Bakan Simsek Açiklamasi '(KKM'nin Maliyeti) 20 Ekim Itibariyla 110.2 Milyar Dolar'

Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, Kur Korumali Mevduat’in maliyetine iliskin son verileri paylasarak, “Mayis sonu itibariyla 125.3 milyar dolardi. 20 Ekim itibariyla 110.2 milyar dolar olarak gerçeklesti. Yani 15.1 milyar dolar azalma var” dedi.

Bakan Simsek, bakanliginin 2024 bütçesinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularini yanitladi. Bakan Simsek yaptigi konusmada, sermaye transferi konusunu ele alarak, “Bunlarin tamami depremle iliskili. AFAD’a yapilan aktarimlar bunlar. Özellestirmeye yeni bir varlik alinmayacak” dedi.



“Hiçbir sekilde TCMB’nin Hazine’yi finanse etmek gibi bir durumu yok”

Kur Korumali Mevduat’in (KKM) yükünün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi’na yüklenmesi konusunda muhalefet milletvekilleri tarafindan yapilan elestirileri ele alan Bakan Simsek, “KKM’nin çikis sebebi su: 2021 yilinda bir baski olusuyor. Bu bir çözüm olarak ortaya konuluyor. Aslinda bu TCMB’nin kur yönetimi ile ilgili bir husus. Kur rejimini hükümet belirler. Sabit kur mu olacak, dalgali mi olacak, baska türlü mü? O belirlendikten sonra bunun uygulanmasindan sorumlu kurum TCMB. Kur rejiminin uygulanmasindan kaynakli kar veya zarar TCMB’nin bilançosunda olmasi lazim. Normali bu. Bu düzenleme yapilirken TL’den KKM’ye geçis Hazine ve Maliye Bakanliginin sorumluluguna verilmis. Aslinda burada hiçbir sekilde TCMB’nin Hazine’yi finanse etmek gibi bir durumu yok. Tam aksine KKM’den dolayi vazgeçtigimiz vergiler nedeniyle kur rejiminin uygulanmasinda Hazine ve Maliye olarak TCMB’ye o anlamda destek olmusuz. Dolayisiyla bu kapsamdaki kaygilar yerinde kaygilar degildir” diye konustu.

Muhalefet milletvekillerinin, 10 yil önce kendisinin “deprem vergisi diye bir vergi yok” ifadelerini kullandigi iddiasi üzerine konusan Simsek, “’Deprem vergisi diye bir vergi yok. Çünkü bütün vergiler bir havuza toplaniyor. O havuzdan çiftçimize, egitime, sagliga, çift yollara gidiyor.’ O günkü konusmamda bunlarin hepsini siraladim. Kamu harcamalarini siraladim. Her zaman oldugu gibi cimbizla bir konu ön plana çikarildi. Dolayisiyla akilda öyle kaldi. Benim o günkü konusmama bakarsaniz anlarsiniz. ‘Eger deprem fonu kurulsaydi o zaman ayri bir hesapta izlenirdi. Deprem nedeniyle geçilmis vergiler var. Ama o vergiler, genel bütçe gelirleri içinde genel bütçe havuzuna girdigi için harcamalar nereye yapildiysa bütün harcamalar oraya yapildi’ dedim. Ona ragmen akilda ‘deprem vergileri suraya harcandi, buraya harcandi’ kaldi. Vergiler nereye harcaniyorsa o vergiler de oraya harcandi” dedi.



“TCMB, birtakim düzenlemeler ile KKM’den çikis sürecini baslatti”

Bakan Simsek, KKM’den çikisin basladigini ifade ederek, “TCMB, birtakim düzenlemeler ile KKM’den çikis sürecini baslatti. KKM’deki mevduat ciddi bir sekilde son aylarda azaldi. Ayrica, yurt disinda hiçbir ülkeden para talebinde bulunmadik” ifadelerini kullandi.

“Kurumlarda ilgili sorunlarin tespit edilmesi için raporlama çagrisinda bulunduk”

Tasarruf konusunun önemli olduguna vurgu yapan Bakan Simsek, “Çünkü, biz kamu harcamalarini yaparken verimlilik ve etkinligi birincil amaç olarak zaten ortaya koymus durumdayiz. Cumhurbaskanimizin 2021 yilindaki tasarruf genelgesi vardi. Ben de gelir gelmez bunu tekrar hatirlattim. Kurumlarda ilgili sorunlarin tespit edilmesi için raporlama çagrisinda bulunduk” dedi.



“(KKM) 20 Ekim itibariyla 110.2 milyar dolar olarak gerçeklesti”

Kur Korumali Mevduat’in maliyetine iliskin son verileri paylasan Simsek, “Mayis sonu itibariyla 125.3 milyar dolardi. 20 Ekim itibariyla 110.2 milyar dolar olarak gerçeklesti. Yani 15.1 milyar dolar azalma var” diye konustu.



“TÜIK’in kullandigi yöntemler ve uygulama sonuçlari yerli ve yabanci kurum ve kuruluslardaki uzmanlarin degerlendirmelerine açik”

"Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) tarafsiz olmadigi" elestirilerine yanit veren Bakan Simsek, “Avrupa Birligi tavsiyelerini dikkate alacagiz. Hiçbir kuruma, bagimsiz bir kuruma, bakan olarak benim müdahalem olmadi ve olmayacak. Ne geçmiste ne bugün ne de yarin. Olmasi gerektigi gibi bütün istatistikler yayinlaniyor. Bunun tartisilir bir tarafi yok. Istatistikler gerçegi yansitacak. TÜIK’in kullandigi yöntemler ve uygulama sonuçlari yerli ve yabanci kurum ve kuruluslardaki uzmanlarin degerlendirmelerine açik. Hatta bildigim kadariyla TÜIK, EUROSTAT ile yakinen çalisiyor. Üretilen istatistikler de onlar tarafindan denetleniyor. TÜIK ayrica Birlesmis Milletler, IMF, OECD ve ILO gibi birçok uluslararasi kuruluslarla is birligi içinde” dedi.



“Eger siyasi baska türlü mülahazalar olmayacaksa ülkemizin gri listede kalmasi için hiçbir sebep kalmamis olacak”

Türkiye’nin gri listeden çikarilmasi için ne gerekiyorsa yaptiklarini belirten Simsek, “27 Ekim’de FATF toplantisi yapildi. Ülkemizin gri listeden çikmasi için ön görülen maddelerden sadece bir hususun kaldiginin alti çizildi. Kripto varliklara iliskin bir yasal düzenleme. O konuda insallah TBMM’ye düzenlemeyi sunacagiz. Eger siyasi baska türlü mülahazalar olmayacaksa ülkemizin gri listede kalmasi için hiçbir sebep kalmamis olacak” diye konustu.

Simsek, çiftçinin yaninda olduklarini ifade ederek, “Esnafimizin yanindayiz. Çalisanimizin yanindayiz. Bu konuda zerre kadar tereddüt yok” dedi.



“Enflasyon muhasebesine geçecegiz, belki finans kuruluslarina özel ayrimcilik yapacagiz”

Muhalefet milletvekillerinin, enflasyon düzeltmesi hakkinda Hazine ve Maliye Bakanliginin hangi adimlari atacagini sormalari üzerine konusan Simsek, “Enflasyon muhasebesine geçecegiz. Belki finans kuruluslarina özel ayrimcilik yapacagiz. Onlari kapsama almayacagiz. Ama onun disinda geçmeyi planliyoruz” diye konustu.

Hazine ve Maliye Bakanliginin bütçe görüsmesi, bakanlik ile bakanliga bagli kuruluslarin bütçe ve kesin hesaplarinin okunmasi ve oy çokluguyla kabul edilmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA