Hollanda Disisleri Bakanligi Çalisanlarindan Gazze'de Ateskes Çagrisi

Hollanda Disisleri Bakanliginda çalisan yaklasik 150 kisi, bakanlik binasi önünde oturma eylemi düzenleyerek, Gazze Seridi’nde ateskes çagrisinda bulundu.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina tepkiler çig gibi büyüyor. Hollanda’nin Lahey kentinde Hollanda Disisleri Bakanliginda çalisan yaklasik 150 kisi, bakanlik binasi önünde oturma eylemi düzenleyerek, Gazze Seridi’nde ateskes çagrisinda bulundu. Göstericiler, "Memurlar ateskes istiyor" yazili pankart açarak, hükümetin Israil-Filistin çatismalarindaki tutumunu protesto etti.

Hollanda’nin çatismalara karsi tutumu nedeniyle geçen ay Disisleri Bakanligindaki görevinden istifa eden göstericilerin sözcüsü Angelique Eijpe, "Hollanda hükümetinin hala kalici bir ateskes çagrisinda bulunmamasindan endise duyuyoruz ve bugün burada olmamizin temel nedeni de bu" dedi.

Protestoculardan 34 yasindaki Jesse Jansen, "Buradayiz çünkü Hollanda’nin ateskes konusundaki tutumuna katilmiyoruz. Uluslararasi hukuk ve insani hukuk ihlal edilirken öylece durup izleyemeyiz" dedi.

Hollanda’da sik sik Gazze’de ateskes çagrisi ile protestolar düzenlense de devlet memurlarinin protesto düzenlemesi nadir görülen bir durum. Geçtigimiz ekim ayinda yaklasik 200 devlet memuru, hükümete mektup yazarak Israil’e Gazze’ye yönelik saldirilarini durdurma ve "masum sivilleri koruma" çagrisinda bulunmasini istedi.

Hollandalilarin 3’te 2’si ateskesi destekliyor

Hollanda’da yapilan bir ankete göre ise, Gazze’de ateskes isteyenlerin sayisi giderek artiyor ve Hollandalilarin neredeyse 3’te 2’si ateskesi destekliyor. Ankette, insanlarin çogunun çatismada taraf tutmadigi ve Filistin halkina duyulan sempatinin Israil halkina duyulan sempati kadar büyük oldugu ortaya çikti.
Kaynak: İHA