Sosyal Medya Dolandiricilarina Operasyon Açiklamasi 14 Gözalti

İçel merkezli 2 ilde düzenlenen ’nitelikli dolandiricilik’ operasyonunda, sosyal medya üzerinden dolandiricilik yaptiklari iddiasiyla 14 süpheli gözaltina alinirken, 6 süphelinin arandigi bildirildi.

Sosyal Medya Dolandiricilarina Operasyon Açiklamasi 14 Gözalti
İçel Il Emniyet Müdürlügü’nden yapilan açiklamaya göre, Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekiplerince yaklasik 1,5 yil süren teknik ve fiziki çalismada, bazi süphelilerin, vatandaslarin sosyal medya hesaplarina sahte ’telif ihlali’, ’hakkinizda sikâyet var’, ’hesabiniz kapatilacak’ seklinde sahte mesajlar atarak, mesajlarin uzantilarina ekledikleri linklerle kullanici adi ve sifrelerini ele geçirdikleri belirlendi. Sorusturmayi derinlestiren ekipler, zanlilarin ele geçirdikleri sosyal medya hesaplari üzerinden, ’yüksek miktarda para kazanildigina’ iliskin dekont ve yazi paylasarak hesap sahibinin arkadas çevresini Forex, Iddia, kripto para gibi islemlerde yüksek kazanç saglama konusunda ikna ettikleri, sonrasinda kisilere kazandiklarina dair sahte dekontlar göndererek, kazançlarini almalari için vergi ödemesi adi altinda para istedikleri, ödeme yapmayan kisilere ise tekrardan farkli sahte avukat profilleri ile haklarinda dava açilacagi, icra baslatilacagi gibi tehditlerle korkuttuklari tespit edildi.

200 polisin katilimi ile operasyon düzenlendi

Dolandirilan vatandaslarin sikayeti üzerine ilgili kurumlarla koordineli yürütülen çalismada; MASAK, Gelir Idaresi Baskanligi, bankalar, sans oyunlari firmalari, telefon operatörleri ile yapilan yazismalar ve gelen verilerin analizi sonrasi, süphelilerin banka hesaplarinda 164 milyon 148 bin 414 TL para transferi oldugu, kazançlarin kripto para, altin ve araç alimi gibi yollarla hesaplardan çikartildigi anlasildi.

Elde edilen bilgiler dogrultusunda, Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde bu sabah belirlenen 20 süphelinin yakalanmasi için İçel ve Adana’da es zamanli operasyon düzenlendi.

Özel Harekat Polisleri ve dron desteginde 200 personelin katilimi ile gerçeklestirilen operasyonda, 1’i cezaevinde olmak üzere 14 süpheli gözaltina alindi.

Süphelilerin adreslerinde yapilan aramalarda ise 16 cep telefonu, 4 hafiza karti, 4 bilgisayar, 42 adet dijital materyal, 7 bin lira nakit para, 400 bin liralik çek ve 310 bin 700 TL degerinde kendi hesabina para yatirildigina dair dekont ele geçirilirken, süphelilere ait 3 araca el konuldu.
Kaynak: İHA