Mus'ta Devlet Destegiyle 595 Ton Bugday Tohumu Dagitilmaya Baslandi

Mus’ta Devlet destegiyle yaklasik bin 200 çiftçiye dagitilacak 595 ton bugday tohumu, 23 bin 800 dekarlik bir alanda ekimi gerçeklesecek.

Mus'ta Devlet Destegiyle 595 Ton Bugday Tohumu Dagitilmaya Baslandi
Mus Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan "Tarim Arazilerinin Kullanimini Etkinlestirilmesi" (TAKE) Projesi çerçevesinde Bin 200 çiftçiye yüzde 50 hibe ile 595 ton bugday tohumu törenle dagitilmaya baslandi.

Yildiz Alparslan Tarim Isletmesi’nde düzenlenen "Yüzde 50 Bugday Tohumu Dagitim Töreni’ne katilan Mus Valisi Avni Çakir, “Baktigimda ucu bucagi gözükmeyen ekili alanlari gördügümde çok mutlu oluyorum. Bunlar milli ekonomimize bir katkidir. Tarim isletmemiz, profesyonel ekiple ve ekipmanlarla çalisarak memleket ekonomisine, Mus ekonomisine katki sagliyorlar. Bölgedeki tarimin gelismesine de, çiftçi kardeslerimize örnek olmalari konusunda çok önemli bir rol modeli oluyorlar. Devlet olarak, Tarim ve Orman Bakanligi ve Il Müdürlügü olarak da tarim arazilerimizin ekonomiye kazandirilmasi noktasindaki devletimizin çok ciddi politikalarinda büyük bir basari yürütüyoruz. Burada, 2020 yilindan beri uyguluyoruz. Ekilmeyen ya da layikiyla islem görmeyen arazileri ekinle bulusturma, tohumla bulusturma, onlarin da ekonomiye katkisini saglamak için yaklasik 80 bin dekar alana tohumluk destek vererek bunlari ekonomiye kazandirmisiz" dedi.

Çalismalarimiz büyük bir titizlikle devam edecegini vurgulayan Çakir, "Tarim gelisirse, kaba yem üretimi gelisirse buna bagli olarak hayvancilik da gelisir, bunlarin yan sanayileri de gelisir. Ekipman üreten isletme sayilari da artar. Bunlarin hepsi birbirini tetikleyen unsurlardir. Memleketimizin her bir noktasi, ilimizdeki tüm tarim arazilerinin her bir noktasini tohumla bulusturma, çiftçi kardeslerimizle bulusturma konusunda azimliyiz, kararliyiz. Bu anlamda ’ben üretmek istiyorum’, ’ben ekmek istiyorum’, ’ben dikmek istiyorum’ diyen tüm kardeslerimizin yanindayiz. Yüzde 50’den yüzde 75’e kadar hibe destegi var. Insallah önümüzdeki yillarda çok daha artan miktarda da yapmaya devam edecegiz. Kaliteli tohumla çiftçimizi bulusturdugumuzda, onlara topragi en verimli bir sekilde nasil isleyeceklerini ögrettigimizde, daha çok alani suyla bulusturdugumuzda, Mus ürettigi ürünler ve elde ettigi gelirle hak ettigi yere gelecektir” dedi.

Mus Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Gün ise "Ilimiz 357 bin hektarlik bir tarim arazisine sahiptir. Bu da yüzde 41,2’yi olusturmaktadir. Bunun içerisinde de 162 bin hektarlik alan sulanabilir bir durum var. 72 bin hektarlik bir alanda da sulama yapilmaktadir. 2023 verilerine göre 1 milyon 800 bin dekarlik bir alanda hububat ekimi gerçeklestirildi.

2023 yilinda 2 etap seklinde yapildi. Ilkbahar’da kuru fasulye, ay çekirdegi ve nohut gibi tohumlar yüzde 75 hibeyle çiftçilerimize dagitildi ve hasatlari tamamlandi. Bu yil iyi bir hasat elde ettik. Ikinci etap olarak bakanligimiza sundugumuz bugday tohumu projesi kabul edilerek bugün çiftçilerimize dagitacagiz. Bu projeyle 4 yil boyunca 262 bin dekarlik bir alanda bir ekim saglandi. Bundan da 10 bin 459 çiftçimiz faydalandi. Su anda dagitacagimiz 595 ton bugday tohumunu 23 bin 800 dekarlik bir alanda ekimi gerçeklesecek. Bundan da bin 200 çiftçimiz faydalanacak” ifadelerini kullandi.

Törenin ardindan çiftçiler, bugdaylarini araçlara yükleyerek götürmeye basladi.

Programin ardindan Çakir, Yildiz Alparslan Tarim Isletmesi’ndeki alanlarda incelemelerde bulundu.

Isletme Müdürü Hanifi Yagmur ise Vali Çakir’a bilgi verdi.
Kaynak: İHA