Nigde'de Kampüste Biriken Atiklar Döngülsel Ekonomiye Katki Sagliyor

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Atik Yönetim Koordinatörlügü tarafindan kurulan 3. Sinif Atik Getirme Merkezi’nde toplanan atiklar döngüsel ekonomiye katki sagliyor.

Nigde'de Kampüste Biriken Atiklar Döngülsel Ekonomiye Katki Sagliyor
6 farkli yerleskede, 512 farkli noktaya kurulan 3 bin 72 atik kutusu ile biriken, yüzde 65’i geri dönüstürülebilir olan atiklarin ihale ile satisi gerçeklestirildi.

Satistan elde edilen, üniversite bütçesine aktarilacak olan gelirin üniversitenin çevre korunmasi üzerine yürütülen çalismalarda kullanilmasi hedefleniyor.

"Atiklarla bin 500 agaç kurtarildi"

Sifir atik çalismalarinda sadece Türkiye’de degil dünyada da öncü konuma sahip olduklarini söyleyen Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Hasan Uslu, "3. Sinif Atik Getirme Merkezi’nde bugüne kadar 86 ton kagit biriktirdik ve bu yalniz 1500 agaci kurtarmamiza vesile oldu. 17 ton plastik, 15 ton cam, 10 ton da metal geri dönüsümü elde ettik. Bu çalismalarla döngüsel ekonomiye katki gösteriyoruz. Üniversitemiz hem Türkiye hem de dünyadaki üniversitelere öncü olmaya devam edecek. Ögrencilerimizin sifir atik projesine gösterdigi gönüllükle çalismalar yapiyoruz, egitimlerini veriyoruz ve bu bilinçle yetisiyorlar. Bu fikri yerlestirdigimiz için gelecek nesillere de aktarmis oluyoruz" dedi.



"Atiklar ham maddeye dönüsüyor."

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Çevre Sorunlari Arastirma Merkezi Müdürü ve Atik Yönetim Koordinatörü Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ise, üniversitelerden çikan atiklarin yüzde 65’inin geri dönüstürülebilir atiklar oldugunu belirterek, "Atiklari kaynaginda ayirdiginizda degerinde bir ham maddeye dönüstürmüs oluyorsunuz. Bu çalismalari kaynaginda altili ayirma sistemi ile yapiyoruz. Plastik, metal, cam ve kagitlar buraya geliyor ve burada ayriliyor geriye kalan dönüsemeyen kisim ise ATY tesislerinde enerji ile dogaya dost sekilde kazandirilan bir sisteme gidiyor. Organik atiklar da burada komposta dönüsüyor. Atiklarimizi döngülsel ekonomiye enerji tasarrufu sagliyoruz. Çalismalarimizla dogayi koruyarak 300 metreküp çöp sahasindan yer kazaniyor, 18 ton sera gazi salinimi engelliyor, 300 MW enerji tasarrufu ve 300 varil petrolden tasarruf saglamis oluyoruz" diye konustu.

Ihale ile üniversitenin atiklarini alan isletme yetkilisi Mehmet Yilmaz ise yaklasik 3 yildir üniversite ile çalistiklarini çikan atiklari geri dönüsüme kazandirdiklarini söyledi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan “Iklim ve Gençlik” temasiyla düzenlenen 3. Sifir Atik Zirvesi ve Ödül Töreninde, Sifir Atik En Iyi Uygulama Ödülü’nün sahibi olan Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 208 üniversiteye sifir atik kurulum egitimi vererek tüm üniversitelerdeki sifir atik sistem kurulumlarina önemli katkilar da sagliyor.
Kaynak: İHA