Türkiye'nin Ilk Kadin Valisi Aytaman 'Cumhuriyet'e Iz Birakan Kadinlar' Seminerine Katildi

Mugla’nin ve Türkiye’nin ilk kadin Valisi Lale Aytaman Mugla Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ‘Cumhuriyet’e Iz Birakan Kadinlar’ seminerine katildi.

Türkiye'nin Ilk Kadin Valisi Aytaman 'Cumhuriyet'e Iz Birakan Kadinlar' Seminerine Katildi
1991-1995 yillari arasinda zamanin Cumhurbaskani Turgut Özal tarafindan valiler kararnamesi ile Türkiye’de ilk kadin Vali olarak Mugla’ya atanan Lale Aytaman Mugla Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ‘Cumhuriyet’e Iz Birakan Kadinlar’ seminerine katildi.

1991 -1995 yillarinda Mugla’da Vali olarak görev yaptigi dönemlerde Mugla’da yapmis oldugu çalismalar hakkinda konusan Lale Aytaman” Cumhuriyetimizin 100. Yilini kutlamakta oldugumuz su günlerde Yüce önderimiz Atatürk ve arkadaslarinin çagdas, modern, Türkiye, ye temellerinin atmis oldugu o anlamli gün ve yillardan ’da tam 68 yil sonra Mesut Yilmaz Baskanliginda kurulan Türkiye Cumhuriyetinin 48. Hükümeti ilk icraatlari olarak 6 Temmuz 1991’de Türkiye’nin ilk kadin Valisini atiyordu. Cumhurbaskani Turgut Özal’inda onayi ile kadinlar için çok önemli bir cam tavan kiriliyor ve o güne kadar gerçeklesmemis olan Mülki idarelerin en yüksek makamina bir kadin Vali oturtuluyordu. Türkiye’nin ilk kadin valisi Mugla’ya ataniyordu” dedi.

Kadin ve erkek esitliginden bahseden Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Osman Gürün” Cumhuriyet sadece bir yönetim sekli degil ayni zamanda bir yasam biçimidir. Cumhuriyetin odak noktasi kadindir. Atatürk’ün toplumsal dönüsünde temel ilkesi kadin ve erkek esitligidir. Cumhuriyet ve kadin kazanimlarina baktigimizda medeni kanun, esit egitim hakki, küçük yasta evlilik için yas siniri, ayni zamanda birden fazla kadin ile evlenmenin yasaklanmasi, miras hukuku, seçme seçilme hakki, meslek edinme hakki kazandi” dedi.

Türkiye’nin ilk kadin Valisi tarafindan Mugla’da kurulan Melsa hakkinda açiklama yapan Mentese Belediye Baskani Bahattin Gümüs” Aytaman döneminde Melsa kuruldu Valiligin bünyesindeydi. Son 10 yil içerisinde Büyüksehir’imizin elinde büyüdü gelisti ve su anda Melsa’da kadinlarin Mugla’da neler ürete bildigini özellikle kadin kooperatiflerinin neler yapa bildigini tüm Türkiye’ye Mugla gösteriyor bu noktada ’da en büyük destegi veren sayin baskanimiza çok tesekkür ediyoruz”dedi.

Kaynak: İHA