Tahlilden Dönen Cografi Isaretli Anzer Ballari'nin Satisi Basladi

Cografi isaretli olarak tescillenen Anzer Bali’nin kavanozlara dolumlari gerçeklestirerek satisa sunuldu.

Tahlilden Dönen Cografi Isaretli Anzer Ballari'nin Satisi Basladi
40’i endemik olmak üzere 400’ü askin çiçek türünden 2 bin 300 rakimdaki Anzer Yaylasi’nda üretimi gerçeklestiren ballar sagimin ardindan hakiki Anzer Bali olup olmadiginin ögrenilmesi için Hacettepe Üniversitesine tahlile gönderildi. Tahlilden dönen ballar kavanozlara doldurulmasinin ardindan orijinal oldugunu gösteren cografi isaretli kavanozlar raflarda satisa sunuldu. Bu yil Anzer Balinin kilogram fiyati 2 bin 500 liradan satisa çikarildi. Anzer bali, hem yurt içinden hem de yurt disindan oldukça talep görüyor.

“Tüketicilerimize en kisa zamanda siparislerini ulastiracagiz”

Anzer Balli Köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Muzaffer Deniz, bal siparislerinin en kisa zamanda talep edenlere ulastirilacagini söyledi.

Deniz “2023 ve 2024 yili için Anzer Ballarimiz Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Bölümünden geldiler. Bu yil itibariyle ballarimizin tahlilden gelmeleri biraz geç oldu. Bu anlamda bize siparis veren tüketicilerimize ballarini ulastirmada biraz gecikme oldu. Bundan ötürü tüketicilerimizden özür dileriz. Haklarini bizlere helal etsinler. Beklemis olmalarina ragmen biz siparisleri ulastirmakla mükellefiz. Ballari sirasiyla, sayisi ve siparis numaralarina göre kendilerine en kisa zamanda ulastiracagiz. Anzer Bali Tarim Bakanligi üzerinden cografi isareti olan bir bal. Bu bal ülkemizde çok degerli oldugu için taklitleri çok yapilmaktadir ama biz Anzer Balli Köyü Kooperatifleri olarak ayni zamanda Rize Tarim ve Orman Il Müdürlügü denetiminde Anzer Bali’nin hakikisini müsterilerimize ulastirmak için bir cografi isaret alinmistir. Bu cografi isareti Rize Tarim Il Müdürlügü vurmaktadir. Balin dolumu yetkisi Rize Tarim Il Müdürlügünde ve bizlerdedir” diye konustu.



“Anzer Bali’nin fiyati 2 bin 500 TL’dir”

Anzer Bali’nin bu yilki satis fiyatinin 2 bin 500 TL oldugunu belirten Deniz, “2023 ve 2024 yili sezonu için belirlemis oldugumuz bir kilogram Anzer Bali fiyati 2 bin 500 TL’dir. Yarim kiloluk Anzer Bali fiyati bin 250 TL’dir. 250 gramlik Anzer Bali fiyati 650 TL’dir. Bir balin Anzer Bali oldugunu anlamamiz için Anzer Bali üzerinden cografi konum logosu, Anzer Bali ibaresi ve Türkiye Haritasi var. Bunlarin yaninda kare kodumuz ve kazimali seri numaramiz var. Kare kodu okutuyoruz ve internet üzerinde çikan linkte kazidigimiz seri numarasini yazarak bu seri numarali bal daha önce satilmis midir, satilmamis midir diye kontrol ediyoruz. Tüketicilerimizden sunu rica ediyoruz balimiz çok degerli bir bal ve çok kisitli bir bal bu yüzden piyasada balimizin taklidini yapan insanlar çok Anzer Bali ibaresi olmayan, baska yöreye ait olan ve cografi isareti olmayan ballari maalesef ’Anzer Bali’ diye tüketicilerimiz bilmeden aliyorlar. Gerçek Anzer Bali’ni kooperatifimizden güvenle temin edebilirsiniz” ifadelerini kullandi.

“Bu sene geçen yila ragmen hemen hemen ayni durumda alti ton civari balimiz oldu köyümüzde”

Rekoltenin geçen seneyle ayni oldugunu ifade eden Deniz, “Bal bir sifadir ve Anzer Bali da kalitesiyle tescillenmis bir bal oldugundan ülkemizden ve dünyanin farkli ülkelerinden tüketicilerimize ulastiriliyoruz. Fakat tüketicilerimize toptan gönderim saglamiyoruz. Hastalarimizin hepsine ulastirabilmek için kilo kilo gönderiyoruz. Bu sene geçen yila ragmen hemen hemen ayni durumda alti ton civari balimiz oldu köyümüzde. Çok siparisimiz var ve sira sira gönderim sagliyoruz. Son yillarda Arap ülkeleri, vatandaslarimizin Avrupa’ya gitmesi ile Almanya, Ingiltere, Fransa, Kanada ve Japonya’dan bile talepler var. Ama önceligimiz kendi vatandaslarimiz. Tabi insan önemlidir. Bizim için yurt disindan gelen siparislerimizde elimizden geldigince yetmeye çalisiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA