Aksaray Malakli Köpegi Dünyaya Açildi

Iri cüssesi, uysal yapisi, gücü ve koruma içgüdüsüyle dikkat çeken Aksaray’da yetistirilen Malakli köpekleri dünya çapinda ilgi görüyor. Dünyada nam yapan Malakli köpeginde yetistirilen köpeklerin yüzde 80’i yurtdisina gönderiliyor.

Aksaray Malakli Köpegi Dünyaya Açildi
Aksaray’dan dünyaya nam salan çoban köpegi Malakli, yurt içinden sonra yurtdisindan da yogun ilgi görüyor. 1 yilda yaklasik olarak bin 400 Malakli köpegi dünyaya gelirken bunun yüzde 80’i Çin, Amerika, Hollanda, Ingiltere, Bulgaristan, Almanya, Romanya, Rusya, Brezilya ve Arjantin gibi birçok ülkeye gönderiliyor. Malakli köpeklerine dünya çapinda yogun bir ilgi olusurken bunun nedeninin ise iri yapisi, koruma içgüdüsü ve insancil olmasi olarak yorumlaniyor. Türkiye’de 7 bin liradan 150 bin liraya kadar satilan Malakli köpekleri yurtdisinda daha yüksek fiyatlarla satiliyor. Titizlikle bakimlari yapilan ve beslenen Malakli köpegi gelisimine göre 110 santimetre boy ve 150 santimetre uzunluga ulasirken 110 kilogram agirliga kadar ulasabiliyor.

Malakli köpeklerinin yüzde 80’i yurtdisina gönderiliyor

Malakli köpeginin dünya çapinda yogun ilgi gördügüne ifade eden Aksaray Malaklisi Irklari Gelistirme Dernegi (AKMID) Baskani Muammer Tipirdamaz, “Aksaray Malaklisi üretiminin yüzde 80’i yurtdisina gidiyor. Gelip disaridan alip götürüyorlar. Merakli adamlar köpekler de iri olunca seviyorlar. Insancil olarak da yetistirdiginiz zaman insanin yaninda, koynuna al yat yani. Böyle bir insancil oluyorlar. Disaridan misafirin geldi mi onunla oynasir. Ama biz bunlari insanlari görmeden arazide yetistirdigimiz de çok saldirgan oluyorlar. Bugüne kadar Çin’den tut da Amerika’ya varana kadar... Avrupa zaten surada ayagimizin altinda. Oraya gidenin haddi hesabi yokta Çin’e kadar buradan köpek gidiyor. Mesela Rusya’ya çok gidiyor. Ingiltere’de zaten çok var. Yani yakin mesela Bulgaristan’da çok var. Arjantin’e, Brezilya’ya giden köpeklerimiz var Malakli olarak. Bunun ticaretini yapan arkadaslarimiz var. Onlar gelip buradan alip götürüp oralarda iyi paralara satiyorlar” dedi.



“Cüsselerine bakildiginda beslenmeleri milleti yaniltiyor”

Iri cüssesiyle dikkat çeken Malakli köpeklerinin cüsseye bakildiginda çok yemek yedigi düsünüldügünü belirten AKMID Baskani Tipirdamaz, bunun yaniltici olduguna dikkat çekerek, “Aksaray Malakli köpekleri gidalarini kasap artigi, yemek artigi veya mezbahanelerden aldigimiz yemek artiklari, ineklerin memesi gibi buna benzer etlerle besleniyor. Mama mümkün oldugu kadar pek vermeyiz. Ama dogal gida olarak pisirip de vermeyiz biz bunlara. Yani iç parazit dis parazit hap ve igneleri var. 6 ayda bir uygulanir bu köpeklere. Çünkü ham ette, pismemis etteki gida, protein pistigi zaman suyuna veriyor. Onu da papara yapip ekmekle birlikte verdigimizde köpege bunalti veriyor. Ayrica arpa unu, yumurta ve sütü karistirip yaptigimiz yal dedigimiz yemek var. Bu 2 çesittir. Biri su halinde verilir bir digeri de top halinde verilir. Onun haricinde yedikleri içtikleri önemli bir sey yoktur. Cüsselerine baktigi zaman millet yaniliyor. Bunlar epey bir yemek, günde 5 kilo 10 kilo et yer. Yalan bunlar. Kapimizdaki köpeklerimiz bunlar. Allah göstermesin öyle yemek yeseler zaten bunlarla eve para ayiramazsin. Mezbahaneden aldigimiz bir tane inek memesi 4 gün gider. O da aksamdan aksama verilir, gündüz verilmez. 4 parçaya bölünür ve yumruktan biraz ufak bir halde verilir. Ama benim dedigim meme de bugün 25-30 kilo süt veren ineklerin memesi. Büyük memeler yani. Ayda da asagi yukari 10 tane yer yemez. Çok cüzi bir para. Tanesi 25 lira desek 300 lira para tutar. Haydi bilemedin 350-400 lira olsun” diye konustu.



7 bin TL’den 150 bin TL’ye kadar satisi yapiliyor

Aksaray Malaklisinin gelisiminden bahseden AKMID Baskani Tipirdamaz, “Aksaray Malaklilari 20 ile 30 gün arasinda anne sütünü keser. Ondan sonra süt vermeye baslariz, yumurta ve yali karistirip veririz. 40 günden sonra artik devamli yag, süt, yumurta gibi vermeye basladigimizda büyümeye baslar. 4 aylikken dislerini degistirir bu köpek. 6 ayliga kadar baya bir bakimi vardir. Aksaray Malaklisi 8 aya kadar anormal gelisir. 24 aya kadar da, yani 6 aylik süreçte agir agir, 24 ay dedi mi yükselme, yani yükselme boyu bitmistir. 36 ay, yani 3-3,5 seneye kadar da patlama dedigimiz gögüs patlar ve genisler, kafa patlar ve genisler. Bakimi agirlikla hiçbir sey yoksa arpa unu, günlük 1 yumurta, bir kilo süt ile aksamdan aksama yal yapip verdiklerinde sikinti olmaz. Bu köpekler pahalandigindan dolayi simdi davarda yok. Bir tanesi bugün 50 bin lira, 100 bin lira civarinda bu köpeklerin. 7 bin liraya 20-30 günlük yavrulari vatandas alip götürüyor. 150 bin lira istemis, 100 bin lira vermisler vermemis. Herkes alir mi bunu? Almaz. Ama bunun meraklisi, hali vakti yerinde olan insanlar alir” seklinde konustu.

Malakli yetistiricisi Fatih Dagdas (36) ise, “Izmir, Istanbul, Ankara, Eskisehir, o taraflara, yurtdisindan talep gelirse yurtdisina da gönderiyoruz. Çocugunu nasil yetistiriyorsan biz de onu öyle yetistiriyoruz. Masrafli degil, sevdigin zaman masrafi olmaz. Mezbahaneden pay getirdigimiz için öyle bakiyoruz. Hayvan memesi, sirdan, dalak gibi. Belçika, Hollanda, Çin, iyi hayvanin oldu muydu her yerden talep oluyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA