Almanya'da Mölln Katliaminin 31. Yil Dönümünde Anma Töreni

Almanya’nin Mölln kentinde 23 Kasim 1992’de asiri sagcilar tarafindan kundaklanan evde hayatini kaybeden 2’si çocuk 3 Türk vatandasi için katliamin 31. yil dönümünde anma töreni düzenlendi.

Almanya tarihine kara bir leke olarak düsen “Mölln vahseti” aradan 31 yil geçmesine ragmen unutulmadi. Schleswig Holstein eyaletine bagli Mölln kentinde 23 Kasim 1992 tarihinde Neonaziler tarafindan evlerinin kundaklanmasi sonucu yasamini yitiren Bahide Arslan (51), Ayse Yilmaz (14) ve Yeliz Arslan (10), katliamin 31. yil dönümünün Mühlen Strasse 9 adresindeki evlerinin önünde düzenlenen törenle anildi.

Anma kapsaminda DITIB Fatih Sultan Camii’nde Mevlidi serif okunurken, Kurpark Meydani’nda ise konusmalar yapildi. Arslan ailesi, Mölln Belediye Baskani Ingo Schaper, dernek temsilcileri, siyasiler ve vatandaslarimizin katildigi törende, Almanya’nin baska yerlerinde irkçi saldiriya ugrayan ailelere de söz verildi.



“Baris içinde yasamak için mücadele edelim”

Yanginda annesini, yegenini ve kizini kaybeden acili baba Faruk Arslan yaptigi konusmada, “Aramizdaki yanlis anlasilmalari veya diyalog eksikligini, geçen 30 yili geride birakarak yeniden birlikte baris içinde yasamak için mücadele edelim. Ama geçmiste yasananlari da unutmadan. 53 yildir Almanya’da yasiyorum ve 30 yildir yüregimde her geçen gün kararan, bir türlü kurtulamadigim agir bir tas tasidigim için üzgünüm. 30 yildir oldugu gibi bugün de burada olarak acilarimizi hafifletmeye çalisan, irkçilikla mücadelede yanimizda olan insanlar gerçek anlamda kurbanlarin yaninda olan insanlar, onlara tesekkür ediyorum“ ifadelerini kullandi. Arslan ayrica, annesi ve kizinin mezarini ziyaret eden Hamburg basinina tesekkür ederek, “31 sene mezarligimiza giderek bizi anmaniz, beni çok gururlandirdi“ dedi.



“Irkçiliga karsi savasmak bizim görevimiz”

Arslan konusmasinin ardindan verdigi röportajda ise, “Bu 31. sene Mölln için bir baslangiç olsun. Önceden yapilan hatalar düzelir. Gelecekte güzel bir seyler görüyorum. Irkçiliga karsi savasmak bizim görevimiz. Meclisin içinde bu sagcilara söz verildigi zaman benim için Almanya bitmistir. Eskiden yapilan hatalardan ders almadiysa bundan sonra bizim verdigimiz dersler de yerine gelmez” dedi.



“Bundan sonra Mölln’deki anma programlarinin organizesini Arslan Ailesine devrediyoruz”

Mölln Belediye Baskani Schaper, konusmasina baslamadan önce Ibrahim Arslan’i sahneye çagirarak, “Bundan sonra Mölln’deki anma programlarinin organizesini Arslan Ailesine devrediyoruz. Biz de belediye olarak sizin programiniza sadece katilim saglariz“ ifadelerini kullandi. Yabancilastirilma, düsmanlik, sevdiklerini kaybetme, fiziksel ve duygusal aci yasamanin ne kadar aci oldugunu söyleyen Schaeper, “Bu durumla nasil basa çikabilecekleri konusunda herkes kendini sorgulasin” dedi.



“Bütün irkçi saldirilar gibi hafizalarimizda yerini korumaktadir “

Hamburg Baskonsolosu Derya Kara yaptigi konusmada, “Bu korkunç saldirinin üzerinden tam 31 yil gibi uzun bir süre geçmis olsa da acimiz tazedir ve maalesef Almanya’da gerçeklestirilmis olan diger bütün irkçi saldirilar gibi hafizalarimizda yerini korumaktadir. Toplumumuzda derin yaralar açan bu gibi elim hadiselerin unutulmamasi ve unutturulmamasi, benzeri saldirilarin gelecekte yasanmamasi için son derece önemlidir ve hepimizin asli sorumlulugudur. Demokratik toplumlarda yeri olmayan irkçilik, yabanci düsmanligi ve Islam düsmanligina karsi siyasal, toplumsal ve yasal düzlemde tüm gerekli tedbirlerin alinmasi ve topyekün mücadele edilmesi son derece önem arz etmektedir. Bu çerçevede, Türk ve Alman toplumlari arasindaki dayanismanin pekistirilmesine ve yabanci düsmanligina karsi ortak bir güçlü durus sergilenmesine degerli katki sunan bu anma töreni için basta Mölln Belediyesi ve Schleswig-Holstein eyalet makamlari olmak üzere tüm emegi geçenlere sükranlarimizi sunuyoruz. Bu duygu ve düsüncelerle, Arslan ve Yilmaz ailelerinin acisini bir kez daha yürekten paylastigimi ifade ediyorum“ dedi.



Arslan ailesinin evine çelenk ve çiçek birakildi

Anma töreninin ardindan saldirinin yasandigi eve, çelenk ve çiçek birakildi. Daha sonra Mühlen Strasse 9 adresinden ilk kundaklamanin yapildigi ve can kaybinin olmadigi Ratzeburger Strasse 13 adresinde bulunan binanin önüne yürüyüs yapilarak, buradaki anit tasina da çiçekler birakilarak saygi durusu yapildi. Yagmurlu ve rüzgarli havadan dolayi törene katilim az oldu. Anma töreninin son programi ise Mölln Belediyesi’ne ait olan. Stadthauptmannshof binasinda yapilan ikram ve sohbetle sona erdi. Katilimcilarin ortak çagrisi ise Mölln, Solingen, Hanau gibi irkçi saldirilarin tekrar yasanmamasi için gerekli tedbirlerin alinmasi ve Islam fobiye geçit verilmemesiydi.

Samsun‘da Arslan ailesinin mezarini ziyaret

Hamburg’daki gazetecilerden olusan Hamburg Türk Basin Birligi (HTBB) yönetimi ve üyelerden olusan 7 kisilik heyet anma töreni öncesi Samsun-Çarsamba’daki Gögçeli Mezarligina giderek burada yatan Bahide ve Yeliz Arslan’in mezarini ziyaret ettiler. Mezarlik ziyaretine ölenlerin yakinlarindan Ali Kartal ve Yasar Karaman da katildi.

HTBB adina bir konusma yapan Ali Akdemir, “Mölln katliami Almanya’nin tarihine kara bir leke olarak geçmistir. Mölln kentinde irkçi vahset sonucunda ölen üç canin acisi bugün dahi tazeligini hala koruyor. Bu alçak saldiri Almanya’nin utanç günlerinden biri olarak tarihe geçmistir" ifadelerini kullandi. Daha sonra Baskan Mehmet Atak ve beraberindekiler mezarliga karanfil birakip dua ettiler.

Mölln Katliami

Almanya’nin Mölln kentinde 1992 yilinda 22 Kasim’i 23 Kasim’a baglayan gece, 2 Neonazi, önce Ratzeburgerstr’da bulunan Türklere ait binayi, daha sonra Arslan ailesinin Mühlenstr 9 adresindeki evini molotof kokteyli atarak atese vermisti. Kundaklanan ev 51 yasindaki babaanne Bahide Arslan ile torunlari 10 yasindaki Yeliz Arslan ve o sirada Türkiye’den gelen ve misafir olan 14 yasindaki Ayse Yilmaz’a mezar oldu. Polise telefon edip “Yasasin Hitler, pis Türkleri yaktik” diye mesaj birakan 2 Neonazi’den biri yasi küçük oldugu için sadece 7.5 yil hapis cezasina çarptirildi. Digeri ise önce müebbet hapis cezasi alirken, 15 yilin sonunda serbest birakildi.

Babaannesi Bahide Arslan’in islak battaniyelere sarip masanin altina soktugu Ibrahim Arslan ise saldiridan agir yarali olarak kurtuldu. Annesi Ayten Arslan tarafindan islak battaniyeye sarilip ta 7 metre yükseklikteki camdan atilan Emrah, 2 sene süren tedavisinden sonra hayatta kalmayi basardi.
Kaynak: İHA