Bursa Büyüksehir'den Kestane Üretimine Destek
Bursa’da kirsal kalkinma hedefiyle çiftçiye her alanda önemli destekler saglayan Bursa Büyüksehir Belediyesi, Inegöl ilçesinde 21 çiftçiye bin 379 adet, gal arisina dayanikli kestane çesidi fidani dagitirken, bu sayede sehre 81 dönüm kestane üretim alani kazandirilmis oldu.

“Tarim konusunda ciddi mesafeler aldik”
Bursa’nin bir sanayi sehri olmasinin yaninda bir tarim sehri de oldugunu söyleyen Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, her ilçenin kendine has özellikleri ve avantajlari bulundugunu belirtti.
Amaçlarinin bu avantajlari ekonomik kazanca dönüstürmek oldugunu ifade eden Baskan Alinur Aktas, bunu gerçeklestirecek kaynaga ve ekibe sahip olduklarini dile getirdi. Sahip olunan imkanlari en üst seviyede verimlilikle kullandiklarini anlatan Baskan Aktas, "Tarimla alakali sahip oldugumuz potansiyeli insanlarimizin yasamasi lazim. Ahududu, yaban mersini, goji berry, siyah zeytin, çilek, siyah incir ve diger ürünlerle alakali birçok çalisma yapiyoruz. Yüzde 50 olan hibeyi de yüzde 60’a çikarttik. Tarim konusunda ciddi mesafeler aldik. 2017’de Bursa’nin tarim ihracati 184 milyon dolarken, 2022’de bu rakam 569 milyon dolara çikti. Öte yandan Kooperatif sayilarimiz artmaya basladi.
Desteklerimiz sürüyor. Yeni yilda 13 bin personele ve 1060 mahalle muhtarina dagitacagimiz erzak paketini kooperatiflerimizden temin ediyoruz. Kaynagimizi yerelde birakabilmek, üretimi yerelde artirabilmek, yerelde zenginlesmeyi saglamak adina bir yerel yönetime yakisir sekilde formüller üretiyoruz” dedi.
“Fidanlari yüzde 80 hibeyle verdik”
Bursa’nin sembollerinden birisinin de kestane sekeri oldugunu söyleyen Baskan Aktas, kestane agaçlarindaki meyve olusumuna ve agaçlarin gelisimine büyük zarari dokunan, ‘katil ari’ olarak da bilinen ‘gal arilari’ Türkiye’de de görülmeye baslandigini belirtti.
Bu hastalikla mücadele noktasinda yeni bir kestane türünün gelistirilmesi gerektigini anlatan Baskan Aktas, “Bu çerçevede Tarim Peyzaj AS araciligiyla 21 üreticimize gal arisina dayanikli kestane fidani dagittik. Bu sayiyi arttirmaya devam edecegiz. Bu fidanlari yüzde 80 hibeyle verdik. Birkaç sene içerisinde etkisini çok daha fazla görecegiz. Ürünlerimiz bereketli olsun. Fidanlari alanlar hayrini görsün. Projede emegi geçenlere tesekkür ediyorum” diye konustu.
Inegöl Kaymakami Eren Arslan, birçok alanda yapilan çalismalardan ötürü Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür etti. Sehrin marka degeri olan kestane üretimiyle ilgili fidan dagitiminin da önemine deginen Arslan, gal arisi hastaligiyla mücadele eden çiftçilere önemli bir destek oldugunu hatirlatti.
Inegöl Belediye Baskani Alper Taban, mobilya sanayisi ve turizmin yaninda tarimin da ilçe için önemli konu basligi oldugunu ifade etti.
Özellikle meyve üretimi ve fidancilik noktasinda iyi olduklarini anlatan Taban, “Tüm paydaslarimizla birlikte ilçe üreticilerine ciddi desteklemeler yapiliyor. Kestane üretiminde bizim bildigimiz iki tane hastalik vardi. Geçtigimiz sene paydaslarimizla birlikte bu bölgede yeni ürünler ve yeni irklar ekerek deneme süreçleri baslattik. Çünkü kestane kiymetli bir ürün. Bu çerçevede üç farkli noktada 4 farkli çesitli bahçe kurduk. Bu uzun soluklu bir çalisma. Sonuçlarini izlemeye devam edecegiz. Fidan desteginden ötürü Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür ediyorum. Bereket olsun” dedi.
Uludag Üzümsü Meyveler Yetistiriciligi Kooperatifi Baskani Hasan Narin ve Mahalle Muhtari Alaattin Tetik, tarimin kalkinmasina ve mahallenin gelisimine önemli katkilar sunan Bursa Büyüksehir Belediyesi’ne ve Inegöl Belediyesi’ne tesekkür etti.
Konusmalarin ardindan Baskan Alinur Aktas ve protokol üyeleri tarafindan fidanlar üreticilere teslim edildi. Baskan Aktas ve beraberindekiler daha sonra meyve bahçesine geçerek kestane fidanini toprakla bulusturdu.