Israil Müzesi'nde Roma Heykeline Zarar Veren ABD'li Yahudi Turist Gözaltina Alindi

Filistin’in baskenti Kudüs’te bulunan Israil Müzesi’nde sanat eserlerini yere firlatan ve Roma heykeline zarar veren Amerikali bir turist gözaltina alindi.

Israil Müzesi'nde Roma Heykeline Zarar Veren ABD'li Yahudi Turist Gözaltina Alindi
Filistin’in baskenti Kudüs’te bulunan Israil Müzesi’nde dün, sanat eserlerini yere firlatan ve 2. yüzyildan kalma Roma heykeline zarar veren ABD’li Yahudi bir turist, Israil polisleri tarafindan gözaltina alindi. Polis, gözaltina alinan turistin 40 yasinda oldugunu açikladi.

Turistin ilk sorgusunda heykelleri "putperestlik ve Tevrat’a aykirilik" olarak gördügü için parçaladigini söyledi.

Adi açiklanmayan turistin Avukati Nick Kaufman, müvekkilinin Kudüs Sendromu etkisinde oldugunu savundu.

Dün yasanan olayda, Yunan mitolojisinde zeka, sanat ve baris tanriçasi olarak kabul edilen Athena’nin mermer basinin kaidesinden düserek yere düstügü ve pagan bir tanri heykelinin parçalara ayrildigi ifade edildi. Müze personeli, hasar gören heykellerin restore edildigini söylerken heykellerin degeri veya yikim maliyeti hakkinda bilgi vermedi. Israil Eski Eserler Dairesi Müdürü Eli Escusido ise konuya iliskin açiklamasinda, "Bu, kültürel degerlerin yok edilmesinin sok edici bir örnegi. Kültürel degerlerin dinini bu sekilde yok edilmesinden endise duyuyoruz “ dedi.

Olayin ardindan kapanan müze bugün sabah saatlerinde yeniden halka açildi.

Geçtigimizde hafta yasanan bir baska olayda Israil polisi, Kudüs’te kiliseye tüküren fanatik Yahudileri gözaltina almisti.

Kudüs Sendromu nedir

Hiristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için kutsal olan Kudüs sehrinin dini cazibesinin yol açtigina inanilan bir tür yönetim bozuklugu olan durumdur. Turist ya da hacilarda sehrin enerjisinden etkilenme sonucunda kendilerini dinsel temali saplantili düsüncelere, çesitli çarpik fikirlere, sanrilar gibi bozukluklari getiren sendromdur.
Kaynak: İHA