Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, Azerbaycan'da Türk Isadamlariyla Bir Araya Geldi

Azerbaycan’da Azerbaycanli ve Türk is adamlariyla bir araya gelen Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, “Yeni güncellenmis politikalarimiz ile birlikte aylik bazda enflasyonun bir ivme kaybettigini görüyoruz. Yillik bazda belirgin düsüsü ise 2024 ortalarinda görmüs olacagiz. 2026’da ise yeniden tek haneli rakamlara ulasacagiz” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’in baskenti Bakü’ye gelen Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Haydar Aliyev Uluslararasi Havalimani’nda Azerbaycan Basbakan Yardimcisi Ali Ahmedov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci ve diger yetkililer tarafindan karsilandi. Yilmaz, havalimanindaki karsilamanin ardindan Türkiye Yüzyili Is Birligi ve Dayanisma Platformu Azerbaycan’in destegiyle 150’den fazla Azerbaycanli ve Türk is adaminin katilimiyla gerçeklestirilen “Is Dünyasi Bulusmasi” programina katildi.



“Azerbaycan’la Türkiye’nin gelistirdigi ikili iliski Kafkasya için refah demektir”

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz programda yaptigi konusmada, Azerbaycan’da bulunmaktan büyük bir mutluluk duydugumu belirterek, “Azerbaycan-Türkiye iliskisi çok farkli bir iliski, çok anlamli, derinlikli bir iliski. Bunun en güzel göstergelerinden bir tanesi üst düzey ziyaretlerin sikligi. Son bir ayda Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ve Sayin Ilham Aliyev üç defa bir araya geldiler. Siyasi iliskilerimiz örnek teskil edecek nitelikte, tüm diger ülkelere örnek olacak nitelikte. Çok basarili, çok güçlü bir iliski. Siyaseten mükemmel diyebilecegimiz iliskilere sahibiz. Ama biz istiyoruz ki tek millet, iki devlet siariyla gelisen bu iliskilerimiz ticari sahada, ekonomik sahada da güçlü bir sekilde ortaya çiksin, yansisin. Bunu arzu ediyoruz. Bu konuda da sizlerle birlikte basaracagimiza, daha ileri noktalara gidecegimize de yürekten inaniyorum. Dostluk üzerine kurulan isbirliklerinin diger kardes ülkeleri de içine alacak sekilde çok tarafli hale gelmesi, bölgede de refaha katki saglamasi için elbirligiyle çalisiyoruz. Azerbaycan’la Türkiye’nin gelistirdigi bu iliski, ikili iliski ayni zamanda tüm Kafkasya için refah demektir, kalkinma demektir, daha güzel bir gelecek demektir” dedi.



“Zor sartlar ayni zamanda firsatlar ortaya çikarir”

Dünya ekonomisinin son dönemde iyi durumda olmadigini vurgulayan Yilmaz, “Sizler bunu yasayarak görüyorsunuz. Küresel ekonomi hala eski durumuna gelmis degil. Bu yil beklenen büyüme dünyada yüzde 3 ve 3’ün altinda. Uluslararasi kurumlarin beklentileri dünyada ticaret hacmi daralmis durumda. Jeopolitik bir takim olumsuz gelismeler, küresel salgin sonrasi etkilerin halen devam ediyor olusu, birçok problemle dünya ekonomisi karsi karsiya. Ama biz bunu biliyoruz ki zor sartlar ayni zamanda firsatlar ortaya çikarir. Bir taraftan bu zor sartlarin ortaya koydugu tehditleri görecegiz, bir taraftan da firsatlari görüp hep birlikte degerlendirme gayreti içinde olacagiz. Sizlerle birlikte bunu basaracagimiza yürekten inaniyorum. Yine Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ve Sayin Ilham Aliyev birlikte biliyorsunuz bir hedef koydular bizler için 15 milyar dolar ticaret hacmi. Her geçen yil bu hedefe yaklasiyoruz. Insallah en kisa sürede bu hedefi de hep birlikte basaracagiz” dedi.



“Azerbaycan sirketlerinin, is adamlarinin Türkiye’ye yaptigi yatirimlar ise 19,5 milyar dolar seviyesine ulasmis durumda”

Azerbaycan ile Türkiye arasindaki ticaret hacmini aritmak için 2021 yilindan bu yana yürürlükte olan Tercihli Ticaret Anlasmasi’na (TTA) deginen Yilmaz, “Bu anlasma ticari ekonomik iliskilerimizin gelistirilmesi bakimindan önemli. TTA’nin yani Tercihli Ticaret Anlasmasi’nin genisletilmesi, daha fazla ürünü kapsamasi yönünde de bir anlasma protokolü imzalamis durumdayiz, mutabakata varmis durumdayiz. TTA’nin ek protokolünün ülkemizde devam eden iç onay sürecinin de en kisa sürede tamamlanacagini ifade etmek isterim. Türkiye’nin Azerbaycan’a yaptigi, is adamlarimizin yaptigi dogrudan yatirimlar 12 milyar dolar seviyelerine ulasmis durumda. Azerbaycan sirketlerinin, is adamlarinin Türkiye’ye yaptigi yatirimlar ise 19,5 milyar dolar gibi bir seviyeye ulasmis durumda. Bunun da daha çok artmasini ve gelismesini ümit ediyoruz” dedi.



“Karabag’in çok daha güçlü, gelismis bir bölge olmasi için isbirligimizi en üst düzeyde devam ettirecegiz”

Azerbaycan’da son yillarda yasanan en önemli gelismenin Karabag’in isgalden kurtarilmasi oldugunu belirten Yilmaz, “Buna liderlik yapan Saygideger Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve emegi geçen herkese yürekten tesekkür ediyoruz. Bugün Karabag’in her bir kösesinde üç renkli Azerbaycan bayraginin dalgalaniyor olmasi hepimize gurur veriyor. Hepimiz iftihar ediyoruz. Bu büyük zafere emegi geçen herkesi yürekten tebrik ediyoruz. Bu vesileyle bu zafer elde ederken sehit olmus olan tüm sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, gazilerimize minnetlerimi sunuyorum. Simdi isgalden kurtarilmis bu topraklarin imar ve ihya edilmesi zamani. Karabag’in çok daha güçlü, gelismis bir bölge olmasi için yine isbirligimizi en üst düzeyde devam ettirecegiz. Turizmden tarima, madencilige, baska alanlara varincaya kadar bu bölgede altyapi, üstyapi yatirimlari, bütün bu konularda da yine isbirligimiz devam edecektir ve insallah Karabag çok daha güçlü bir sekilde, kalkinmis bir sekilde gelecege yürüyecektir. Bundan da hiçbir süphemiz yok. Bölge disindan bir takim farkli amaçlarla müdahaleler olmadigi sürece bu bölgede bulunan ülkeler isbirlikleri gelistirdikçe, barisi, huzuru bölgeye egemen kaldikça bu bölgedeki herkesin lehine olacaktir. Herkes için refah, herkes için kalkinma demektir. Bu Kafkasya’da insallah önümüzdeki yillarda savaslardan, çatismalardan degil, projelerden, refahtan, ticaretten, kalkinmadan daha çok bahsedecegiz ve bundan da bölgedeki herkes istifade etmis olacak” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan ve Türkiye arasinda gerekli çalismalarin tamamlanmasinin ardindan en kisa sürede basitlestirilmis gümrük hattina geçis yapacaklarini vurgulayan Yilmaz, “Ticaret Bakanimiz yarin geliyor. Ömer Bolat Bey eminim bu konularda sizlere çok daha detayli bir sekilde kendisi de bilgi verecektir. Türk Devletleri Teskilati çatisi altinda kurulan Türk Yatirim Fonu da son dönemde is dünyamiz açisindan önemli bir gelisme olmustur. Bunun ortaya çikardigi firsatlari hem Türkiye’den hem Azerbaycan’dan is dünyamizin en iyi sekilde degerlendirecegini inaniyorum” dedi.



“Ekonomimiz ilk defa 1 trilyon dolar seviyesini asacak”

Ekonomi için belirsizliklerin olmamasi, öngörülebilirligi saglanmasinin çok kiymetli oldugunu söyleyen Yilmaz, “Türkiye su anda bunu güçlü bir sekilde saglamis durumda. Bunun rakamlara da yansimalarini görüyoruz. Bu yil sonunda ilk defa ekonomimiz 1 trilyon dolar seviyesini asacak insallah. Su anda geçmis 12 aya baktigimizda 1 trilyon 70 milyari asmis durumdayiz. 2023 sonu itibariyle 1,1 trilyona yakin bir ekonomik büyüklügün olusmasini bekliyoruz. Bu önemli bir rakam. Tarihimizde ilk defa bu 1 trilyon dolar seviyesini bu yil asiyoruz insallah. Bizi bu dünyada nominal dolar bazinda 17’inci büyük ekonomi haline getiriyor. Satin alma gücü paritesine göre baktiginizda durumumuz daha iyi. Orada da dünyanin 11’inci büyük ekonomisi konumundayiz. Bir taraftan böyle hizli gelisen bir Türkiye, diger taraftan hizli gelisen Azerbaycan ve bu iliskimiz her geçen yil daha yüksek büyüklüklere ulasacak insallah” dedi.



“Büyüme ivmemizi devam ettiriyoruz”

Dünya ekonomisi yillik ortalama 3,6 büyürken, Türkiye ekonomisi yillik ortalama 5,4 büyüme kaydettiginin altini çizen Yilmaz, “Yani dünyada 1,8 puan. Her yil, her yil daha büyük bir büyüme gerçeklestirdik. Bu da Türkiye’yi farkli bir noktaya tasidi. Son dönemlerde yine büyüme ivmemizi devam ettiriyoruz. Bu yil ilk 9 ayda yüzde 4,7 büyüme kaydettik. Orta Vadeli Programimiza göre de yil sonunda 4,4 bir büyümeyle bu yili kapatacagiz insallah. Ihracatimiz bu yil 255 milyar dolari asacak ve reel ekonomimiz gerçekten güçlü. Turizm gelirlerimiz yine 55 milyar dolar civarinda gerçeklesecek. Bunlar önemli büyüklükler ama orta vadede çok daha yüksek rakamlara yürüyecegiz. Hep birlikte onlara da ulasacagiz. Bunu da yürekten inaniyoruz” dedi.



“Enflasyonda 2026’da tek haneli rakamlara ulastiracagiz”

Türkiye’nin ekonomide enflasyona öncelik verdigini vurgulayan Yilmaz, “Enflasyonu da insallah asama asama daha istikrarli bir seviyeye tasiyacagiz ve istikrar içinde büyümemizi devam ettirecegiz. Sayin Cumhurbaskanimiz her zaman vurguluyor. Yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve bununla birlikte cari açigi düsürerek büyümemizi sürdürülebilir bir sekilde devam ettirmek. Bu perspektif içinde enflasyonumuzu gelecek yil bir düsüs egilimine girecegini öngörüyoruz. Simdiden yeni güncellenmis politikalarimiz ile birlikte aylik bazda enflasyonun bir ivme kaybettigini görüyoruz. Yillik bazda belirgin düsüsü ise 2024 ortalarinda görmüs olacagiz. 2025’e geldigimizde 10’lu rakamlara düsmüs olacak enflasyon. 2026 da ise yeniden tek haneli rakamlara ulasacagiz. Bunun için planimizi, programimizi yapmis durumdayiz ve adim adim da bu hedefi gerçeklestirecegiz. Dolayisiyla Türkiye güçlü bir sekilde yoluna devam ediyor. Kalkinmasina, büyümesine devam ediyor. Önümüzdeki dönemde insallah bu politikalarimiz da Türkiye’yi üst orta gelir liginde olan bir ülke olmaktan, yüksek gelirli ülkeler ligine terfi ettirecegiz” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz Bakü temaslari kapsaminda Azerbaycan Basbakani Ali Asadov ve Milli Meclis Baskani Sahibe Gafarova ile ayri ayri görüsmeler gerçeklestirecek ve Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev tarafindan da kabul edilecek.
Kaynak: İHA