Nemrut'taki Heykellerde Denenen 'Nano Kireç' Tuttu

Nemrut Dagi’ndaki devasa heykelleri kurtarmak için geçtigimiz yil heykellere siringalar ile enjekte edilen ‘nano kireç’ tuttu.

Nemrut'taki Heykellerde Denenen 'Nano Kireç' Tuttu
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasi listesinde yer alan Nemrut Dagi’nda yüzyillardir dogal sartlarda dolayi yipranan heykellerin çatlaklarina geçtigimiz yil nano teknolojisiyle elde kireç dolgusu hazirlandi.

Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvari Müdürü Ayse Ebru Çorbasi ve restoratörler tarafindan Dogu terasinda bulunan Kartal heykelinin gövdesi ile kum tasina, Bati terasinda ise Zeus’un oglu Herakles’in ayak kisimlari ile kum tasina ‘nano kireç’ dolgusu yapilmisti.

Nano hücreler, heykellerin çatlayan bölgelerine enjekte edildikten sonra bir yil beklendi. Kis ve yaz mevsiminin üzerinden geçmesinin ardindan, heykellere yapilan dolgularin tutup tutmadigi incelendi. Yapilan inceleme sonrasinda nano kireçlerin heykelleri korudugu, Kültür ve Turizm Bakanligi’na rapor edildi. 2 bin 100 yildan beri ayakta durmayi basaran heykellerin gelecek nesillere aktarilmasi için diger heykellerde de ayni çalismanin yapilmasi planlaniyor.

"Heykeller gelecek kusaklara tasinacak"

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “2022 yili Eylül ayinda Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Müdürlügünden gelen ekip burada bir çalisma yapti. Buradaki heykellere nano hücreli saglamlastirma çalismalari ve estetik kireç kullanarak çalisma yapildi. Bu çalismalar sonrasinda yagmur, kar ve günes isinlarina maruz birakildi. Aradan bir yil geçtikten sonra gelip tekrar inceleme yaptilar. Bu incelemelerde ise heykellere herhangi bir yagmur ve kar suyunun etki etmedigini ve yapilan çalismalarinda çok olumlu geçtigini gözlemlediler. Bununla ilgili de bize rapor gönderdiler. Bu nano kirecin gelecek zamanlarda da kullanilabilecegi belirtildi. Bundan sonra bu uygulamalarin yapilmasiyla birlikte bu heykeller gelecek kusaklara aktarilabilecek. Bu raporlar sonucunda yeni takvimler olusturularak restorasyon ve konservasyon çalismalarina devam edilebilecek” dedi.

Nemrut Dagi’ni ziyarete gelen turistler ise, heykellerin özellikle 6 Subat depreminden etkilenmemesinin sevindirici oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA