Eski Çin Basbakani Li Keqiang Hayatini Kaybetti

Eski Çin Basbakani Li Keqiang, geçirdigi kalp krizi sonucu hayatini kaybetti.

Eski Çin Basbakani Li Keqiang Hayatini Kaybetti
Eski Çin Basbakani Li Keqiang, 68 yasinda geçirdigi kalp krizi sonucu hayatini kaybetti. Basbakanlik görevinden ayrildiktan 10 ay sonra hayatini kaybeden Keqiang’in istiharatte bulundugu Sanghay kentinde dün gece kalp krizi geçirdigini tüm müdahalelere ragmen kurtarilamadigi açiklandi.

Xi’nin devletçi politikalar izledigi ve gücü tamamen elinde topladigi süreçte basbakan olarak gölgede kalan Li Keqiang, 1955 yilinda Anhui eyaletinde dünyaya geldi. Çin’in en prestijli üniversitelerinden Peking Üniversitesi’nde hukuk egitimi gören Li Keqiang, ayni üniversitede iktisat alaninda yüksek lisans ve iktisat felsefesi alaninda doktora yapti. 1982 yilinda Çin Komünist Partisi’nin Peking Üniversitesi Gençlik Birligi Sekreteri olan Li, parti içindeki basamaklari hizla tirmanmisti.

Li, Çin Komünist Partisi’nin en üst lider kadrosunu olusturan Politbüro Daimi Komitesi’nde de 2007-2023 arasinda görev almisti. Li Keqiang, Henan ve Liaoning eyaletlerinin parti sekreterligini yürüttükten sonra 2008 yilinda birinci basbakan yardimciligi görevine getirilmisti. Çin’de iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin önde gelen liderlerinden olan Li Keqiang, Xi Jinping yönetiminde 2013-2023 yillari arasinda iki dönem basbakanlik görevini yürütmüstü ve ayni toplantida Xi Jinping de Çin Devlet Baskani olarak seçilmisti.
Kaynak: İHA