Türkiye'nin Sülünü Samsun'dan Açiklamasi 370 Bin Sülün Tabiata Salindi

Türkiye’nin en büyük iki sülün üretme istasyonundan biri olan Samsun Gelemen Sülün Üretme Istasyonu’nda kuruldugu 1969 yilindan bugüne kadar 370 bin adet sülün üretilerek tabiata salindi.

Türkiye'nin Sülünü Samsun'dan Açiklamasi 370 Bin Sülün Tabiata Salindi
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan dogada azalmis hayvanlarin üretme istasyonlarinda üretilerek tekrar popülasyonunun artirilmasi amaciyla kurmus oldugu Tekkeköy ilçesindeki Gelemen Sülün Üretme Istasyonu’nda nesli tükenme tehlikesi altinda olan binlerce sülün üretiliyor. Erkek sülünler bas ve boyunlardaki yesil ve lacivert renkleriyle dikkat çekerken, disileri ise kül rengi açik veya koyu kahverengi görünümleriyle digerlerinden ayriliyor. Istasyonda kuruldugu günden bugüne kadar 370 bin sülün üretildi. Hali hazirda yilda 14 bin adet sülün üretilme kapasite bulunan tesis faaliyetlerine devam ediyor.

Çalismalar hakkinda bilgi veren Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü Avcilik ve Yaban Hayati Sube Müdürü Ertan Kuduban, "Istasyonumuz 1969 yilinda 11 dönümlük alanda kurulmustur. Alanda biyolojik çesitliligi sürdürebilirligin saglanmasi, genetik kaynaklarimizin korunmasi, popülasyonu dogada azalmis hayvanlarin üretme istasyonunda üretilerek tekrar popülasyonunun artirilmasi ve gelecek nesilleri aktarilmasi amaciyla Doga Koruma Genel Müdürlügümüz üretim istasyonlari kuruyor. Ülkemizde Istanbul’da ve Samsun’da 2 tane sülün üretme istasyonumuz var. Burada üretilen hayvanlar habitatlarina, dogal yasam alanlarina yerlestirilmektedir. Burada kuluçkadan çikan ve büyütülen civcivler adaptasyon kapasiteleri 8 haftaya kadar getirilerek 8 haftadan sonra habitatlarina nakledilmektedir. 2022 yilinda 15 bin sülün dogaya yerlestirildi. 2023 yilinda ise 14 bin 200 sülün dogaya kavusturulmustur. Erkek sülünler kizil ve lacivert renktedir. Disi sülünler ise kahverengi ve bej lekeler bulunan canlilardir. Sülünün mart ve nisan aylari arasinda üreme mevsimi var. 24 gün kuluçka süresi bulunmaktadir. Bu süre içerisinde 40 ile 70 adet arasinda yumurta yapmaktadirlar. Yumurtalari ise 35 gram yesil ve sari renktedir. Kuluçka makinelerine aliyoruz. Akabinde civciv büyütme kafeslerine aliyoruz. Küçük palaz büyütme kafeslerinde yaklasik 8 hafta kaliyorlar. 9 haftadan sonra alanlara naklediyoruz. Istanbul Polanezköy’den naklettigimiz hayvanlar genellikle Marmara Bölgesi’ne, bizim istasyonumuzdan naklettigimiz sülünler ise Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Artvin’in sahil kesimlerine kadar bazen habitata uygun olan Kirsehir, Çankiri bölgelerine sülün yerlestirme yaptik. Kuruldugu 1969 yilindan bu zaman kadar 370 bin adet sülünü tabiatla bulusturduk. Samsun’da ise suana kadar 67 bin sülünü tabiatla bulusturduk. Burada üretmis oldugumuz canlilara hem dogaya saliyoruz hem de dogada popülasyonunu arttiktan sonra gerekirse avlak sistemi içerisinde avciliga açiyoruz. Genellikle 0-400 arasi rakimda yasayabilen bir hayvandir. Gizlenmek için ormanlik alanlari kullaniyor. Özellikle su havzalarinda bulunan yabani korunga, yabani arpa, yabani yulaf, yabani bugday bitkilerinden besleniyorlar. Bunun yaninda tüm böceklerden, solucan tipli böceklerden de beslenmektedirler" dedi.

Kaynak: İHA