Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Istanbul Için Yerinde Dönüsüm Projesine Benzer Bir Proje Geliyor'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, "Yerinde dönüsümü deprem bölgesiyle ilgili bir proje olarak açikladik ve de tuttu. 251 bin vatandas diyor ki ’siz beni devlet olarak destekleyin. Ben evimi yaparim.’ Biz de onun sartlarini açikladik. Proje bu, bir ufak tüyo vermis olayim Istanbul için de üç asagi bes yukari benzer bir formül geliyor" dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Istanbul Için Yerinde Dönüsüm Projesine Benzer Bir Proje Geliyor'
Türkiye’nin birçok noktasindan yerel yönetimde tecrübesi olan büyüksehir, il ve ilçe belediye baskanlari ’21. Yüzyil Belediyeciligi Yerel Yönetimler Zirvesi’ programinda Turkuvaz Medya Merkezi’nde bir araya geldi. Zirve’de ‘Türkiye Yüzyilinda Yerel Yönetimler’, ‘Belediyecilikte Sifir Atik Yönetimi’ gibi konularin konusuldugu paneller gerçeklestirildi.

Gerçeklesen panellerde yerel yönetimde tecrübesi bulunan belediye baskanlarinin açiklamalarinin ardindan, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki’ye özel panel oturumu yapildi.

"Kentsel dönüsüm yasasina çok emek verdik"

Özel panel oturumunda konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Cumartesi günü saat 14.00’da nasip olursa Sayin Cumhurbaskanimizin katildigi bir programla açiklayacagiz. Ama filmin sonunu simdi söylemeyelim. Insallah o gün orada açiklayacagiz ama birkaç temel baslik var. Birisi daha önce açiklanmis ‘Yarisi bizden’ kampanyasini et ve kemige büründürdük. Ekonomik kurmaylariyla oturduk. Ne vaat edecegimizi, insanlara ne söyleyecegimizi tek tek ayarladik. Ikincisi rezerv alanlarda ciddi bir rezerv alan tespitimiz oldu. Ilgilileriyle de görüserek son haline getirmek üzereyiz. Orada yüz binlerce konut yapacagiz insallah. Sonra sosyal konut projelerimiz var. Bir de kentsel dönüsüm yasasina çok emek verdik. Önümüzdeki engelleri kaldirarak yolumuza devam edelim istedik. Kentsel dönüsüme baslayan birçok insana zulmedildi bu memlekete birçok namuslu düzgün isinde gücünde müteahhit batirildi. Sadece ideolojik kavgalar verildi.

Engellendi, bundan da büyük keyif aldilar. Iste onlari da hizlandiracak formülleri o gün biraz daha netlestirecegiz derken insallah biz Cumartesi günü Istanbul’a büyük müjdelerle beraber bismillah diyerek Istanbul depremi hazirligini baslatmis bulunacagiz. Bu çok önemli. O gün bir taraftan temel atmalar olacak. Bir taraftan yikimlar olacak, sembolik olarak. Bir taraftan da evet siz beni destekleyin, ‘Ben binami yenilerim yaparim’ diyenlerin sözlesmeleri imzalanacak. Böyle önemli bir günde bunun için de Istanbul’un depremi hazirligi noktasinda ilk adim gibi olay görüyoruz” dedi.



"Istanbul içinde üç asagi bes yukari benzer bir formül geliyor"

Yerinde Dönüsüm projesine benzer bir projenin de Istanbul için hazirlandigini ifade eden Bakan Özhaseki, "O yerinde dönüsümü deprem bölgesiyle ilgili bir proje olarak açikladik ve de tuttu. Su ana kadar biraz önce telefonda da kurulmus bir mekanizma var. Takip ediyorum, bir kisi müracaat etse düsüyor bana, haberim oluyor. Su anda 251 bin diyor. Yani 251 bin vatandas diyor ki siz beni devlet olarak destekleyin. Ben evimi yaparim diyor. Biz de onun sartlarini açikladik. Proje bu, bir ufak tüyo vermis olayim. Istanbul içinde üç asagi bes yukari benzer bir formül geliyor. Orada haliyle biz aradan 10 ay geçti. 10 ay boyunca hükümet olarak yapabildiklerimiz gerek benden önceki bakan arkadasimin baslattigi gerekse benim devam ettirdigim veya yeni bir proje olarak ortaya koydugum çalismalara gelince birincisi rezerv alanlarda su anda 207 bin civarinda konutun ihalesi yapildi, devam ediyor. Ama bunlar genellikle sehrin çevrelerinde hazine arazileri üzerine yapabildigimiz yerler 50 bin kadar köy konutunun ihalelerine çiktik. Bugün bile yolda gelirken simdi Pazarcik ve Elbistan tarafinda yapilan ihalelerin sonuçlandigini söylediler. Köy evlerini çelikten insa ediyoruz. Çelik karkasi olan, içerisinde tas yünüyle, yalitimi saglandigi, disinda betopan içinde alçipan gibi malzemelerin oldugu 50 bin civarinda ihalede simdi böyle yapiliyor. Bir de sehirlerin merkezine basladik biz. Çünkü sehirlerin merkezini önemsiyoruz. Buralari rastgele birakmayalim. Bir meydan olussun. Meydana açilan caddelerde biz o sehrin kendine has özgün mimari tarzini uygulayalim ve dogru diye de 50 bin civarinda böyle bir konuta basliyoruz” seklinde konustu.



"Deprem bölgesinde 550-560 bin civarinda konut yapilma planina girmis oluyor"

Yerinde Dönüsüm Projesi’ne biraz fazla katarak 500 bin civarinda konut, isyeri, dagitilacagini söyleyen Bakan Özhaseki, “300 binden fazla konutun ihalesi yapilmis vaziyette. Su anda hazir olanlar var. Sayin Cumhurbaskanimizin yilbasiyla birlikte o tarafa gitmesi. Herhalde o dagitimlara da baslanmis olacak orada. Bu özellikle tünel kalip sistemiyle yaptigimiz TOKI’nin konutlari, Emlak Konutu yapmis oldugu konutlara bir sene süre veriyoruz. Onlar ne zaman baslamissa bir sene içinde teslim olacak dagitacagiz zaten. Köy konutlari için 8 ay gibi en geç bir süre öngördük. Onlari öyle dagitacagiz. Ama bir taraftan da insanlar diyorlar ki ben mahallemden gitmek istemiyorum. Burada benim hatiralarim var. Komsuluk iliskilerim var ben yerinde evimi yaparim. Ben zeminini hesaplatirim. Sertligine bakarim. Ona uygun statik, çözümlemeler getiririm. Evimi yaparim, siz beni destekleyin. Bizim de söyle isimize geliyor. Istedigimiz kadar rezerv alan bulamiyoruz. Evet, yapin. Biz sizi destekleyelim dedik. Bunun için de müracaat vatandasin sayisi 251 bin. Su anda yani 250 bin vatandasi yerinde dönüstürse evini. 300 binden fazla da yeri biz yaptigimiza göre 550-560 bin civarinda konut yapilma planina girmis oluyor. Bazen diyorlar ki 680 bin konut yikildi peki öbür taraf ne olacak, evet dogru. 680 bin konut yikildi ama bu konutlar içerisinde hak sahipligine gelindigi zaman AFAD’in tespit ettigi ve bize bildirdigi ihtilafli olanlari da dahil edersek, is yeri, ahir, konut, tamaminin sayisi 430 bin, bizim yapmak zorunda oldugumuz, vatandasa borç olarak gördügümüz sayi, bagimsiz birim sayisi 430 bin. Biz yerinde dönüsüm projesiyle de biraz fazla katarak 500 bin civarinda dagitmayi düsünüyoruz. Yani su hesaplamalarimiz içerisinde deprem bölgesinin tamamini karsilayacak bir sayiya ulasmis oluyoruz diye düsünebiliyorum ”dedi.

Kaynak: İHA