Dünyanin En Büyük Küresel Uzay Etkinligi Antalya'da Yapilacak

Kocaeli’de Türkiye’nin ilk kamera sistemleri üretim tesisi açilisina katilan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, dünyanin en büyük küresel uzay etkinligi olan Uluslararasi Uzay Kongresi’nin (IAC) 2026 yilinda Antalya’da yapilacagini söyledi.

Dünyanin En Büyük Küresel Uzay Etkinligi Antalya'da Yapilacak
Gebze Bilisim Vadisi’nde ’Büyütech Türkiye’nin ilk kamera sistemleri üretim tesisi açildi. Açilisa katilan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, bugün Türkiye’nin geldigi noktada tasarladigi, ürettigi insansiz hava araçlariyla dünyada ilk sirada olduklarini ifade etti.

Bakan Kacir yaptigi konusmada, "Ticari araç, beyaz esya, günes paneli gibi alanlarda Avrupa’da lideriz. Hava savunma sistemlerini, çikarma gemilerini, yer gözlem ve haberlesme uydularini milli kabiliyetleriyle gelistirip üretebilen bir ülkeyiz. Yeni nesil sanayi politikamizin en somut örnegi olan Togg artik yollarda. Türkiye ayni zamanda Avrupa’nin girisimcilikte parlayan yildizi haline geldi. Geçtigimiz yil neredeyse tüm dünyada girisim sermayesi yatirimlarinda düsüs yasanirken, ülkemizde teknoloji girisimleri 1 milyar 600 milyon dolarin üzerinde yatirim alarak rekora imza atti" dedi.



"Büyütech, 2023 yili içinde girisim sermayesi konularindan toplam 4 milyon dolarin üzerinde yatirim aldi"

Türkiye’de mobilite start-uplarinin kurulmasini ve büyümesini destekledigini söyleyen Bakan Kacir, "Togg’da bizimle birlikte bu vizyonu paylasmakta. Yerlilik orani

yüzde 51’e ulasan Togg’un uzun vadeli basarisinda yerli tedarik agi ve start-uplar kritik öneme sahip. Bu nedenle 95 tedarikçisi bulunan Togg, bugüne kadar 950’den fazla start-uplara temas etti. Ve bu star-uplarin teknoloji girisimlerinin 30’dan fazlasi halihazirda Togg için çalismaya devam ediyor. Bu start-uplardan biri de bakanligimizin destekledigi ülkemizin ilk akilli kamera sistemini gelistirip üreten ve bizi bugün burada bulusturan Büyütech firmasidir. Büyütech, 2011’de bizim deyimimizle girisimcilerin can suyu olan bakanligimiz teknogirisim sermaye destegiyle kuruldu. Büyütech’i teknogirisimden teknoloji odakli sanayi hamlesine 7

farkli program çerçevesinde destekledik, mobilitede öncü teknoloji girisimine onlarin liderliginde hep birlikte dönüstürdük. Büyütech bugün Togg’un sürücü yorgunlugunu algilama ve çevresel görüs kamera sistemlerini üretiyor. Mobilite ekosisteme sagladigi bu önemli katkiyla Büyütech, Allah’in izniyle uluslararasi marka olma yolunda önemli adimlar atiyor. Büyütech, 2023 yili içinde girisim sermayesi konularindan toplam 4 milyon dolarin üzerinde yatirim aldi. Togg’un yani sira otomotiv sektörünün küresel devleriyle de yeni nesil kamera sistemleri üzerine Ar-Ge çalismalarini hamle çerçevesinde sürdürüyor" diye konustu.



"2026 yilinda Antalya, Uluslararasi Uzay Konferansi’na ev sahipligi yapacak"

Bakan Kacir, sözlerini söyle noktaladi:

"Sizlerle güzel bir haber paylasmak istiyorum. Azerbaycan Bakü’den güzel bir haber aldim. Dünyada gerçeklesen en büyük uzay etkinligi Uluslararasi Uzay Konferansi bu yil Azerbaycan’da gerçeklesiyor. Bu büyük etkinligin 2026’da Antalya’da gerçeklesmesi için aday olmustuk, bu adaylik süreciyle ilgili bir yaris içindeydik. Az önce arkadaslarim arayarak bildirdiler ki Türkiye bu yarisi kazandi. 2026 yilinda dünyanin en büyük uzay kongresine Antalya ev sahipligi yapacak. Ülkemize, milletimize hayirli olsun."

Programda AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Gebze Kaymakami Mehmet Ali Özyigit, Tasit Araçlari Tedarik Sanayicileri Dernegi (TAYSAD) Baskani Albert Saydam, kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri de hazir bulundu.
Kaynak: İHA