RTÜK'ten Bazi Kanallara Ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bazi TV ve radyo kanallarina yaptirim uyguladi.

Haftalik olagan toplantisini yapan RTÜK, izleme raporlarini görüstü. Üst Kurul, vatandaslardan gelen 31 binin üzerinde sikâyet üzerine “Kizil Goncalar” adli dizi film hakkinda hazirlanan izleme raporunu detayli olarak ele aldi. 6112 sayili Yasa’da geçen "Yayin hizmetleri, toplumun milli ve manevi degerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunmasi ilkesine aykiri olamaz" hükmünün ihlali gerekçesiyle yayinci FOX TV’ye üst sinirdan idari para cezasi ve 2 kez program durdurma yaptirimi uygulandi.

Beyaz TV’ye yaptirim

Daha önce yine RTÜK’ten ceza alan Beyaz TV’nin “Derin Futbol” programi, geçen hafta alinan “Spor Yayinlari Ilke Karari”na da uymadigi gerekçesiyle Üst Kurul’dan yaptirim gördü. TFF’nin sikayet basvurusu yaptigi programi ayrintilariyla degerlendiren RTÜK, programdaki "hakarete varan çirkin sözler ile kisi ya da kurumlari elestiri sinirlari ötesinde asagilayan açiklamalar" gerekçesiyle yayinci kanala üst sinirdan idari para cezasi müeyyidesi uyguladi.

Tele 1’e üç ayri rapor

Tele 1’de yayinlanan “5. Boyut” programinda oyuncu ve yapimci Yilmaz Güney’in hayati hakkinda yorumlar yapilirken, "sanatçinin isledigi cinayeti hakli ve masum gösteren ifadeler" kullanildigi, Merdan Yanardag ve Atilla Dorsay’in açiklamalarinin "Yayin hizmetleri, suç islemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini ögretici nitelikte olamaz” hükmünü ihlal ettigi gerekçesiyle Tele 1’e üst sinirdan idari para cezasi yaptirimi uyguladi. Tele 1’in “Forum Hafta Sonu” programinda ise sunucu Namik Koçak’in muhafazakâr vatandaslari “ikiyüzlü” ilan ettigi, “Gündem Özel” programinda ise Nedim Türkmen’in hiçbir veriye dayanmaksizin Türkiye’yi “uyusturucu üssü” ve “kara para merkezi” olarak yaftaladigi, mesnetsiz suçlamalarin yayincilik ilkesi ihlali oldugu gerekçesiyle kanala üst sinirdan uygulandi.

Halk TV, Flash Haber, SZC ve KRT raporlari da görüsüldü

Halk TV’de “Halk Meydani” programinda Irfan Degirmenci’nin ”Su anda beni ekranda gören özellikle Z kusaginda olan LGBT+ çocuklar su an çok seviniyorlardir ve kendilerini yalniz hissetmiyorlardir, buna eminim” cümleleri yasaya aykiri bulundu. Halk TV’nin "terör örgütü üyelerini hakli gösterdigi" gerekçesiyle ‘Nasil Olacak’ adli programi da yaptirima ugradi. SZC logolu yayinci da “Para Politika” isimli programda sunucu Ebru Baki’nin "TÜIK çalisanlarini töhmet altinda birakan, dogrulugu arastirilmamis sözler" sarf ettigi gerekçesiyle RTÜK tarafindan üst sinirdan müeyyideye tabi tutuldu.

RTÜK, “Zafer Arapkirli ile Medyaterapi” programinda Saglik Bakani Fahrettin Koca ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan hakkinda sarf edilen sözlerin "hakaret içerikli" oldugu gerekçesiyle KRT’ye de yaptirim uyguladi.

RTÜK toplantisinda Flash Haber’de yayinlanan “Baskent’te Gündem” programi hakkinda hazirlanan iki ayri rapor görüsüldü. Turgut Koçak’in MHP hakkinda söyledigi ifadelerin "ayristirici, elestiri sinirini asan, hakaret ve iftira içeren sözler" ile Fatih Ertürk ve Fahrettin Fidan’in toplumun belli bir kesimini asagilayan ifadeler sarf ettigi gerekçesiyle yayinci kanala üst sinirdan idari para cezasi yaptirimi uygulandi.

Netflix’e ceza

RTÜK’ün son toplantisinda Türkiye’de dijital yayincilik yapan uluslararasi yayin kuruluslari da masadaydi. Üst Kurul, Ispanya yapimi "Pieles” isimli filmde bir genel evde geçen ahlak disi sahneler nedeniyle Netflix yayin platformuna idari para ve katalogdan çikarma cezasi verdi.

Kadir Çöpdemir’in sözlerine ceza

Kadir Çöpdemir, radyo yayinda küfürlü sözler kullandigi gerekçesiyle RTÜK’ten üst sinirdan ceza yedi. Çöpdemir’in yayini için SHOW Radyo hakkinda agir idari para cezasi yaptirimi karari alindi.

RTÜK, Cadde TV ve Ilke TV’deki ihlallere de yaptirim uyguladi.
Kaynak: İHA