KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'a Fahri Doktora Ünvani Verildi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar’a Giresun Üniversitesi tarafindan fahri doktora ünvani verildi.

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'a Fahri Doktora Ünvani Verildi
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Giresun’da gerçeklestirdigi ziyaretler çerçevesinde Giresun Üniversitesi Sehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin Türk Dünyasi Içerisindeki Stratejik Önemi’ adli konferansa katildi.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yilmaz Can, Üniversite Senatosu tarafindan alinan kararla KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’a dirayetli ve ferasetli yönetimiyle, Kibris Türk halkinin hak ve özgürlük mücadelesine verdigi güçlü ve saygin katkilardan dolayi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Anabilim Dalinda fahri doktora ünvani verilmesine oy birligiyle karar verildigini açikladi.

Rektör Can, Cumhurbaskani Tatar’a cübbesini giydirdi ve fahri doktora diplomasini takdim etti.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, burada yaptigi konusmada, Dogu Akdeniz’de verdikleri mücadelenin önemine vurgu yaparak sunlari dile getirdi:

“Eski dönemlerde bir federal çati altinda bulusma bizler için gerçekten kabul edilebilir bir boyutta degildir. Çünkü Annan plani zamaninda bütün bunlar yasanmistir. Orada bütün temenni ve hedef karsi tarafin zaman içerisinde çogunlugun azinligi yok edecegi, zaman içinde egemenlik çatisi altinda o devletin içerisinde Rumlarin Türkler’i asimile edecegi ve Türkiye Cumhuriyetinin bulunmadigi bir Avrupa Birliginde Kibris Cumhuriyeti’yle Yunanistan Avrupa Birligi içerisinde tüm mekanizmalari kullanarak Türkiye Cumhuriyeti’yle Kibris Türk halkinin kadim baglarini kopartmak suretiyle Türkiye’yi de hem Kibris’tan hem Dogu Akdeniz’den hem Mavi Vatan’dan dislamak, çikarmak ve o bölgeyi yine yillardan beri hedefledikleri bir Yunan gölüne çevirmek için her türlü oyunu oynama çabasi içerisinde olduklarini çok iyi bilmekteyiz. Türk Devletleri Teskilati’na üye olduk. Oralara gitmemiz için, iliskilerimizi gelistirmememiz için her vesileyle Avrupa Birligi yetkililerine gidip Türk Devletlerine bir bakima tehditvari bir sekilde ‘Sakin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’yle iliskilerinizi gelistirmeyiniz’ dediler. Çünkü bu KKTC’nin uluslararasi anlamda statüsünü yükseltecek, statü yükselince devlet köklesecek ve Kibris’ta artik iki devlet temelleri daha da pekisecek. ’Sakin ola sunu yaparsaniz, biz sunu yapariz, bunu yapariz’ dediler. Türkiye Cumhuriyeti’ne de bunu söylediler. Ama Türkiye Cumhuriyeti ne dedi, ‘Siz isinize bakin, biz isimize bakariz’. Çünkü Türkiye bagimsiz bir Türk Cumhuriyeti’dir. Bagimsiz bir Türkiye Cumhuriyeti kendi hakkini ve çikarini, ulusal meselelerini ve menfaatlerini korumayla mükellef ve bunu yapmakla muktedirdir.”

Türkiye’nin destegiyle birlikte KKTC’nin önemli yatirimlar yaptigini ifade eden Tatar, “Su anda dogal kaynaklarla, enerji meseleleriyle Türkiye ile olan iliskilerimizde su projeleri, kablo ve elektrik projeleri, birtakim farkli Ar-Ge çalismalari, Teknopark çalismalari, üniversitelerimizle, turizm sektörümüzle gerçekten potansiyelini yakalayamamis olsa da dogru yolda gelismeler oldugunu ve bütün bunlar Kibris’a daha müreffeh yarinlari getirebilecegini saglikta, saglik turizminde yapilan çalismalari ve yatirimlari ve yeni havalimanimizla. Bugün bu havalimani Türkiye Cumhuriyeti gibi anavatan ki nüfusu belli. Bizim havalimanimiz Türkiye standartlarinda, 4 ve 5. sirada. Çogu ülkede olmayan bir havalimani. Çogu ülkede olmayan birtakim yatirimlar ve oteller. Suyla birlikte tarimsal ve ziraat, hayvancilik, çiftçilik gibi konulardaki gelismelerle Dogu Akdeniz’deki bu Türk Devleti hepimiz için önemlidir, Türk dünyasi için önemlidir. Türk Devletler Teskilati’nin degeri bu Cumhurbaskanlari, Devlet Baskanlari ve diger muhataplarimizla yaptigimiz degerlendirmelerle Kazakistan’dan, Özbekistan’dan, Azerbaycan’dan, Kirgizistan’dan Türkiye Cumhuriyetine hepimizin anavatani ve en dogudaki Türk devleti olan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetiyle birlikte Türk dünyasi daha da güçlü hale gelmistir” seklinde konustu.

Fahri doktora törenine; Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Belediye Baskani Aytekin Senlikoglu, Milliyetçi Hareket Partisi Giresun Milletvekili Ertugrul Gazi Konal, KKTC Trabzon Baskonsolosu Erek Çagatay, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Bas ve protokol üyeleri katildi.

Kaynak: İHA