Denizli Dünyanin Kekik Ambari Haline Geldi

Dünya’nin kekik ambari Türkiye’nin üretimin yüzde 90 Denizli’den gerçeklestigini belirten DENIB Baskani Memisoglu, kentin kekik ihracatinin 55 milyon dolar seviyesinde oldugunu söyledi.

Denizli Dünyanin Kekik Ambari Haline Geldi


Dünya’nin kekik üretiminin yüzde 75’i Türkiye’den karsilaniyor. Denizli 200 bin dekarlik üretim alaniyla yurdun kekik üretiminin yüzde 90’indan fazlasini tek basina karsiliyor. Dünyanin kekik ihtiyacinin Denizli’den karsilandigini belirten Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) Baskani Hüseyin Memisoglu, “Kekik ilimiz için önemli bir deger olarak karsimiza çikiyor. Ülkemizin kekik üretiminin yüzde 90’indan fazlasi Denizli’de gerçeklestiriliyor. Denizli, Izmir, Manisa gibi illerimizden önemli degerlerde kekik ihracati yapiliyor. Ülkemizin yillik kekik ihracati 55 milyon dolar seviyesinde. Kekik üretiminde isin mutfaginda Denizli’nin lider oldugunu görüyoruz” dedi.



Denizli Kekigi Doganin Bir Armagani

Kekigin Denizli’ye doganin bir armagani oldugunu belirten DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, kekigin ayni zamanda tibbi ve aromatik bitki üretiminde de önemli bir ürün oldugunu belirtti.

Üretilen kekigin katma degerli ihracata dönüstürülmesini çok önemsediklerini söyleyen Hüseyin Memisoglu, “Tabii kekik ayni zamanda esansi yogun olan ve tibbi ürünlerde de kullanilabilen oldukça katma degerli bir ürün. Kekigin kullanim alani çok genis. Dünyanin en ünlü et restoranlarinda Denizli kekiginin kullanildigini biliyoruz. Bugün itibariyle Türkiye’den 135 farkli ülkeye kekik ihracati yapiliyor. Dünyanin kekiginin Denizli’den karsilandigini Avrupa’da, Afrika’da, Orta Dogu’da, Amerika’da ve hatta Uzak Dogu’da ilimizde üretilen kekikler hem sofralarda hem de farkli alanlarda yerini aliyor. Biz de Denizli Ihracatçilar Birligi olarak kekik özelinde farkli çalismalar yapiyoruz. Bu konuda önümüzdeki dönemde kamuoyunu basinimiz araciligiyla bilgilendirecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA