Kayseri'nin Lezzetleri Gastronomi Günleri Görücüye Çikti

Kayseri Büyüksehir Belediyesi tarafindan 3 gün boyunca düzenlenecek olan ve Kayseri’nin lezzetlerinin tanitilacagi Gastronomi Günleri basladi. Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, "Kayseri’mizin tatlari bir baska" dedi.

Kayseri Büyüksehir Belediyesi tarafindan Recep Tayyip Erdogan Millet Bahçesi’nde düzenlenen ve 3 gün sürecek olan Gastronomi Günleri Açilis Programi gerçeklestirdi. Programa; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Saban Çopuroglu, Bayar Özsoy, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, AK Parti Il Baskani Fatih Üzüm, ilçe belediye baskanlari ve davetliler katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan programin açilis konusmasini yapan Kayseri Ticaret Odasi Baskani Ömer Gülsoy, "Kayseri Ticaret Odasi olarak cografi isaret tescilli ürünün, hem kirsal kalkinma hem de ülke ekonomisine sagladigi katkilarin farkindaligi ile cografi isaret tescili basvuru çalismalarina gereken önemi gösterdik. Bu çalismalar kapsaminda, Odamiz tarafindan 13 yeni cografi isaret tescil basvurusu gerçeklestirdik.

Ayni zamanda mevcut tescilli ürünlerimiz manti, pastirma ve sucugun ulusalda tescil içeriklerini de yeniledik. Yeni basvurularimiz kapsaminda; Kayseri Yaglamasi, Kayseri Katmeri, Kayseri Tandir Böregi, Kayseri Kursun Asi, Kayseri Nevzinesi, Kayseri Yag Mantisi, Kayseri Tepsi Mantisi, Kayseri Firin Agzi Kebabi, Kayseri Gül Baklavasi, Kayseri Çemeni olmak üzere 10 adet yöresel lezzetimiz için de cografi isaret tescilini daha sehrimize kazandirdik. Oda olarak toplam cografi isaretli ürün sayimizi 13’e çikardik. Hayirli olsun diyoruz. Ayrica; Kayseri Sucuk Içi ve Kayseri Börek Asi için de tescil basvurumuzu gerçeklestirdik. Bunlarda degerlendirme asamasinda bulunuyor. Yöresel ürünlerimizin tescil islemleri için basvuru çalismalarimizi sürdürüyoruz. Aldigimiz bu cografi isaret tescilleriyle kültürümüze ve yerelimize sahip çikiyoruz. Üstelik dünya cografi isaretli ürünlerin tüketimi yönünde bir ivme kazaniyor" dedi.



"Kayseri zengin bir sehir"

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa da, Kayseri’nin zengin bir sehir oldugunu kaydederek, "Turizm açisindan gelir getirici, pazarlanabilir bir sehir. Hem ulusal hem de uluslararasi platformdaki degerlerine baktigimiz zaman bu sehirde tabiat turizmi var. Bu sehirde kültür turizmi var. Bu sehirde zirai turizm var. Bu sehirde hemen eteklerinde durdugumuz büyük Erciyes Dagi’nin kis turizmi var. Bu sehirde festivalini, etkinligini yaptigimiz gastronomi turizmi var. Ülkemizde 80’li yillarda turizmin ilk gelisimi deniz, kum ve günes 3’lüsü ile basladi.

Hafizalarimizda da turizm bunlarla özdeslesti. Ancak marketin rafindaki en ucuz turizm deniz, kum, günes turizmidir. Rekabet gücü zayiftir. Akdeniz havzasinda özellikle her yerde benzer kum, deniz ve günes vardir. Elbette ki o raftaki kiymetli bir ürün. Ancak Türkiye’miz dogudan batiya, kuzeyden güneye bütün unsurlariyla zengindir. Özellikle Kayseri’miz de turizm açisindan kayak turizmi, kis turizmi ve gastronomi turizmi kisi basina harcamasi en yüksek olan turizmler yer aliyor" seklinde konustu.



"Kayseri’mizin tatlari baska"

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç ise, "Kayseri bir ticaret ve sanayi sehri olarak bilinir ama bunun yaninda da 6 bin yillik geçmisiyle çikan tabletlerle de gördügümüz kadariyla gastronominin de çesitlilik anlaminda Asurlular, Hitiler zamanindan beri adeta merkezi oldugu göstermektedir. Ülkemizin degisik illerinde bu güzel çalismalar yapilirken, Kayseri’mizin tatlari bir baska diyorum. Lafi uzatmaya gerek yok, lezzetlere bakin” diye konustu.

AK Parti Kayseri Milletvekili Saban Çopuroglu da, “Dünyada 2 çesit mutfak vardir. Kayseri mutfagi ve digerleri. Kayseri mutfagini tatmayan diger mutfaklari tatmis sayilmaz. Buraya gelen hem kilo alir hem spor yapar hem de temiz atmosferde güzel vakitler geçirir diye dua ediyorum” ifadelerini kullandi.

"Kayseri mutfagi olmadan Türk mutfagindan bahsetmek zor"

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de, “Kayseri’ye atandiktan sonra 2 ay boyunca birçok yerde ’Kayseri sucugu mu, Afyon sucugu mu’ diye sorulara muhatap olmustum. Bunu sokakta da soruyorlardi. Afyon sucugu desem, yeni gelmisim, Kayseri’ye kendimi nasil sevdirecegim? Kayseri desem, Afyon’dakiler ’Iki yil bizi uyutmusun’ diyecekler. Ben çözümü söyle buldum. ’Ben sucuk sevmiyorum’ diyordum. Hem Afyon sucugunun hem Kayseri sucugunun tadi çok güzel ama Kayseri mutfagi olmadan da Türk mutfagindan bahsetmek çok zor” diye konustu.



Gastronomi Günleri dolu dolu geçecek

3 gün sürecek Gastronomi Günleri çerçevesinde ünlü sefler, yerel isletmeciler, kadin kooperatifleri, akademisyenler, paneller, söylesiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri, yarismalar, yöresel lezzetler, tanitimlar, ikramlar, gastroshowlar, sportif etkinlikler ve sürpriz konuklar Kayserililerle bulusacak. 3 gün boyunca 50’si yerel isletme, 30’u kadin kooperatifi, 10’u dernek ve üniversite kulüpleri, 3 farkli ilçe belediyesi ve 3 farkli kurumun yer alacagi 100 stant ile birbirinden özel etkinliklerin yer alacagi programda, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yilina özel 1 ton Kayseri mantisi dagitimi yapilacak.
Kaynak: İHA