GTB Meclis Toplantisi Vali Çeber'in Katilimiyla Yapildi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Ekim Ayi Olagan Meclis Toplantisi, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in katilimiyla gerçeklestirildi.

GTB Meclis Toplantisi Vali Çeber'in Katilimiyla Yapildi
GTB Meclis Baskani Ahmet Tiryakioglu baskanliginda, GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Meclis Üyeleri ve Disiplin Kurulu Üyelerinin katilimiyla düzenlenen toplantida; Türkiye tariminin ikinci yüzyil hedefleri, 12. Kalkinma Plani tarim politikalari ile sektörel sorun ve çözüm önerileri üzerine istisarelerde bulunuldu.

GTB Baskanlari Tiryakioglu ve Akinci’nin borsa tarafindan kent ekonomisine kazandirilan projeler hakkinda bilgiler verdigi toplantida, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GTB meclis üyelerine hitap etti.

Cumhuriyetin 100. yilini kutlayarak sözlerine baslayan Vali Kemal Çeber, Gaziantep’in önemli bir istihdam, sanayi ve tarim sehri oldugunu söyledi.



Gaziantep’in sahip oldugu üretim gücüyle ülke ekonomisine deger katan bir kent oldugunu vurgulayan Vali Çeber, “Gaziantep; üretimiyle, istihdamiyla, sahip oldugu degerlerle gerçekten çok özel bir sehir. Bununla ne kadar övünsek azdir. Birlikte hareket edebilme kabiliyeti ve ortak akilla is yapabilme yetenegini üst seviyede yakalayan sehrimizde bu ritmi bozmadan devam ettirmemiz gerekiyor. Birlik beraberlik ve Gaziantep Modeli ile bu sehrin çok daha gelisecegine inaniyorum. Ticaret Borsamizin kent için çok güzel çalismalar ve projeler gelistirdigini biliyorum. Tüm bunlari yapmasi da lazim zaten, çünkü gerçekten kent olarak çok yüksek bir potansiyele sahibiz. Borsanin 12 farkli meslek komitesi çok önemli sektörlere hitap ediyor. Bu noktada borsamizin alim, satim, fiyatlandirma gibi konularda etkinliginin son derece önemli oldugunu düsünüyorum. Bu kadar kapasitesi olan bir yerde borsamiz gayet güzel isler yapmis, bundan sonra da ayni sekilde kararlilikla devam edecektir” dedi.

Vali Kemal Çeber’e meclis toplantisina katilimlarindan dolayi tesekkür eden GTB Meclis Baskani Ahmet Tiryakioglu da konusmasinda, Cumhuriyetin kurulusunun 100. yil dönümünü kutladi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm vatan kahramanlarini saygiyla yad eden Tiryakioglu, Cumhuriyetin ikinci yüzyilinda is dünyasi olarak daha fazla üretim ve istihdama odaklanarak, ihracati hem deger hem de miktar açisindan çok daha üst noktalara tasima gayreti içerisinde olacaklarini dile getirdi.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’nin ikinci kalkinma plani olan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkinma Plani’nin tarim politikalarina yönelik degerlendirmelerde de bulunan Tiryakioglu, “Insanlik için hayati önem tasiyan tarim ve gidaya yönelik atilan tüm adimlari çok degerli ve kiymetli buluyoruz. Bu düsüncede Türkiye’nin kalkinma planinda tarim ve gidaya yönelik güçlü bir strateji gelistirmesi çok önemli” ifadelerini kullandi.

Tiryakioglu konusmasinda ayrica, Gaziantep Ticaret Borsasi’nin kent ekonomisine kazandirdigi vizyon projeleri hakkinda da bilgiler verdi.

GTB tarafindan hizmete açilan Antep Fistigi Lisansli Depo ve Et Borsasi’nin içerisinde ilkleri ve enleri barindiran vizyon projeler olduguna dikkat çeken Tiryakioglu, “Tarimsal ürünlerimiz arasinda ilk sirada yer alan ‘Yesil Altin’ Antep Fistiginin gelecegine yönelik en önemli yatirimlarimizin basinda Antep Fistigi Lisansli Depo gelmekte. Türkiye’nin ilk Antep Fistigi Lisansli Deposu olma özelligini tasiyan tesisimizi Ipekyolu Kalkinma Ajansi’nin (IKA) destekleriyle 2021 yilinda hizmete açtik. Yaklasik 10 bin ton fiziki depolama kapasitesine sahip olan Antep Fistigi Lisansli Depo, üreticiye ve sanayiciye devlet garantisi altinda, saglikli ve güvenli depoculuk hizmeti sunmakta. Bunun yani sira Gaziantep Büyüksehir Belediyemizin is birligiyle yine sehrimize 2020 yilinda Türkiye’nin en büyük ve en modern Et Borsasi ve Et Halini kazandirdik. Et Borsasi ve Et Hali teknolojik her türlü alt yapiya sahip bir tesis” seklinde konustu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber’i, borsa meclisinde agirlamaktan duyduklari memnuniyeti belirten GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci ise konusmasinda, Cumhuriyetin 100. yilini kutlayarak, Türkiye yüzyili tarim hedefleri hakkinda açiklamalarda bulundu.

Türkiye Yüzyilinin, tarimda yeni mesafelerin ve gelismelerin kat edilecegi bir yüzyil olacagina yürekten inandiklarini kaydeden Akinci, “Küresel medeniyet haritasinin kodlarinin yenilenmis tarim haritalarinda sakli oldugunu unutmadan sürdürülebilir, teknoloji odakli, kalite ve verimliligi ön planda tutan çevreye duyarli faaliyetleri tarim ekosistemimizin merkezine almamiz gerekiyor. Yeni yüzyilda Türkiye tariminin gelecegine ekecegimiz yenilikçi ve sürdürülebilir tohumlar; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilinda filizlenerek bizlere yüksek katma degerler saglayacaktir” diye konustu.

2022 yilinda hizmete kazandirilan GTB Antep Fistigi Isleme tesisi hakkinda da bilgiler veren Akinci, fistigin geleneksel yöntemler yerine yüksek teknolojiyle çok daha kaliteli ve saglikli bir sekilde islenmesine imkan saglayan tesiste Antep fistigi temizleme, kabuk soyma, çitlatma, kirma, kavurma ve paketleme ünitelerinin bulundugunu söyledi.



Akinci konusmasinda borsanin yeni dönem hedeflerine de deginerek, Gaziantep’i tarimsal üretimde bir üs ve cazibe merkezi haline getirecek Hububat Emtia Merkezi projesini en kisa süre içerisinde hayata kazandirmak istediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA