Ulastirma Ve Altyapi Bakani Uraloglu Cezayir'de

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Cezayir’de 19. Uluslararasi Bayindirlik Fuari’na katildi.

Ulastirma Ve Altyapi Bakani Uraloglu Cezayir'de
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, resmi ziyaret kapsaminda Cezayir’e geldi. Cezayir’de 19. Uluslararasi Bayindirlik Fuari’na katilan Uraloglu, yabanci birçok firmayi bir araya getirmeyi basaran önemli bir organizasyona onur konugu olarak davet edilmekten duydugu memnuniyeti ifade ederek, “Fuarin, katilim saglayan firmalarimizin yeni ortakliklarina vesile olmasini temenni ediyorum” dedi.

“Çocuklari dahi katletmeyi mesrulastiran bir fanatizmle karsi karsiyayiz”

Filistin ve Israil arasindaki savasa deginen Bakan Uraoglu, iki ülkenin Orta Dogu’da hakça, kalici ve kapsamli bir barisa ulasilmasinin bölge istikrari yönünden yasamsal önem tasidigi üzerine görüs birligi içerisinde oldugunu belirtti.

Bakan Uraloglu, “Batili ülkelerin tam destegini alan Israil yönetimi, insanliga dair ne kadar deger varsa hepsini çigneyerek, okullari, camileri, kiliseleri, hastaneleri, üniversiteleri, sivil yerlesim yerlerini bombalamaya devam ediyor. Çocuklari dahi katletmeyi mesrulastiran bir fanatizmle karsi karsiyayiz. Filistin için kalici çözümü tesis etmek zorundayiz. Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgedeki normallesme çabalari sonuçlanmayacaktir” dedi.

“2053’te demiryolu tasimaciligini yüzde 22’ye ulastirmayi hedefliyoruz”

Iki ülke Cumhurbaskanlari es baskanliginda kurulan Yüksek Düzeyli Isbirligi Konseyi’nin her alanda iliskilerin daha da gelistirilmesi için önemli bir platform görevi gördügünü belirten Bakan Uraloglu, “Altyapidan denizcilige, karayolu ve demiryolu tasimaciligindan gemi insa alanina kadar Bakanligimiz görev alanina giren pek çok konuda ülkelerimiz arasinda önemli bir is birligi potansiyeli mevcuttur” dedi.

Yapilan görüsmelerin oldukça verimli geçtigini, iki ülke arasinda her alanda giderek artan is birligi ve iliskilerin gelismesinin her iki ülke için de yeni ufuklar açtigini belirten Uraloglu, “Tüm ulastirma ve altyapi sektörlerinde ekonomik iliskilerin tarihsel ve siyasi baglarimiz çerçevesinde daha da ileriye tasinmasi gerektigine yürekten inaniyorum. Yatirim planlarimizda demiryolu tasimaciligina Türkiye olarak özel önem atfetmekteyiz. 2029 yilina kadar demiryolu tasimaciligini yüzde 11’in üzerine çikarmayi ve 2053’de ise yüzde 22’ye ulastirmayi hedefliyoruz” dedi.

Ulastirma alaninda 2053 yili yatirim hedefi 168 milyar dolar

Türkiye’nin 2053 Ulastirma ve Lojistik Ana Plani’na deginen Bakan Uraloglu, ulastirma alaninda 2002 yilindan bu yana yaklasik 194 milyar dolarlik yatirim yapildigini ve 2053 yilina kadar yaklasik 168 milyar dolarlik yatirim yapilmasinin planlandigini ifade etti.

Türkiye olarak, cografi konumu ve stratejik önemi nedeniyle Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Dogu arasinda artan ticarete daha fazla ulasim altyapisi saglamayi amaçladigini belirten Bakan Uraloglu, “Özellikle Dogu-Bati baglantisini gelistirmek amaciyla Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hatti ile Orta Koridorun demiryolu baglantisi saglanmistir. Ayrica, Hazar Denizi’ni dogrudan Türkiye’ye baglayacak olan Zengezur Koridoru’nun insasiyla ilgili çalismalar devam etmekte ve bölgemizin baris projeksiyonu olarak desteklenmektedir” dedi.

“Kalkinma Yolu Projesi ile Basra Körfezi, Avrupa ve Arta Asya’ya baglanacak”

Kalkinma Yolu Projesi ile Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve Orta Asya’ya baglayacaklarini söyleyen Bakan Uraloglu, bu amaçla gerek Irak ile gerekse diger bölge ülkeleri ile yakin is birligi içerisinde olduklarini ifade etti.

Bakan Uraloglu, “Kalkinma Yolu Projesi, Bati Afrika’dan Güney Asya’ya ve Ortadogu’yu da içine alan bölge ile Avrupa ve Orta Asya’ya arasindaki erisimlerde yük tasimaciligi için ciddi kolayliklar saglayacaktir. Mesela, Güney Asya’daki bir yük Irak’in Faw Limani’ndan sonra tek gümrük noktasi geçisi ve mod degistirmeden Avrupa sinirlarina ulasacaktir. Keza, Basra Körfezi ile Cezayir de farkli bir güzergâh ile birbirine baglanmis olacaktir. Bu anlamda Kalkinma Yolu projesi ülkelerimiz açisindan daha da önem kazanmaktadir” dedi.

Cezayirli paydaslarla mevcut tasimalarin gelistirilmesi ile yeni hat ve koridorlar üzerinde çalistiklarini söyleyen Uraloglu, “Is birligimizin bir üst seviyeye tasinmasini hedefliyoruz” diyerek konusmasina son verdi.
Kaynak: İHA