

Israil Gazze Seridi’ne 7 Ekim’de baslattigi saldirilara araliksiz devam ediyor. Bölgede can kaybi 21 bin 672’ye ulasirken, hayatta kalan Filistinlilerin yokluk içinde yasama tutunma çabalari dünya tarafindan görmezden geliniyor. Yakit eksikligi nedeniyle bölgedeki hastanelerin çogu faaliyetlerini durdururken, kismen faaliyet gösteren hastane sayisi giderek azaliyor.

Dünya Saglik Örgütü tarafindan yapilan açiklamada, Gazze Seridi’nin kuzeyinde 4, güneyinde ise 9 hastanenin kismen faaliyette oldugu belirtildi. Açiklamada, kuzeydeki hastanelerde uzman ve beyin cerrahlari ile yogun bakim personeli de dahil tibbi personel eksikliginin oldugu vurgulanirken, anestezi, antibiyotik ve agri kesici ilaçlar gibi tibbi malzeme eksikliginin de bulundugu aktarildi. Güneydeki hastanelerin ise kapasitesinin 3 kati dolulukta oldugu bildirilen açiklamada, temel malzeme ve yakit konusunda ciddi sikintilarin yasandigi ifade edildi.

Filistin Saglik Bakanligi verilerine göre Gazze Seridi’ndeki hastanelerde doluluk orani, yatakli servislerde yüzde 206’ya, yogun bakim ünitelerinde ise yüzde 250’ye ulasti.

Gazze Seridi’nde BM’ye ait 352 okul hasar gördü

Israil saldirilari nedeniyle Gazze Seridi’nde bulunan BM Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi’na (UNRWA) ait 352 okul hasar gördü. Hasar nedeniyle 400 bin 700 ögrencinin etkilendigi belirtilirken, hasarin yüzde 74’ünün Gazze, Han Yunus ve Gazze Seridi’nin kuzeyinde meydana geldigi ifade edildi. Bölgedeki sivil toplum kuruluslari, okul binalarinin yaklasik yüzde 90’inin yerinden edilmis Filistinliler tarafindan barinak olarak kullanildigini söylüyor.
Kaynak: İHA