Türkiye'nin Tek Canli Dikitleri Akademisyenler Tarafindan Incelendi

Balikesir’de düzenlenen 2. UNESCO Jeoparklari Çalistayi’na katilan akademisyenler, Türkiye’nin tek canli dikitlerini inceledi.

Türkiye'nin Tek Canli Dikitleri Akademisyenler Tarafindan Incelendi
UNESCO Türkiye Birligi Komisyonu Baskanvekili Nizamettin Kazanci ve Türkiye’nin çesitli üniversitelerinden çalistaya katilan akademisyenler ve ögrenciler, Türkiye’de tek olan ve dünyada nadir görülen Hisaralan Jeositi’ndeki jeolojik olusumlari yerinde inceledi. Heyet, inceleme gezisinin ardindan ilçedeki turizm alanlarini ve jeotermal yatirimlari gezdi. Kafileye detayli bilgiler veren Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas, Hisaralan ile baslayan bir hayalin Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz’in destekleri ile Balikesir, Izmir ve Çanakkale’yi de kapsayan büyük bir projeye dönüstügünü belirtti.

Baskan Yavas, “Buradaki yeryüzü sekilleri hakikaten görülmeye deger. Binlerce metre derinlikten 100 dereceyi bulan bir sicaklikta yeryüzüne su çikiyor. Bu suyun olusturdugu milyonlarca yilda olusan sekiller var burada. Incelendiginde yerin altinda ne var ne yok bizlere gösteren ve sadece bugün Atlas Okyanusu’nun derinliklerinde görülebilen farkli sekiller mevcut. Bizler burada bir fikirle Balikesir’in tamamini kapsayan, Çanakkale ve Izmir’in belirli bölgelerini içine alan bir jeopark projesini gelistirdik. Balikesir Üniversitesi, Büyüksehir Belediyesi ve 23 belediyeyi içine alan bir jeopark belediyeler birligi de kuruldu. Yapilan çalismalar neticesinde burasi Ulusal Jeoparklar Agi’na dahil edildi. Bugün de Türkiye Ulusal Jeoparklar Agi UNESCO Komite Baskani Nizamettin Kazanci ve Türkiye’nin çesitli yerlerinden üniversitelerdeki hocalarimizla burada birlikte olduk. Onlara bölgeyi tanittik, istisarelerde bulunduk. Aslinda bir yerel kalkinma modeli olarak jeoparkin önemi halkin geçim kaynaklarini arttirabilmek, disaridan insan getirebilmek, yeryüzünde olusan sekilleri insanlara tanitabilmek. Böyle bir farkindalik ile dünyadaki 174 tane jeopark agindan birisi, Türkiye’nin de ikinci uluslararasi jeoparki olma yolunda ilerleyen bir yer. Ulusal olduk, insallah yakin zamanda uluslararasi aga dâhil olacagiz“ dedi.

UNESCO Türkiye Birligi Komisyonu Baskan Vekili ve Jeolojik Mirasi Koruma Dernegi Baskani Nizamettin Kazanci ise, sahada önemli düzenlemeler yapildigini gördüklerini belirterek, "Bu önemli bir gelismedir. Ida Madra Jeoparki ulusal jeopark oldu zaten, küresel jeopark da olacaktir. Büyük zenginligi var. En önemli zenginligi de yerel yönetimlerin, basta Sindirgi Belediye Baskani olmak üzere büyüksehir belediye baskani ve büyük ekibin de bu konuda israrli kararli, samimi olmalaridir. Bunun gelismesini UNESCO Milli Komisyonu olarak da sonuna kadar destekliyoruz. Çünkü ülkemizin görünürlügü olacaktir. Dogayi koruma konusunda da sadece yerel yönetimlerimize is düsmüyor. Her bir vatandasimiza ayri ayri is düsüyor. Özellikle bu alanlari temiz tutarak, bu doga mirasina sahip çikmaliyiz. Burasi yerel kalkinmanin da bir örnegi olacak, Sindirgili vatandaslarin ekonomisine de büyük katki saglayacaktir” dedi.

Ida Madra Jeoparki Koordinatör Yardimcisi Prof. Dr. Abdullah Soykan da benzerine nadir rastlanan olusumlari görmek için herkesi Hisaralan Jeositi’ne davet etti.

Ida Madra Jeoparki, 2020 yilinda UNESCO’ya yapilan basvuru sonucu 2022 yili sonunda Ulusal Jeoparklar Agi’na dahil edildi. Uluslararasi Jeoparklar Agi’na dahil olmak için çalismalar devam ederken, yürüyüs rotalarinin ve tabelalandirma çalismalarinin yapildigi Hisaralan Jeositi bugüne kadar on binden fazla ziyaretçiyi agirladi.
Kaynak: İHA