Altinova'nin Kadinlari Üretimle Güçleniyor

Yalova Altinova Belediyesi tarafindan ilçeye kazandirilan Yöresel Ürünler Üretim Merkezi, ev hanimlarinin istihdamina ve aile ekonomisine büyük katki sagliyor. Halen 60 ev haniminin çalistigi merkezde üretilen ürünlere talep ise her geçen artiyor. Merkezde üreten kadinlarla bir araya gelen Altinova Belediye Baskani Dr. Metin Oral, hem üretim kapasitesinin hem de istihdamin artmasi için gerekli tüm destegi saglayacaklarini söyledi.

Altinova'nin Kadinlari Üretimle Güçleniyor
Altinova’da ulasimdan altyapiya, tarihi kültürel mirastan spora kadar her alanda önemli yatirimlari hayata geçiren Altinova Belediyesi, ilçede ekonomik ve sosyal hayata katki saglayacak projeleri de bir bir devreye aliyor. Altinova Belediyesi ve Dogu Kalkinma Ajansi’nin destekleriyle açilan Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ilçedeki ev kadinlarini üretim zincirine dahil etti. Sadece kadinlarin istihdam edildigi ve Altinova Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi koordinasyonda faaliyet gösteren Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’nde çalisan kadin sayisi da kisa sürede 60’a çikti. Kivi ve hurma basta olmak üzere bölgeye has ürünleri kuru meyve, reçel, pestil gibi ürünlere dönüstüren kadinlar, proje sayesinde hem sosyallesiyor hem de aile ekonomilerine katki sagliyor.

Kadin istihdamina katki

Türkiye’de kadin istihdamina yönelik örnek projelerden birini ilçeye kazandirdiklarini söyleyen Baskan Oral, Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’ni ziyaret edip kivi soyan kadinlarla sohbet etti. Kooperatif Baskani Fatma Elif Sancaktutan’dan çalismalar hakkinda bilgi alan Baskan Oral, kapasitenin arttirilmasina yönelik yatirimlara devam edeceklerini söyledi.

Kadin istihdamina katki saglamak amaciyla hayata geçirdikleri projenin her geçen büyüdügünü dile getiren Baskan Oral, “6-7 kadinla baslayan projede çalisan sayimiz 60’a kadar çikti. Belediye olarak üretimden, ürünlerin pazarlanmasina kadar her alanda desteklerimize devam edecegiz. Çalisanlarin sürekli burada durmasina gerek yok. Belirli bir program dahilinde gelip, islerini bitirip ayrilabiliyorlar. Böylelikle kadinlarimiz da çalisip, üretip, aile ekonomilerine katki sagliyorlar” dedi.

Hem kazaniyoruz, hem kaynasiyoruz

Kooperatif Baskani Fatma Elif Sancaktutan da Altinova Belediyesi’nin destekleriyle 6 ortakla kurulan kooperatifin giderek büyüdügünü ve ekipman anlamindan belediyeden önemli destekler aldiklarini söyledi.

Marmara Bölgesi’nde bu tesisin bir örneginin daha olmadigini dile getiren Sancaktutan,

yaklasik 6 aydir faaliyette olan tesiste bugüne kadar 130 kilo hurma ve 150 kilo kiviyi, reçel, meyve kurusu ve cevizli sucuk olarak islediklerini söyledi.

Kadinlarla el ele verip, tesisi daha da büyütmek istediklerini dile getiren Sancaktutan, "Burada her gün baska bir grupla çalisiyoruz. Hem kazaniyoruz hem kaynasiyoruz. Yöremizin meshur kivi ve hurmasini degerlendiriyoruz. Pekmez, meyve kurusu, reçel, sirke, eriste gibi ürün çesitliligimizi sürekli artiyoruz. Ilk defa kividen cevizli sucuk yaptik.çok begenildi. Siparislere yetismeye çalisiyoruz. Böyle bir tesisi bize kazandirdiklari için baskanimiza tesekkür ederiz" diye konustu.

Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’nde çalisarak aile ekonomisine destek saglayan kadinlar da zaten evlerinde sürekli yaptiklari isleri burada yaparak, hem para kazandiklarini hem de yeri arkadaslar taniyarak sosyallesme imkani bulduklarini belirtti.

Kaynak: İHA