Baskan Soyer Açiklamasi 'Türkiye'nin Hakkini, Imajini Korumak Için Mücadele Edecegim'

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Baskanligina seçilen

Baskan Soyer Açiklamasi 'Türkiye'nin Hakkini, Imajini Korumak Için Mücadele Edecegim'
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Türkiye’nin hakkini, imajini korumak için mücadele edecegim” dedi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 45. Genel Kurulu’nda oy birligiyle Kongre’nin Bölgeler Meclisi Baskanligi’na seçilen Soyer, Izmir’e dönmesiyle birlikte Adnan Menderes Havaalani VIP çikis kapisinda basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Bölgeler Meclisi Baskani olarak 2,5 yil boyunca görev yapacak olan Soyer, "Çok gururlu ve heyecanliyim. Cumhuriyet’in ikinci yüzyilina girerken ve dünya yangin yeriyken Türkiye’nin bu seviyede Avrupa Konseyi’nde temsil ediliyor olmasi çok kiymetli. Çünkü bölgeler meclisi kalkip Türkiye’den 130 bin yerel yöneticinin temsil edildigi bir yapi. Bu yapinin meclis baskanligini üstlenmek gerçekten büyük bir gurur. Hem gurur büyük bir mutluluk ama ayni zamanda hani derler ya cografya kaderdir diye, biz Avrupa’yla bu yakinlikta yasamaya devam edecegiz ama Avrupa Birligi’nin aldigi kararlari maalesef süreçlerin içinde yer almadigimiz için sadece uygulayan durumunda kaliyoruz. Fakat böylece yasama süreçlerinin içinde yer almak orada agirligimizi koymak mümkün olabilecek. Avrupa Birligi’yle Avrupa Konseyi’yle çok daha yakin iliskiler kurmamiz mümkün olacak. Diliyorum ki buradan sehrimize, memleketimize çok faydalar çikartsin ve bunun için canla basla çalisacagiz. En azindan Izmir’in bilinirligi konusunda, farkindaligi konusunda da çok önemli bir sonuç da ortaya dogurdu. Herkes simdi Izmir’i konusuyor. Bu kadarini söyleyebilirim. Herkes Izmir’i merak ediyor" seklinde konustu.



“Türkiye’nin oradaki hakkini hukukunu korumak için de mücadele edecegiz”

Tebrik telefonlari aldigini belirten Tunç Soyer, "Hem sosyal medyadan hem telefonla hem mesaj yoluyla onlarca yüzlerce telefon aldigim dogru. Her biriyle de gurur duyuyorum hakikaten. Tugrul Türkes Bey aradi. O tebrik etti. Yani sonuçta bu su anda Türkiye’nin Avrupa Konseyi nezdindeki en büyük koltugu. Ben sadece Izmir’i temsil etmiyorum artik. Yani dolayisiyla bu Türkiye’nin oradaki imajini Türkiye’nin oradaki hakkini hukukunu korumak için de mücadele edecegiz. Ben en büyük mücadele alaninin demokrasi ve baris oldugunu düsünüyorum. Türkiye büyük bir kaosun ortasinda yani her tarafi savas, yangin yani hakikaten çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde barisi ve demokrasiyi perçinleyecek, onu güçlendirecek adimlar atmamiza imkan verecek bir koltuk oldugunu düsünüyorum" ifadelerini kullandi.

“Türkiye’nin tüm yerel yönetimleriyle de Avrupa Konseyi arasinda köprü kuracagiz”

Soyer, sözlerini söyle sürdürdü:

"Izmir her zaman Türkiye’nin batiya açilan kapisi olmustur. Bu perçinlenmis oluyor. Izmir batiyla daha da yakinlasacak. Yani biz Türkiye’yle ilgili Avrupa’yla ilgili alinan kararlari daha yakindan takip etme firsati bulacagiz. Açilan son kaynaklarindan, hibe kaynaklarindan çok daha rahat haberdar oluyor olacagiz. Türkiye’deki yerel yönetimlerin Avrupa Konseyi nezdinde daha fazla yer bulabilmelerini, daha fazla kendilerini anlatabilmelerini sagliyor olacagiz. Yani kisacasi 130 bin yerel yöneticinin temsil edildigi yapi oldugu için Türkiye’nin tüm yerel yönetimleriyle de Avrupa Konseyi arasinda köprü kuracagiz.”
Kaynak: İHA