Kesan'da Hamzadere Tarim Zirvesi Yapildi

Edirne’nin Kesan ilçesinde “Cumhuriyet’imizin 100. Yili Hamzadere Tarim Zirvesi” gerçeklestirildi. Toplantida konusan Ipsala Ticaret Borsasi Baskani Necmi Sezer, “Topraklar kiliç ile fethedilir, saban ile korunur” dedi.

Kesan'da Hamzadere Tarim Zirvesi Yapildi
Kesan’da “Cumhuriyet’imizin 100. Yili Hamzadere Tarim Zirvesi” düzenlendi.

Selim Sesler Konferans Salonu’nda baslayan toplantida konusan Türkiye Ziraat Odalari Birligi’nin (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ipsala Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Darcan, kuraklik ile ilgili önlemlerin ne kadar erken alinirsa, olumsuz etkilerinin de en az zararla atlatilacagini söyledi.



Ipsala Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Necmi Sezer ise iklim degisikliklerinin, küresel isinma ile birlikte daha fazla olusmaya basladigini vurguladi. Sezer, “Seller, kurakliklar olarak olusmakta olup bitkisel üretimde verim kaybina sebep olmaktadir. Korona virüs, gida üretmenin önemini bir kez daha gösterdi. Elinde parasi olup gidaya ulasamayan ülkeler görülmüs, bu da gidaya sahip olan ülkeleri çok parasi olan ülkelerden daha önemli hale getirmistir. Cumhurbaskanimizin da dedigi gibi; tarimin, savunma sanayi kadar önemli oldugunu ve bizlerin de Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi olarak yillardir savundugumuz tarimda planli üretim modeli Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile yürürlüge girmistir" diye konustu.



“Topraklar kiliç ile fethedilir, saban ile korunur”

Sezer, "Ipsala, Kesan, Enez, Hamzadere Bölgesi barajimizin açik ve kapali sulama kanallarinin ivedilik ile tamamlanip, topragin suya kavusmasi, ikinci ürün ile bölge halkinin gelirinin artmasi, ülke ekonomisinin daha fazla kazanmasi saglanacaktir. Gençleri üretime kazandirmak için zaman kaybetmeden çalismaliyiz. Kentsel dönüsüm gibi köysel dönüsümler yapabiliriz. Suyumuzu dogru kullanalim, sahip çikalim. Üretmek önemlidir. Fakat daha önemlisi ürettigimizi dogru tüketmek, muhafaza etmektir. Istatistikler gösteriyor ki; dünyada üretilen gidanin 3’te 1’inin, yas sebze ve meyvenin yüzde 40’inin çöpe gittigini de unutmayalim. Topraklar kiliç ile fethedilir, saban ile korunur” ifadelerini kullandi.

STK temsilcileri ile çiftçilerin de katildigi toplantida konusmaci olarak Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Orak, Prof. Dr. Fadul Önemli, Prof. Dr. Fatih Konukçu, Prof. Dr. Ismet Baser, Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yalçin Kaya, Prof. Dr. Mustafa Tan, Prof. Dr. Cem Tokatli, Doç. Dr. Süleyman Kök ve Doç. Dr. Necmi Beser yer aldi.
Kaynak: İHA