Damalli Kadinlar, Yöresel Türkmen Kiyafetleri Ile Dügünlere Renk Katiyor

Ardahan’in Damal ilçesinde Türkmen kadinlar ve kizlar yöresel kiyafetleriyle dügünlere katilarak gelenegin gelecek nesillere aktarilmasini sagliyor.

Damalli Kadinlar, Yöresel Türkmen Kiyafetleri Ile Dügünlere Renk Katiyor
Türkmenlerin yasadigi Damal ilçesinde kadinlarin giymis oldugu yerel kiyafetler, zengin Türk motifleri ve renklerinden meydana gelmekte. Bu giyim kusam kültürünün yok olmasina gönlü el vermeyen ve ilerleyen yasina ragmen geleneksel kiyafetlerin yok olmamasi için folklorik bebek üretimine devam eden Fidan Atmaca, bu kiyafetlerden isteyenlere de yapiyor.

Geleneksel Türkmen giysisi ile dügünlere de katilan Fidan Atmaca, bu kiyafetleri gelecege aktarmak için mücadele veriyor.

Yok olma asamasina gelen bu yöresel kiyafetleri yasatmak için ilerleyen yasina ragmen büyük ugras verdigini dile getiren Atmaca, ’’Bu kiyafetler bizim geçmisten günümüze giymis oldugumuz giyimlerimiz. Eskiden annelerimiz, ebelerimiz ve gençlerimiz giyiyordu. Özellikle dügünlerde, nisanlarda ve özel günlerimizde bu yöresel kiyafetler giyilirdi. Bu kiyafetler 3 çesitti; nisanli kiz elbisesi, gelin kiyafeti ve bayan kiyafeti olmak üzere 3 çesitten olusuyor. Gelinler bu yöresel kiyafetleri gelinlik yerine giyerlerdi. Dügün oldugu zaman hep bu yöresel elbiseleri giyerek oyun oynardik, alli yesilli. Yani Türkmen giyimleri gerçekten çok güzeldi. Simdi kizlarimiz modern elbiseler giymeye basladi.

Bu kiyafetleri artik giymiyorlar. Ama ben bunu yasatmaya devam edecegim. Bu kiyafeti heveslenerek giymek isteyen kizlarimiza bu kiyafetten yapiyorum. Ve bazen bu kiyafetlerle dügünlere katiliyoruz. Dügüne katilan davetliler bu yöresel kiyafetlerle katildigimizi görünce büyük ilgi gösteriyor’’ dedi.

Kaynak: İHA