Su Uzmani Profesör Açikladi Açiklamasi '1 Milyar Insan Günde 2 Litre Su Ile Yasamak Zorunda'

Su Uzmani Prof. Dr. Yusuf Demir, "Ciddi anlamda kisitli su ile yasiyoruz. Dünyada da baktiginizda su anda 2,4 milyar insanin saglikli sudan yoksun oldugunu görüyoruz. 1 milyar insan günde 2 litre su ile yasamak zorundadir. Türkiye’de ise bazi bölgeler su fakirligine girdi" dedi.

Su Uzmani Profesör Açikladi Açiklamasi '1 Milyar Insan Günde 2 Litre Su Ile Yasamak Zorunda'
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, OMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda ögrencilere ve akademisyenlere ’Suyun Önemi ve Anlattiklari’ isimli konferans verdi. Önemli açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Yusuf Demir, "Ciddi anlamda kisitli su ile yasiyoruz. Türkiye yillarca su zengini ülke olarak anlatildi ama su zengini degil su fakirligi sinirinda olan bir ülkeyiz. 112 milyar metreküp suyumuz var. Nüfusumuz resmi rakamlarla 85 milyon, gayri resmi rakamlarla 95 milyondur. Böldügünüzde bin 200 metre, bin 300 metreküp gibi bir rakam düsüyor. Bir ülkenin su zengini olmasi için kisi basina düsenin 8 bin metreküp su olmasi gerekiyor. Hatta Türkiye’nin belirli bölgelerine baktiginiz bazi bölgelerin su fakirligine girdigini ve dünyada da kriz çok büyüyor. Dünyada da baktiginizda su anda 2,4 milyar insanin saglik sudan yoksun oldugunu görüyoruz. 1 milyar insan günde 2 litre su ile yasamak zorundadir" diye konustu.



"Dünyada 1 milyar insan bizim el yikarken tasarruf ettigimiz su ile 1 gününü geçirmek zorunda"

Prof. Dr. Yusuf Demir konusmasinin devaminda sunlari söyledi:

"Normalde su ile elinizi yikarken harcadiginiz su 3,5 litredir. Bu muslugu sensörlü musluk hâline getirsek 1,2 litre harciyoruz. Yani yaklasik el yikarken 2 litre suyu tasarruf ediyoruz. Dünyada su an 1 milyar insan bizim bir el yikarken yaptigimiz tasarruflu su ile günlük bütün ihtiyaçlari karsilamak zorundadir. Hâlbuki bir insan günde 2 buçuk- 3 litre su içmelidir. O su bizim bildigimiz kalitedeki su degildir. Bu nedenle ciddi bir kriz var. O nedenle dünyada su savaslarinin yolu açildi diyoruz. UNESCO’nun yayimladigi rakamlarina göre böyle devam ederse önümüzdeki 20 yil içerisinde 750 ile 1 milyar arasi insanin ülkeleri terk etmesi söz konusudur. 1 milyar insanin kitalar degistirmesi söz konusudur. Dünyayi böyle bir tehlike bekliyor. Günümüzde 2 tane kavram gelisti. Karbon ayak izi ve su ayak izidir. 85 milyon insanin 1,5 yilda evde ve sanayide kullandigi suyu biz tarimda bosa akitiyoruz. Su gittigi yere enerji götürür. Bir damla ve litre suyu buz haline getirmek için ortam bünyesine aldigi enerji 80 kaloridir. Yine 1 litre suyun buhar haline dönüsmesi için ortama verdigi enerji 600 kaloridir. Bu enerji dönüsümü dünyadaki küresel iklim, havanin sogumasi, isinmasi ve bütün dengeleri olusturuyor. Evimizdeki klima ve buzdolaplarini temel prensibini olusturuyor."

"Geçmis dönemdeki savaslarin arkasinda kaynak savaslari var"

OMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ebül Muhsin Dogan, "Su hayatimizin en önemli parçalarindan birini olusturuyor. Su günlük temel ihtiyacimizi karsilamanin ötesinde pek çok kullandigimiz ürün de ham maddesidir. Dolayisiyla geçmis yüzyillardan itibaren insanlik hep kaynak savaslari içerisinde oluyor. Geçmis yillardaki savaslara bakildiginda önünde baska nedenler olsa da inançlar, dinler, fetih arzulari gibi ön nedenler olsa da bu savaslarin arkasinda kaynak savaslari oldugunu görürsünüz” ifadelerini kullandi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Ebül Muhsin Dogan, Prof. Dr. Yusuf Demir’e verdigi konferanstan dolayi plaket takdim etti. Konferansa ayrica Prof. Dr. Muharrem Özcan da katildi.

Kaynak: İHA