Japon Deprem Uzmani Eskisehir'de 'Depreme Karsi Bilinçlendirme Ve Farkindalik' Seminerine Katildi

Japon deprem uzmani Yüksek Mimar ve Insaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Eskisehir’de "Depreme Karsi Bilinçlendirme ve Farkindalik” konulu seminere katildi.

Japon Deprem Uzmani Eskisehir'de 'Depreme Karsi Bilinçlendirme Ve Farkindalik' Seminerine Katildi
Japon deprem uzmani Yüksek Mimar ve Insaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki Eskisehir Odunpazari ilçesinde bir otelde özel bir firmanin düzenledigi "Depreme Karsi Bilinçlendirme ve Farkindalik” konulu seminere katildi.

Moriwaki, program öncesi basin mensuplariyla bir araya gelerek sorulari yanitladi. Kuzey Anadolu Fay Hatti Kuzey Kolu ve Yalova taraflarinda Inegöl, Balikesir, Bandirma ve Bursa’dan sonra Ege’ye kadar inen hat için deprem beklendigini aktaran Moriwaki, “Kahramanmaras’ta 6 Subat günü meydana gelen depremden sonra baska nerede olabilir diye konusuyorduk ve Hatay’in ihtimali vardi, onu da söyledik. Izmir’de de iki sene önce deprem oldu ama fay hatti kirilmadigi için orada da deprem olabilir. Marmara Bölgesi’nde üç bölgede iki fay hatti var; Kuzey Anadolu Fay Hatti Kuzey Kolu 1999 Gölcük Izmit Degirmendere, güney tarafindan 1912’de kirilan Silivri fay noktasina kadar kuzey hattinda olabilir. Ikinci olarak Yalova taraflarinda Inegöl, Balikesir, Bandirma ve Bursa’dan sonra Ege’ye gidiyor. Hatta 100 ya da 150 bazen 200 senedir deprem olmayan bölgeler var, onlar için deprem bekleniyor diye söyleyebiliriz” dedi.



“Bursa’da sira olarak deprem gelebilir”

Son günlerde Bursa’da meydana gelen depremlere deginen Moriwaki, "Bursa’da sira olarak deprem gelebilir. Ama dolayisiyla Marmara Bölgesi’nde bir deprem olacak ve Istanbul da bu depremden etkilenecek. Aslinda ben de dahil her hocanin dedigi gibi Kuzey Anadolu Fay Hatti, Adalar bölgesinin güney bölgesindeki fay hattinda deprem bekleniyor diye söyleyebiliriz" dedi.

Istanbul’un bazi bölgelerinin zeminin yumusak oldugunu ve yumusak zeminde depremin daha hizli yayildigini söyleyen Moriwaki, “Özellikle zeminin yumusak oldugu yerler, mesela eski Atatürk Havalimani, Ataköy, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcilar tarafinda zemin çok yumusak. Bu tür zeminli yerleri öncelikli olarak yapmak lazim. Sert zeminli yerler mesela bogazin iki tarafinda da bina çok olsa da deprem zor gidiyor ve fazla dalgalanma olmuyor ama uzaklara ragmen zemin yumusaksa deprem yavas gidiyor ve dalgalanma çok oluyor büyüksehir belediye baskanlarina bu konuda egitim vermek lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA