Dogu Karadeniz Bölgesi'nden Yapilan Ihracat 1 Milyar Dolari Asti

Dogu Karadeniz Bölgesi’nden 2023 yili Ocak-Eylül döneminde yapilan ihracat rakami 1 milyar dolari asti.

Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi’nden (DKIB) alinan bilgiye göre, 2023 yili Ocak-Eylül döneminde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüshane illerinden 1 Milyar 31 Milyon 873 Bin 835 dolar tutarinda ihracat gerçeklesirken, ihracatta bir önceki yilin ayni dönemine oranla yüzde 6 artis yasandi. Bölgeden gerçeklesen ihracatin 784 Milyon 581 Bin dolari Trabzon, 164 Milyon 931 Bin dolari Rize, 47 Milyon 771 Bin dolari Artvin ve 34 Milyon 588 Bin dolari ise Gümüshane ilinden yapilirken, ihracatta bir önceki yilin ayni dönemine göre Trabzon’dan gerçeklestirilen ihracatta yüzde 12, Artvin’den gerçeklestirilen ihracatta yüzde 7 artis yasandi. Madencilik ürünleri ihracatindaki düsüse bagli olarak Rize’den gerçeklestirilen ihracatta yüzde 6, Gümüshane’den gerçeklestirilen ihracatta ise yüzde 30 oraninda düsüs görüldü.

En fazla ihracat gerçeklestirilen sektörler ise 391 Milyon 101 bin 752 dolar ile Findik, 167 Milyon 894 Bin 476 dolar ile Su Ürünleri ve Hayvancilik Mamulleri, 157 Milyon 927 Bin 196 dolar ile Yas Meyve Sebze, 112 Milyon 392 Bin 29 dolar ile Maden ve Metaller, 31 Milyon 726 Bin 324 dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri olarak siralandi.

Ihracat yapilan ülke sayisi artiyor

Bölge illerinden 135 farkli ülkeye ihracat yapilirken, en fazla ihracat yapilan ilk 5 ülke ise sirasiyla; Rusya Federasyonu, Italya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yapilan ihracatta yüzde 26, Italya’ya yapilan ihracatta yüzde 42, Gürcistan’a yapilan ihracatta yüzde 6 ve Almanya’ya yapilan ihracatimizda yüzde 2 artis yasandi.

Ihracat yapilan ülkelerden Fas, Iran, Finlandiya, Malezya ve Endonezya’ya yapilan ihracatta önemli oranda artis yasanirken, geçtigimiz yilin ayni döneminden farkli olarak basta Izlanda, Myanmar (Burma), Togo ve Madagaskar olmak üzere 13 farkli ülkeye daha ihracat gerçeklestirildi.



Ihracatçilarin sorunlari

Konuyla ilgili açiklama yapan DKIB Yönetim Kurulu Baskani Saffet Kalyoncu, yurtdisi pazarlardaki enflasyonist baskilarin yol açtigi talep daralmasina dikkat çekti. Kalyoncu “Ülkemiz tarafinda ise enerji ve girdi maliyetlerine yapilan yüksek oranli zamlarin yol açtigi ihraç maliyetlerindeki artislar ihracatçimizin rekabet imkanini yok etmis ve rakip ülkeler esdegerinde fiyat verilememesi nedeniyle, bir çok müsteri daha düsük fiyatlarin oldugu ülkelere yönelmistir. Ihracatçilarimizin finansmana erisimde yasadigi sorunlar, rakip ülke fiyatlarindan kredi kullanilamamasi önümüzdeki dönemde ihracat performansimizi daha da düsürecektir. Bunun için özellikle reeskont kredilerinde acilen daha da iyilestirme yapilmasi, vade yapilarinin uzatilmasi ve döviz cinsinden de kredi kullanimina imkan saglanmasi hususunda yetkililere çagrida bulunmak istiyoruz. Bunun yaninda ihracatimiza siçrama yaptiracak, ihracatçiya rekabet imkani kazandiracak yeni destek tedbirlerinin de ivedilikle uygulamaya konulmasi ihracat camiamizin en büyük beklentisidir” dedi.

Trabzon’da ihracatçilar olarak yatirim yapacak yer bulamadiklarindan da yakinan Kalyoncu “Ilimizde su anda yatirimci yatirim yapacak arsa bulamamakta bu durum da ilin ekonomi ve ihracatini olumsuz etkilemektedir. Ihracata dönük sanayide yatirim yeri olmamasi, yeni Organize Sanayi Bölgeleri üretilmemesi ve 2019 yilinda Endüstri Bölgesi olarak Resmi Gazetede ilan edilen Arsin Yatirim Adasi insaatina hala baslanilmamasi Trabzon ekonomisi için tehlike canlarinin çalmasina neden olmaktadir. Bu durum hem yatirimcinin hem de nitelikli egitimli nüfusun sehir disina göçüne sebebiyet vermektedir. Ayni sekilde Trabzon’da sanayi üretiminin gelistirilmemesi, ihracatimizin da var olan üstünlüklerimiz ölçeginde gelismesini engellemektedir. Bu nedenle, Trabzon’un siyasilerinden kanaat önderlerinden ivedilikle bu soruna el atarak çözüme kavusturmalarini beklemekteyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA