Deprem Bölgesindeki Imalat Sanayinin Yol Haritasi Ankara'da Açiklandi

6 Subat 2023’de, 11 ilde meydana gelen deprem felaketinin ardindan bölgedeki imalat sanayisi için hazirlanan kisa, orta ve uzun vadeli yol haritasi Ankara’da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) hizmet binasinda düzenlenen lansman toplantisi ile tanitildi.

Deprem Bölgesindeki Imalat Sanayinin Yol Haritasi Ankara'da Açiklandi
GSO ve IOM is birligindehazirlanan, deprem bölgesi ve imalat sanayisinin yeniden toparlanmasi için kritik öneme sahip olan “Üretim Sektörü Deprem Etki ve Sürdürülebilirlik Analizi” projesi, depremin yasandigi Gaziantep, Kahramanmaras, Malatya, Adiyaman ve Hatay’da yapildi.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, 6 Subat 2023’de meydana gelen depremin bölgedeki iller için çok yikici bir felaket oldugunu, bu felaket ile birlikte altindan kalkilmasi çok güç bir olayin yasandigini söyledi.

Buna ragmen toparlanmak ve yeniden yapilanmak adina herkesin elinden geleni yapmaya çalistigini kaydeden Çeber, “Deprem sürecinde ülkemiz genelinde tam bir dayanisma yasandi. Bu dayanisma örnegi bugün de devam ediyor ve bu noktadaki sürdürülebilirlik de çok büyük önem tasiyor. Biz millet olarak her kritik konudabirlik ve beraberlik içerisinde olan, zorluklarla birlikte basa çikabilen bir milletiz. Bununla da gurur duyuyoruz ve bu bize güç, kuvvet veriyor” dedi.

TOBB Baskani M. RifatHisarciklioglu, toplantidaki konusmasinda, 6 Subat’ta korkunç bir deprem felaketinin yasandigini, her milli meselede oldugu gibi, bu süreçte de, Oda ve Borsa Camiasi olarak hizla harekete geçtiklerini kaydetti.

"Elimizdeki tüm imkânlari, deprem magduru illerimiz için seferber ettik" diyen Hisarciklioglu, devlet ve millet olarak saglanan yardimlarin önemli ve gerekli oldugunu fakat deprem bölgesindeki insanlarin, üretim ve ticaret yaparak, kendi ayaklari üzerinde durmalarinin da saglanmasi gerektigini ifade etti.

Sehirleri ayaga kaldirmanin yolunun, ekonomiyi yeniden canlandirmaktan geçtigini söyleyen Hisarciklioglu, "Gaziantep Sanayi Odamiz, bu vizyonla harekete geçmis ve çalismaya baslamistir. Kamu ve özel sektör kurumlarimizin yani sira, uluslararasi kuruluslarinin destek ve katkilariyla, çok önemli bir çalismayi hayata geçirmistir. Bugün tanitimi yapilan rapor, deprem bölgesindeki sanayimiz için bir yol haritasi olusturacak olmasi açisindan çok degerlidir ve referans niteligindedir. Hem kisa, orta ve uzun vadede yapilmasi gerekenler siralanmis, yerel ve bölgesel kalkinmaya yönelik somut politika adimlari hazirlanmis, hem de kurumlarimiz için ne tür adimlar atilmasi gerektigine iliskin yapici öneriler belirlenmistir. Basta Gaziantep Sanayi Odamiz olmak üzere, bu çerçevesli çalismada büyük emekleri bulunan bölge Oda ve Borsalarimizi, Bakanliklarimizi, Valilerimizi, Belediye Baskanlarimizi, Birlesmis Milletler ekibini, Gaziantep sadece bölgenin degil, ülkemizin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biridir. Ismi markalasmis bir sehrimizdir. Geçen hafta Istanbul Sanayi Odamiz tarafindan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kurulusu açiklandi. Gaziantep’ten 28 firmamiz ilk 500 firma arasinda yer aldi. Yasadiklari tüm zorluklara ragmen üretim, ihracat ve istihdamdaki basarilariyla Gaziantep’i gururlandiran tüm firmalarimiza tesekkür ediyor, basarilarinin devamini diliyorum. Enseyi karartmayalim. Kendimize ve ülkemize güvenelim. Geçmiste pek çok badireyi atlattik. Bunu da insallah bir ve beraber olup geride birakacagiz” seklinde konustu.

6 Subat’ta, 11 ilde asrin felaketi olarak anilan tarifi olmayan büyük bir acinin yasandigini ifade eden GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi de, “Yaramiz çok taze ve tüm acilarimiza ragmen bir sekilde psikolojik ve sosyal anlamda yaralarimizi sarip ekonomimizdeki hasari onararak yeniden toparlanmak zorundayiz. Depremden etkilenen 11 ilin geçen yil yaptigi ihracat toplami 20 milyar 510 milyon dolar seviyesindedir. Bu illerimizde toplam 47 bin 581 firmamiz imalat yapmaktadir. 2021 yilina göre 11 ilimizde toplam istihdam sayisi 3 milyon 841 bin kisidir. Deprem bölgesinin toplam istihdamdaki payi ise yüzde 13,3’tür” ifadelerini kullandi.

Sürecin hem üretim, hem istihdam yönüyle etkin bir sekilde yürütülmesi, zaman kaybinin önüne geçilmesi, dogru analiz ve hizla sonuca ulasilmasi için bir yol haritasina ihtiyaç oldugunu, bu çerçevesinde GSO ve IOM is birligiyle “Üretim Sektörünün Deprem Etki Analiz ve Raporlama Çalismasi”ni gerçeklestirdiklerini kaydeden Ünverdi, “Rapor ile depremden etkilenen 11 ilden 5 tanesi olan Gaziantep, Kahramanmaras, Malatya, Adiyaman ve Hatay illeri için üretim sektöründe faaliyet gösteren isletmeler ile bunlarin çalisanlarinin yasanan depremlerden etkilenme durumlarini ortaya koymak ve bu illerle birlikte bölgenin sanayiye dayali yapilanma ve iyilestirme süreçlerinin kisa, orta ve uzun vadeli eylem planlarinin olusturulmasi hedeflenmistir” seklinde konustu.

Yürütülen çalisma ile ilgili bilgi paylasiminda bulunan Ünverdi, “Çalismada dogrudan konunun muhatabi olan üretici firma sahibi veya yetkililerine yönelik anket; bu firmalarin çalisan personellerine yönelik anket; üretici firmalarin üye oldugu Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’ne bagli odalar ile ilgili kurum ve kuruluslarla nitel görüsmeler yapilmistir. Üretici firma anketleri; Gaziantep, Kahramanmaras, Malatya, Adiyaman ve Hatay olmak üzere yüksek katilimla, toplam 2 bin 976 firma ile dogrudan görüsme yöntemi ile yapilmistir. Çalisanlarin yer aldigi anket görüsmeleri ise; ayni illerimizde toplam 5 bin 940 personel ile gerçeklestirilmistir. Belirtilen 5 ilin Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’ne bagli oda baskanlari ve genel sekreterleri, kalkinma ajansi yetkilileri, organize sanayi bölge müdürlükleri yetkilileri ile de yüz yüze görüsmelerde bulunulmustur. Hazirlanan raporlar, gelecek adina yürütülecek çalismalar için yol haritasi niteliginde olup, bölgenin ayaga kalkmasi, üretim ve istihdamin sürdürülerek yeniden kalkinmasinda belirleyici olacak tüm unsurlari içermekte ve yol göstermektedir. Deprem bölgesi ve imalat sanayisi için kritik öneme sahip olan projemizin tanitim toplantisina ev sahipligi yapan üst kurulusumuz TOBB, is birliklerinden ötürü IOM’a, destekleri için Amerikan Disislerine tesekkür ediyorum. Katilimlari için bakanlik yetkililerimize, valilerimize, milletvekillerimize, belediye baskanlarimiza, TOBB Baskanimiz Sayin RifatHisarciklioglu’na, büyükelçilerimize, rektörlerimize, oda, borsa, OSB baskanlarimiza, kurum temsilcilerimize ve tüm konuklarimiza ayrica tesekkür ediyorum. Projemizin ve toplantimizin hayirli olmasini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

IOM Türkiye Misyon Sefi Gerard Karl Waite ise, bölgeyi sarsan yikici depremlerin üzerinden sekiz ayin geçtigini ifade ederek bu depremlerin genis ekonomi üzerinde derinlemesine bir etki biraktigini, üretimle yakindan ilgili birçok isletmeyi etkiledigini söyledi.



“Üretim Sektörü Deprem Etki ve Sürdürülebilirlik Analizi” projesi çerçevesinde hazirlanan raporda, depremlerin en fazla etkiledigi bes il olan Adiyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras ve Malatya’daki üretim endüstrisinin nasil etkilendiginin detayli bir sekilde incelendigini belirten Gerard Karl Waite, “Rapor, ekonomik kesintileri, tedarik zinciri zayifliklarini ve isgücü üzerindeki etkiyi yakindan ele almaktadir. Isgücü etkilerine deginirken, dirençli altyapinin önemini vurgulamakta ve isletmelerin yeni teknolojileri benimsemeleriyle ortaya çikan yenilik firsatlarini anlatmaktadir. Örnegin, Gaziantep’teki üretim sirketlerinin çalisanlarinin yüzde 20-25’ini kaybettigi ortaya çikti. Adiyaman ve Kahramanmaras’taki üretim sirketlerinin ise yüzde 70-75’ini kaybettigi ortaya çikti. Hemen hemen tüm üretim sektörleri etkilendi. Bunlarin basinda da metal, mobilya, gida, tekstil ve diger sektörler geliyor. Belge ayni zamanda üretim endüstrisinin nasil sürdürülebilir bir sekilde canlandirilabilecegine dair kisa, orta ve uzun vadeli öneriler sunmaktadir. Bu bulgular, iyilestirme girisimlerimizi yönlendirmek ve üretim sektörünün acil ihtiyaçlarini ve zorluklarini ele almak konusunda önemli olacaktir. Deprem bölgesine yönelik bu is birligi yaklasimi, bölgede basarili ve sürdürülebilir bir iyilesmenin temelidir” ifadelerini kullandi.

Açilis konusmalarinin ardindan, Dr. Fatih Balci ve Doç. Dr. Esin Sarioglu tarafindan Gaziantep, gösteren Kahramanmaras, Malatya, Adiyaman ve Antakya illeri için üretim sektöründe faaliyet isletmeler ile bunlarin çalisanlarinin yasanan depremlerden etkilenme durumlarini sahada yapilan çalismalarla ortaya koyan rapor ve bölgenin sanayi temelli yapilanma ve iyilestirme süreçleri hakkinda bir sunum gerçeklestirildi.

Toplanti, katilimcilaringörüs ve önerilerini dile getirmelerinin ardindan sona erdi.

Projenin Ankara’daki Lansman Toplantisina, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Milletvekilleri Bünyamin Bozgeyik, Derya Bakbak, Irfan Çelikaslan, Sehzade Demir, Mesut Bozatli, TOBB Baskani M. RifatHisarciklioglu, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Halil Ugur, GSO Meclis Baskani Adil Sani Konukoglu, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, IOM Türkiye Misyon Sefi Gerard Karl Waite, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi LouisaVinton, Ankara Sanayi Odasi Meclis Baskani Celal Kologlu, Yönetim Kurulu Baskani Seyit Ardiç, Gaziantep Ticaret Odasi Meclis Baskani Mehmet Hilmi Teymur, Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Tuncay Yildirim, Gaziantep Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) Baskani Mahmut Sami Sahin’inin yani sira çok sayida sehrin oda baskanlari STK’lar, büyükelçilik, uluslararasi kuruluslarin temsilcileri, Türkiye’nin çesitli illerinden kurum ve kuruluslarin yöneticileri, is insanlari ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA