Tarimsal Kirliligi Önleyecek Tedbirler Denizli'de Ele Alindi

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yürütülen tarimsal kirliligi önlemek için çiftçileri hedef alan yerel farkindalik arttirma toplantisi Denizli’de gerçeklesti.

Tarimsal Kirliligi Önleyecek Tedbirler Denizli'de Ele Alindi


Tarim ve Orman Bakanliginca hayata geçirilen “Nitrat Eylem Planlari Için Izleme ve Raporlama Metodolojisi Olusturularak Sularin Tarimsal Kirlilige Karsi Korunmasi Projesi” çerçevesinde tarimsal kirliligi önlemeye yönelik tedbirleri içeren, çiftçi ve çiftçi örgütlerini hedef alan yerel farkindalik artirma toplantisi Denizli’de özel bir otelde gerçeklesti.

Gerçeklestirilen toplantiya Denizli Tarim ve Orman Il Müdürü Sakir Çinar, Bakanlik Çalisma Grup Sorumlusu Yusuf Gürbüz, Proje Takim Lideri Henry Joergensen, Prof. Dr. Yusuf Kurucu, 350 üretici ve çiftçi örgütlerinin temsilcileri katilim sagladi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Sakir Çinar, yaptigi açilis konusmada; "Nitrat konusunda Nitratta mevzuatin bize verdigi izin kadari ile belli bir oranda mg/l altindaki bir bölümde çalismamiz gerektigini söylüyoruz. Bunun yer üstü kaynaklardaki miktarlari var, yeralti kaynaklardaki miktarlari var. Biz nitrati kullanmak zorundayiz. Topraklarimiz bu konuda az verimli diyebiliriz. Dolayisiyla biz nitrati mutlaka kullanacagiz ama alici ortamda bunu ne kadar az kullanirsak bu konuda daha verimli olabiliriz. Biz Il Müdürlügü olarak Bakanligimiz ile koordineli olarak belirli noktalardan üçer aylik süreçlerde zaten numunelerimizi aliyoruz, bunlari çalisiyoruz. Teknik personellerimiz ile mahalle mahalle köy köy bunun çalismalarini yürütüyoruz. Hatta Il Müdürlügü olarak sunu söyleyebilirim fazla gübre kullanimini engellemek ve verimliligi artirmak için yapilacak çalismalari desteklemek amaciyla Denizli Büyüksehir Belediyesi ile ortak proje gelisirdik. Suan laboratuvarimizda yapilan analizlerin yüzde 75’ini Büyüksehir Belediyemiz karsiliyor. Biz bu yaptigimiz konusmanin çalismasinin startini daha önceki dönemlerde verdik ve burada gübre analizleri ile alici ortamlarin daha az nitrata ya da diger elementlerle bulusmasini saglamak adina çalismalarimizi sürdürüyoruz’’ dedi.



Toplantinin devaminda Türkiye’de Tarimsal Kaynakli Kirliligin Kontrolü ve Yönetim Çalismalari, Sularda Nitrat Kirliligi ve Tedbirler ile Çevre Dostu Tarimsal Uygulamalar konularinda bilgilendirme sunumlari yapildi.
Kaynak: İHA