Balikesir Sanat Günleri Sona Erdi

Balikesir Valiligi, Büyüksehir Belediyesi, Balikesir Egitim, Kültür ve Sanat Vakfi ile Kent Konseyi is birliginde es zamanli olarak sehrin dört bir yaninda Sanat Günleri gerçeklestirildi. Balikesir Sanat Günleri, 100. Yila özel “Atatürk’ün Sevdigi Sarkilar” konseri ile son buldu.

Balikesir Sanat Günleri Sona Erdi
Geleneksel sanatlarin sergilendigi, konusuldugu ve uygulamali atölyelerin yer aldigi Balikesir Sanat Günleri, Cumhuriyet’in 100. Yilina özel bir sekilde; Balikesir Valiligi, Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Balikesir Egitim, Kültür ve Sanat Vakfi ile Balikesir Kent Konseyi is birliginde es zamanli olarak sehrin dört bir yaninda düzenlendi.

Bu kapsamda 27-31 Ekim günleri arasinda gerçeklestirilen atölyelere vatandaslarin ilgisi büyük oldu. Sanat Günleri, TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müzigi Sanatçisi Bahadir Özüsen’in “Atatürk’ün Sevdigi Sarkilar” adli konseriyle son buldu.

Yasayan Iznik çinileri ve sanat felsefesi

“Yasayan Iznik Çinileri ve Sanat Felsefesi” temali söylesi; 2009 yilinda UNESCO tarafindan miras tasiyici kabul edilmis ve “Yasayan Insan Hazinesi” ilan edilen Dr. Mehmet Gürsoy’un katilimiyla Çamlik BALMEK Atölyelerinde gerçeklestirildi.

Çini sanatini bir “Göz Musikisi” olarak tanimlayan Mehmet Gürsoy, ecdadin mirasini günümüze tasimaya çalistigini vurgulayarak “Bir sanatkârin dünyasinda miras tasiyici kabul edilmek, buna layik olmak güzel bir hadise. Yarismalar yildiz sanatçi adaylarinin kesfedilmesi için bizlere sunulan imkânlardir.” dedi.

Gelenekten gelecege keçe teknigi

“Geleneksel Keçe Teknigi Ile Kukla Yapimi” temali atölye çalismasi Ögr. Gör. Salih Girgiç’in katilimiyla Çamlik BALMEK Atölyelerinde gerçeklesti. Selçuklu Türkleri ile Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Konya ve Mevlana ile özdeslesen keçe sanatinin ailesinde nesilden nesle aktarildigini söyleyen Girgiç, babasindan ve dedesinden miras kalan bu sanati, Girgiç’in evlatlari olarak devam ettiklerini belirtti.

Atölye çalismasi; geleneksel keçe teknigi ile kukla yapimi sanatlarinin tarihsel süreçleri, yapi, içerik ve gösterim özellikleri, kukla ve tasvir yapim teknigi üzerine gerçeklestirildi.

Ebru sanati her yönüyle ele alindi

“Ebru” temali söylesi, Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinde Geleneksel Sanatlar Dalinda ödül alan hat ve ebru sanatçisi Fuat Basar’in katilimiyla Besim Aga Konagi Nel Ebru Atölyesinde gerçeklesti. Fuat Basar, özellikle ebru fizikokimyasi basta olmak üzere Ebrunun her yönü ile ilgili arastirmalarindan ve sanata dair deneyimlerinden bahsetti.

“Minyatür Sanati ve Teknikleri” temali söylesi, Ögr. Gör. Jahongir Ashurov Balikesir Sanat Galerisinde sanatseverlerin katilimiyla gerçeklesti. Ashurov “Gelenekten gelecege, essiz kültürümüze emek veren kiymetli ustalarimizla, somut olmayan kültürel mirasimizi koruyarak yeni yüzyila aktarmak üzere bir araya geldik.” dedi.

Osmanlidan günümüze kahve ritüelleri

“Osmanlidan Günümüze Kahve Ritüelleri” temali söylesi tarih arastirmacisi Ugur Atik’in katilimiyla BALBUCKS’ta gerçeklesti. Söylesi, Osmanli Dönemi’nde 16. ve 19. yüzyillarda özel günlerde kullanilan; kahve fincanlari, tepsiler, sekerlik ve çorbalik gibi servis ürünleri, orijinal renk ve süslemelerin hikâyelerin anlatimiyla sona erdi.

Kök boyayla deneyim kazandilar

“Sindirgi’nin Renkleri Çivitten Indigoya” söylesi, Doç. Dr. Mustafa Genç’in katilimiyla Kisla Müze Han’da gerçeklesti. 100 metre kumasin kök boya teknigi ile boyandigi etkinlikte; odun atesinde kaynatilan bitkilerden elde edilen boyalarla boyanan kumaslar, Yagcibedir Halilarinin dösendigi Yagcibedir Kültür Yolu’nda iplere asildi ve kurumaya birakildi. Etkinlige; ilçedeki okullardan ve farkli illerden ögrenciler de katildi.

Ögrenci ve vatandaslarin merakla takip ettigi programda kumas boyamanin yani sira katilimcilar kendilerine hediye edilen tisörtleri kök boya ile boyayarak deneyim kazandi.

Atatürk’ün sevdigi sarkilar hep bir agizdan söylendi

TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müzigi Sanatçisi Bahadir Özüsen’in “Atatürk’ün Sevdigi Sarkilar” adli konseri Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi.

“Vardar Ovasi”, “Yanik Ömer”, “Efem”, “Sari Kurdelem”, “Sallasana Sallasana Mendilini” gibi Atatürk’ün en sevdigi sarkilar, seyircilerin de eslik edilmesiyle hep bir agizdan söylendi. Program, 10. Yil Marsi’nin ellerde Türk Bayraklari ile birlikte söylenmesiyle büyük bir coskuyla son buldu.
Kaynak: İHA