Erzincan'da 'Sivil Toplum Medya Bulusmalari' Programi Gerçeklestirildi

Türk Internet Medya Birligi (TIMBIR) ve Karadeniz Haber Ajansi Dernegi is birliginde düzenlenen ‘Sivil Toplum Medya Bulusmalari’ programi, Erzincan’da gerçeklestirildi.

Erzincan'da 'Sivil Toplum Medya Bulusmalari' Programi Gerçeklestirildi
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odasi Toplanti Salonunda gerçeklestirilen ‘Sivil Toplum Medya Bulusmalari’ programina, Erzincan Valisi Hamza Aydogdu, Belediye Baskani Bekir Aksun, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akin Levent, Iletisim Baskanligi Erzincan Bölge Müdürü Metehan Akkaya, Erzincan Ticaret Odasi Baskani Ahmet Tanoglu, TIMBIR Genel Baskani Dr. Süleyman Basa, Birlik Haber Ajansi Genel Müdürü Muhammet Kaçar, TIMBIR Dogu Anadolu Bölge Baskani Selçuk Özdemir, STK temsilcileri, yerel gazeteciler siyasi parti temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Saygi Durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan TIMBIR tarafindan hazirlanan tanitim filmi gösterildi. Programda, TIMBIR Dogu Anadolu Bölge Baskani Selçuk Özdemir’in selamlama konusmasinin ardindan protokol konusmalari yapildi.

“Degiserek devam etmek, devam ederek degismek zorundayiz”

Son olarak konusma yapan Erzincan Valisi Hamza Aydogdu, degisen ve gelisen teknolojiye, bununla beraber internet medyasi sektörüne ayak uydurulmasi gerektiginin altini çizerek, su ifadeleri kullandi: “Gerçekten çok önemli bir program; Sivil Toplum Medya Bulusmalari. Inanilmaz bir degisim ve dönüsüm var. Bu degisim ve dönüsüm o kadar hizli ve bas döndürücü ki, biz bile ona ayak uyduramiyoruz. 1000’in üzerinde internet haber sitesi var. Bu degisim var, bir de bizim eskilerin bir sözü var; ‘Çarik ayagi sikiyor’ yani, asagidan inanilmaz bir dik dalga var. Degisim oluyor, dönüsüm oluyor, dünya degisiyor, toplumlar degisiyor, kavramlar degisiyor ve biz gerçekten çok zor durumdayiz. Büyük bir sikinti içerisindeyiz. Internetin bulusu ile birlikte iki kavram ortaya çikti. Birincisi, bilgiye ulasmanin maliyeti sifir, ikincisi acimasizca bir rekabet. Eskiden ögretmenler, üniversitede hocalarimiz ya da basin mensuplarimiz bilginin sahibiydi. Bilginin sahibi oldugumuz içinde kendimizde çok ciddi bir özgüvenimiz vardi. Diyorduk ki, eger biz bu bilgiyi vermezsek, ögrenciler, toplum cahil kalacak diye düsünüyorduk. Ya da bilgiye ulasamayacak. Simdi, sinifta ders anlatiyorsunuz, ortaokul 3 ögrencisi arka siralardan hemen bilgiye ulasiyor degerli ögretmenim diyor bugün anlattiginiz veriler artik güncellendi. Sizin anlattiginiz bilginin artik hiçbir önemi yok. Ya da üniversite de çok ciddi bir sikinti var. Nedir? Artik bilgiyi depolayan insanlar ortadan kalkti. Ne oldu peki? Artik bilgiye rehberlik eden, dünya bilgi stokuna üretim yapan, oraya katki sunan insanlarin degerli oldugu bir dönem basladi.

Tabi bunu kazanimlari ve kaybetme noktalari da oldu. Ikincisi; acimasiz bir rekabet. Söyle düsünün eskiden esnaf Erzincan’da ki mahallesinde ki esnafla rekabet etmek zorundaydi. Ögrencilerle okulunda ki ögrencilerle rekabet etmek zorundaydi. Ben Ahlatliyim. Söyle bir örnek vereyim; mahallede ki ayakkabicidan her gün ayakkabi aliyorum. Bir gün bakiyor ki ayagimda baska bir ayakkabi var. Diyor ki, ‘Hamza bey neden ayakkabiyi benden almadin?’ kusura bakma diyorum. Italya’da bir firma var. Internete girdim. Kargo parasiyla hesap ettim. Bir baktim ki mahallede ki ayakkabidan daha ucuz. 1 hafta içerisinde geldi, giyindim. Simdi artik mahallede ki ayakkabicinin bile dünyada ki üretimle rekabet etmesi gereken bir dünyada yasiyoruz. Ya bu rekabete ayak uyduracak ya da yok olup gidecek. Etrafiniza bakin mahalle bakkallarimiz kapandi, firinlarimiz kapandi, yavas yavas köylerimiz, ilçelerimiz bütün güncelligini kaybetti. O zaman Ahmet Hamdi Tanpinar’in dedigi gibi; ‘Degiserek devam etmek, devam ederek degismek zorundayiz.’”

Konusmalarin ardindan, Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Ögretim Görevlisi Kübra Pamukçuoglu moderatörlügünde, ‘Sivil Toplum Örgütlerinin Dijital Kapasitesinin Gelistirilmesi’ konusunda Istanbul Üniversitesi Iletisim Fakültesi Bölümünden Doç. Dr. Burcu Zeybek, ‘Sivil Toplum Kuruluslarinin Etkin Sosyal Medya Kullanimi’ konusunda TIMBIR Baskani Dr. Süleyman Basa, ‘Sivil Toplum Kuruluslarinin Basin Medya Iletisimi’ konusunda BHA Genel Müdürü Muhammet Kaçar, ‘Kisisel Verilerin Korunmasi ve Telif’ konusunda Av. Cüneyd Altiparmak tarafindan katilimcilara bilgiler verildi.

Kaynak: İHA