Israil Ordusu 3 Esirin Öldürülmesine Iliskin Sorusturmayi Tamamladi

Israil Savunma Kuvvetleri (IDF), Israil askerlerinin Gazze Seridi’nde öldürdügü 3 Israilli esire iliskin sorusturmayi tamamladi. Israil askerlerinin esirlerin yardim çigliklarini pusu girisimi olarak degerlendirdigi ortaya çikti.

Israil Ordusu 3 Esirin Öldürülmesine Iliskin Sorusturmayi Tamamladi
Israil Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafindan Israil askerleri tarafindan 15 Aralik’ta Gazze Seridi’nde öldürülen Israilli esirler Yotam Haim, Samer Talalka ve Alon Lulu Shamriz hakkinda yürütülen sorusturma tamamlandi. Yayinlanan raporda, ordunun bölgede esirler olabilecegine dair istihbarata sahip olmasina ragmen sahadaki güçlerin, Hamas’in elindeki esirlerle karsilasma ihtimali konusunda "yeterli farkindaliga" sahip olmadigi belirtildi.

Esirlerin yardim çigliklari pusu girisimi olarak degerlendirildi

Raporda, olaydan önce 10 Aralik’ta Israil askerlerinin Sucaiyye’de bir tünel kuyusunun yaninda Ibranice "Yardim edin" yazili bir not ile yaninda bir Hamas ajanina ait bir kimlik karti bulundugu belirtildi. Notun Sucaiyye’de esirlerin varligiyla baglantili olduguna dair bir bilgi bulunmadigi ve askerlerin bunun Hamas’in kendilerini pusuya düsürme girisimi oldugunu degerlendirdigi aktarilan raporda, Sucaiyye’de ayni gün Hamas ve Israil askerleri arasinda bir binada çikan çatismada askerlerin Ibranice "Imdat" ve "Rehineler" diye bagirildigini duydugu ancak askerlerin bunu Hamas’in kendilerini pusuya düsürme girisimi oldugunu degerlendirdigi ifade edildi.

Raporda, askerlerin 18 Aralik’ta çatismanin yasandigi binayi taradigi ve çatismada ölen Oketz adli köpegin üzerindeki kameranin üç esirin yardim çigliklarini kaydettigini fark ettikleri aktarilarak, çatismanin ardindan esirlerin binadan kaçtiklarinin degerlendirildigi ifade edildi.

Raporda, 14 Aralik’ta esirlerin öldürüldügü yere yaklasik 200 metre mesafedeki bir binanin yan tarafinda Ibranice "SOS" ve "Yardim edin, 3 rehine" yazilarinin dron görüntülerinde tespit edildigi belirtilerek, "Binanin yakininda, güçlerin Sucaiyye bölgesinde karsilastigi, genellikle bubi tuzakli alanlarda bulunan mavi variller görüldü.

Bu nedenle bunun bir tuzak oldugundan süphelenildi" denildi.

Esirlerin bulundugu her iki bina hakkinda da herhangi bir istihbarat olmadigi ifade edilen raporda, “Konuyla ilgili degerlendirmelerin bir parçasi olarak, özel kuvvetler tugaylari her çatisma bölgesinde, bir kuvvetin içinde esirler bulunan bir bina tespit etmesi halinde müdahale için derhal hazir olacak sekilde hazirlanmistir” denildi.

"Olaya karisan IDF askerleri olaydan önceki günlerde karmasik çatisma durumlari yasadi”

Sahadaki güçlerin esirlerle karsilasabilecekleri konusunda yeterli farkindaliga sahip olmadigi belirtilen raporda, "Olaya karisan IDF askerleri olaydan önceki günlerde karmasik çatisma durumlari yasamis ve bir tehdide karsi yüksek alarm durumundaydilar. Çatismalar sirasinda düsmanin aldatmacalariyla ve onlari patlayicilarla donatilmis kuyulara ve binalara çekme girisimleriyle karsilastilar” denildi.

“IDF bu olayda esirleri kurtarma görevinde basarisiz olmustur”

Israil Genelkurmay Baskani Korgeneral Herzi Halevi yaptigi açiklamada, “IDF bu olayda esirleri kurtarma görevinde basarisiz olmustur. Tüm komuta zinciri bu zor olaydan kendini sorumlu hissetmekte, bu sonuçtan üzüntü duymakta ve üç esirin ailelerinin acisini paylasmaktadir" dedi.

Israilli esirlerin vurulmasinin "önlenebilecegini" ancak "olayda kötü niyet olmadigini ve askerlerin o anda olayi en iyi sekilde anlayarak dogru eylemi gerçeklestirdiklerini" söyleyen Halevi, "Esirlere ates açilmamaliydi, bu ates risk ve durumla örtüsmüyordu. Bununla birlikte, bu ates karmasik kosullar ve uzun süreli bir tehdit altinda yogun çatisma kosullarinda gerçeklestirildi" dedi.



“Baski ve operasyonel ortam askerlerin bu hususlari uygulamasini zorlastirdi"

Acil bir tehdit veya düsman tanimlamasinin yapilmadigi durumlarda ates etmeden önce inceleme yapilmasi gerektigini aktaran Halevi, “Bu eylem, diger hususlarin yani sira, kuvvetlerimizin kuvvetlerimize ates açmasini önlemek için gereklidir. Bu olayda, üç esir tehditkar bir sekilde hareket etmemis ve beyaz bayrak kaldirmislardir. Baski ve operasyonel ortam askerlerin bu hususlari uygulamasini zorlastirdi" dedi.

Halevi ayrica, tüm komutanlara sorusturmayi gözden geçirmeleri ve kuvvetleri arasinda esirlerle ilgili farkindaligi artirmalari talimatini verdi.

Israilli 3 esirin öldürülmesi

Gazze Seridi’nde 15 Aralik’ta Sucaiyye bölgesinde Israilli bir asker, tehdit olarak tanimladigi Israilli 3 esire ates açarak 2’sini öldürmüstü. 3’üncü esir ise yakindaki bir binaya kaçarak saklanmisti. Olay yerindeki komutanlar, üçüncü kisinin kimliginin tespit edilebilmesi için askerlere atesi kesmeleri emrini vermis, yaklasik 15 dakika sonra komutanlardan biri binadan Ibranice "Yardim edin" ve "Bana ates ediyorlar" diye bagirdigini duymustu. Komutan binadaki kisiye de "binadan çikmasini” söylemis ancak yakindaki bir tanktan gelen gürültü nedeniyle komutanin emrini duymayan iki asker Israilli esiri vurarak öldürmüstü.

IDF, açilan atesin ardindan vurulan kisilerin esir olduklarindan süphelenerek, cesetleri kimlik tespiti için Israil’e nakletmisti. Israilli esirlerin, olay sirasinda yari çiplak oldugu ve ellerinden beyaz bayrak tasidigi ortaya çikmisti.
Kaynak: İHA