KKTC Cumhurbaskani Tatar Giresun'un Fahri Hemsehrisi Oldu

Giresun Belediyesi’nin davetlisi olarak Giresun’a gelen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar’a “Fahri Hemsehrilik” berati sunuldu.

KKTC Cumhurbaskani Tatar Giresun'un Fahri Hemsehrisi Oldu
Giresun Belediye Baskani Aytekin Senlikoglu’nun berat takdimi sonrasi basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Tatar, Giresun’a gelmekten ve kendisine gösterilen ilgiden duydugu memnuniyeti dile getirdi. Tatar “Giresun’a gelmekten dolayi çok mutluyum. Böyle bir karsilama ile agirladiginiz için hepinize yürekten tesekkür ediyorum. Hepinize Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nden getirdigim selami iletiyorum sizlerle paylasiyorum” dedi.

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar Giresun Belediyesi’nde yaptigi konusmada “Biz bu iletisim ve ulasim çaginda öylesine bir yakinlastik ki geçmis çaga göre artik iç içeyiz. Et ve tirnagiz ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti de elbette ana vatani ve garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti ile her vesile ile birlik ve beraberlik içerisinde bu cografya da Dogu Akdeniz’e kadar yayilan sinirlarimiz içerisinde oradaki milletimizin hukukunu hakkini çikarlarini korumakla mükellef bir devletin Cumhurbaskani olarak burada sizlerle beraberim. Dolayisiyla sahsiniza tüm Giresunlu kardeslerime sevgi saygi ve minnet duygularimi ifade ediyorum. Karadeniz Bölgesi’ne bir kez daha sevgilerimi paylasiyorum çünkü Kibris ve Kibris Baris Harekâti ile 1974’ten sonra çok sayida insanimiz bu bölgelerden gelip Kibris’a yerlesmisler ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ni birlikte insa ettik. Bizler Kibris’in fethi 1571’de Kibris’a gitmisiz. Bilahare çesitli farkli dönemlerde Kibris’a yine Anadolu’dan insanlarimiz gitmisler yerlesmisler” ifadelerini kullandi.

Ingiliz sömürge döneminde 1878’den sonra adadaki Türklerin bir kisminin Anadolu’ya geri döndügünü hatirlatan Tatar, “Fakat bizler hep kendi geleneklerimizle kendi kimligimiz kültürümüzle oradaki yasamimizi basimiz dik, her türlü baskiya ragmen her türlü zulme ragmen devam ettirdik. Çok katliamlardan zor durumlardan geçtik ama direndik ve tabi dönüm noktasi olan 20 Temmuz 1974 tarihinde bir Cumartesi sabahinda Mehmetçigin adaya ayak basmasiyla artik Kibris’ta yeni bir dönem basladi.

O dönem elbette devletimizin köklesmesi ve bilahare Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ve simdi artik Türk Devletler Teskilati’na kadar üye olan bir Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nden bahsediyoruz. Dolayisiyla ülkemizi tanitmak Kibris Türk halkinin o topraklarda en az Rumlar kadar egemen oldugunu bütün dünyaya haykirabilmek ve Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in büyük destekleri ile artik Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin taninma yolunda büyük adimlar atacagini bizlerle paylasmasi bizlere destek vermesi elbette hepimizin temennisi ve dilegidir. Onun için Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti bir Türk Devleti olarak yoluna emin adimlarla hepimizin destegi azim ve kararlilik içerisinde devam etmek durumundadir. Izolasyonlar ambargolar direkt uçusun olmamasi gibi sebeplerden dolayi ekonomimizi belki istedigimiz ölçüde gelistiremiyoruz. Ancak biz sabirla itinayla ve milli gereklerle oradaki varligimizi sonuna kadar büyük bir azim ve kararlilik içerisinde devam ettirmek durumundayiz” seklinde konustu.



“Kibris’ta yasayan Karadenizli insanlarimizi buradan selamlamak istiyorum; Bugün onlarin memleketine geldim”

Kibris’ta yasayan Karadeniz kökenli insanlarimizi buradan selamlamak istiyorum diye sözlerini sürdüren Tatar, “Bugün burada onlarin memleketine geldim, onlarin da selamlarini getirdim çünkü artik biz bir bütünüz birlik ve beraberlik içerisinde 1071 Malazgirt Savasi’ndan 1453 Istanbul’un Fethi ve 1571 Kibris’in fethi. Iste cografyamizin vatanimizin yurdumuzun temelleri böylesine atilmis ve simdi Dogu Akdeniz’de mavi vatanda da bu seferberlik devam ediyor. Mavi vatani kimse küçümsemesin. Mavi vatan dedigimizde büyük cografyasiyla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ve Türk Cumhuriyeti’nin is birligi ile mavi vatanda çok daha genis bir alanda hakkimizi, hukukumuzu dogal kaynaklardan tutunuz da diger ekonomik meseleler ve ayni zamanda elbette güvenlik meseleleri bunun içerisinde yer aliyor. Hava sahasi da ayni konu. Onun için Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti degeri çok büyüktür ve son yillarda özellikle Ukrayna Savasindan sonra yine küresel taslarin yerinden oynamasiyla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin güvenlik açisindan sosyo-ekonomik, ayni zamanda stratejik bakimindan degerinin arttigini görüyoruz. Hepimiz de görüyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir devletin bu bölgenin en büyük ve en fazla söz sahibi olan ayni zamanda garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Kibris gündemindedir. Kibris hep haber oldu. Kibris ile ilgili gelismeler Türk kamuoyunda ilgi görür. Biz Türkiye’nin kalbindeyiz, Türkiye’de bizim kalbimizdedir. Bu duygularla hepinizi selamliyorum bir kez daha göstermis oldugunuz yakin ilgi ve alakaya tesekkür ediyorum. Sizleri her zaman Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde görmekten dolayi duyacagim memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Aramizdaki kadim kutsal milli kültürel ekonomik siyasi baglarin her geçen gün daha da gelismesi daha da pekismesi ve saglam temeller üzerinde maneviyatimiz ve milli kimligimiz ile bu cografyada basimiz dik onurlu bir sekilde yasamaya devam edecegiz. Hep birlikte bunu sürdürmeye hepinizin elbette en büyük temennisi ve arzusudur. Herkese bir kez daha tesekkür eder, saygilar sunarim. seklinde konusmasini tamamladi.

Cumhurbaskani Ersin Tatar, Atapark ve Gazi Caddesi’nde vatandaslari selamlamasinin ardindan programini tamamlayarak Giresun’dan ayrildi.
Kaynak: İHA